Μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη με όλα τα μυστικά τους

Συνταγή για μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη με όλα τα μυστικά τους . Πεντανόστιμα μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη!

    Για το γαρνίρισμα

  • καρυδια Κατά βούληση ψιλοκομμένο

Τα Χριστούγεννα είναι μία αγαπημένη γιορτή για μικρούς και μεγάλους, για το κλίμα χαράς, τα στολισμένα τοπία αλλά και τις χριστουγεννιάτικες νοστιμιές. Όσο κι αν μας αρέσουν τα χριστουγεννιάτικα γλυκά πάντα μετά τις γιορτές η ζυγαριά μας δείχνει…προς τα πάνω!

Μπορούμε όμως να το αποφύγουμε αυτό χωρίς να στερηθούμε τις χριστουγεννιάτικες λιχουδιές μας. Συγκεκριμένα μπορούμε να δοκιμάσουμε μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη αφράτα που είναι πραγματικά πεντανόστιμα. Τραγανά απέξω και αφράτα από μέσα.

Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τα  πιο νόστιμα μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη:

Για τα μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη

Στην αρχή με το κόσκινο κοσκινίζουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και το μπέικιν πάουντερ σε ένα μπολ. Σε ένα άλλο μπολ  βάζουμε το ελαιόλαδο, το σπορέλαιο, το κονιάκ, την στέβια, την κανέλα, το γαρίφαλο και το ξύσμα πορτοκαλιού.

Έπειτα διαλύουμε την σόδα στον χυμό πορτοκαλιού και ρίχνουμε το μείγμα, στο μείγμα με το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε το μείγμα μας με ένα σύρμα. Στην συνέχεια ρίχνουμε μέσα το μείγμα με το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Θέλουμε μία ζύμη λαδερή και απαλή. Έπειτα παίρνουμε ζύμη σε μέγεθος καρυδιού και πλάθουμε τα μελομακάρονα. Τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνες με λαδόκολλα. Με ένα πιρούνι κάνουμε τα σχέδια και ψήνουμε τα μελομακάρονα για περίπου 25 λεπτά σε καλά προθερμασμένο φούρνο.

Δείτε ακόμα Μελομακάρονα με ελαιόλαδο, κλασικά και γεμιστά με δαμάσκηνα

Τα ψήνουμε στους 160 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα μέχρι να ροδίσουν καλά και να γίνουν τραγανά. Αφήνουμε τα μελομακάρονα να κρυώσουν καλά αφού ψηθούν.

Μελομακάρονα- χωρίς- ζάχαρη- με- όλα- τα- μυστικά- τους-

Παραλλαγές για τα μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και αλεύρι ολικής άλεσης. Αν χρησιμοποιήσατε αλεύρι ολικής άλεσης επειδή κρατάει παραπάνω υγρασία θέλουν λίγα παραπάνω λεπτά στο ψήσιμο. Γίνονται πιο τραγανά και αφράτα γίνονται με το αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Αντι για στέβια μπορείτε να βάλετε ζάχαρη καρύδας

Εκτέλεση για το σιρόπι

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το μέλι, την φλούδα πορτοκαλιού το θυμαρίσιο μέλι και την κανέλα. Αφήνουμε το μείγμα να πάρει μία βράση και ξεκινάμε να ξαφρίζουμε τον αφρό που δημιουργείται στην επιφάνεια. Βράζουμε το σιρόπι μας για 5 λεπτά και χαμηλώνουμε την φωτιά στο 1.

Διατηρούμε το σιρόπι ζεστό ίσα που να κοχλάζει και βουτάμε τα κρύα μελομακάρονα λίγα λίγα την φορά στο ζεστό σιρόπι για 20 δευτερόλεπτα. Τέλος τα μεταφέρουμε σε πιατέλες και τα πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο καρύδι.

Tips για τα μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη

Αν τα θέλουμε πιο μελωμένα τα αφήνουμε για λίγο παραπάνω στο σιρόπι. Αν θέλετε μπορείτε να σιροπιάσετε αυτά τα μελομακάρονα με σκέτο χλιαρό μέλι χωρίς να βράσετε σιρόπι. Απλά ζεσταίνετε το μέλι σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι να αραιώσει και στην συνέχεια το διατηρείτε ζεστό για να τα σιροπιάσετε.

Μελομακάρονα- χωρίς- ζάχαρη- με- όλα- τα- μυστικά- τους-

Για να τα σιροπιάσουμε με σκέτο μέλι τα τοποθετούμε όλα τα μελομακάρονα κρύα σε ένα ταψί το ένα πλάι στο άλλο για να μην υπάρχει κενό ανάμεσά του. όσο ακόμη το μέλι είναι ζεστό και αραιό τα περιχύνουμε σιγά σιγά. Πασπαλίζουμε και πάλι με τριμμένο καρύδι. Αφήνουμε να σταθούν για 5 λεπτά και έπειτα τα βάζουμε στην πιατέλα.

Επίσης αντί για στέβια ή ζάχαρη καρύδας, μπορούμε να βάλουμε χουρμάδες. Συγκεκριμένα μουλιάζουμε 10 αποξηραμένους χουρμάδες για 10 λεπτά σε ζεστό νερό για να μαλακώσουν και τους στραγγίζουμε καλά στην συνέχεια. Τους αλέθουμε με τον χυμό πορτοκαλιού.

Μελομακάρονα- χωρίς- ζάχαρη- με- όλα- τα- μυστικά- τους-

Δείτε ακόμα Μελομακάρονα γεμιστά με σοκολάτα από τον Άκη Πετρετζίκη

Προσθέτουμε το μείγμα του χουρμά στα υγρά υλικά μας όπως αναγράφεται στην αρχική συνταγή. Για την συνταγή χρησιμοποιήθηκε κούπα του τσαγιού από την φίλη μας την Βίκυ.

Μελομακάρονα- χωρίς- ζάχαρη- με- όλα- τα- μυστικά- τους-

 

 

Δείτε εδώ όλες τις συνταγές μας για μελομακάρονα

 

 

Η φωτογραφία της συνταγής είναι της φίλης μας Vicky Xatzi

Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr 

 

Close