Η Συνταγή γτης μαμάς για παραδοσιακά μελομακάρονα με σταχτόνερο με όλα τα μυστικά τους για σίγουρη επιτυχία τα φετινά Χριστούγεννα.
Υλικά:
- ηλιέλαιο 470 ml
- ελαιολαδο 470 ml
- Φυσικό χυμό πορτοκάλι 135 ml ή 120 ml
- σταχτόνερο-αλισίβα 190 ml
- ζαχαρη 360 γραμμάρια
- κονιάκ 25 ml
- Σιμιγδάλι ψιλό 140 γραμμάρια
- σοδα 11 γραμμάρια μαγειρική
- κανελά 1 κουταλάκι του γλυκού κοπανισμένη
- γαρίφαλο 1 κουταλάκι του γλυκού κοπανισμένο
- Ξύσμα πορτοκαλιού Από 1 πορτοκάλι
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1650 γραμμάρια
Για τη γέμιση:
- καρυδια 200 γραμμάρια περίπου ψίχα
Για το στόλισμα:
- καρυδια 200 γραμμάρια περίπου ψίχα
Για το σιρόπι:
Μία πρωτότυπη αλλά και παραδοσιακή συνταγή για μελομακάρονα με σταχτόνερο της γιαγιάς και όλα τα μυστικά τους για σίγουρη επιτυχία. Στη “καρδιά” τους έχουν ψίχα καρυδιού που τα κάνει ακόμη πιο νόστιμα. Μελωμένα μαλακά μελομακάρονα με τραγανή γέμιση από καρύδια, για να μην ξανά αγοράσετε ποτέ ξανά μελομακάρονα απέξω.
Τα μελομακάρονα είναι το αγαπημένο γλυκό των Χριστουγέννων και πλησιάζει η εποχή που θα μοσχοβολήσει για ακόμη μία χρονιά το σπίτι μας κανέλα, γαρίφαλο και μέλι. Σήμερα θα σας δείξουμε μία ιδιαίτερη, παραδοσιακή συνταγή για μελωμένα μελομακάρονα με σταχτόνερο, όπου στην καρδιά τους έχουν ολόκληρο καρύδι. Μία σκέτη γλύκα.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τα μελομακάρονα με σταχτόνερο:

Εκτέλεση βήμα προς βήμα για το σιρόπι
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το νερό, το μέλι, τη ζάχαρη, το ξυλάκι κανέλας και τα γαρίφαλα και βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα τον αφρό. Αφήνουμε το σιρόπι να βράσει σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά, μετρώντας από το σημείο βρασμού.

Εκτέλεση βήμα προς βήμα για το σταχτόνερο
Σε ένα μπρίκι βάζουμε 1 μεγάλο ποτήρι νερό και 2 κουταλιές της σούπας στάχτη και το βράζουμε για 2-3 λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει και να καθίσει η στάχτη και στη συνέχεια το σουρώνουμε με βαμβάκι. Σε λεκάνη βάζουμε τη ζάχαρη, το ηλιέλαιο, το ελαιόλαδο και το ξύσμα πορτοκαλιού, και με αβγοδάρτη τα ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.

Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού, μέσα στον οποίο έχουμε διαλύσει τη σόδα, και ανακατεύουμε. Έπειτα προσθέτουμε το σταχτόνερο, το κονιάκ, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το σιμιγδάλι. Στη συνέχεια προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι και διπλώνουμε τη ζύμη μέχρι να το απορροφήσει. Δεν τη ζυμώνουμε πολύ.

Παίρνουμε ζύμη στο μέγεθος ενός καρυδιού, την ανοίγουμε στο χέρι μας, προσθέτουμε ένα κομμάτι καρυδόψιχα και την κλείνουμε προσεκτικά, δίνοντάς της ένα οβάλ σχήμα. Τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 175°C για 35 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς και μετά τα σιροπιάζουμε.


Σιροπιάζουμε τα κρύα μελομακάρονα στο καυτό σιρόπι. Τα τοποθετούμε σε ταψιά το ένα δίπλα στο άλλο και ετοιμάζουμε το σιρόπι. Όπως είναι καυτό, το ρίχνουμε με βαθιά κουτάλα πάνω τους. Τα αφήνουμε να τραβήξουν το σιρόπι, γυρίζοντάς τα και από τις δύο πλευρές, σταδιακά, για τουλάχιστον δύο φορές.

Με αυτόν τον τρόπο, το γλυκό απορροφά όσο σιρόπι χρειάζεται, παραμένοντας τραγανό εξωτερικά και μελωμένο εσωτερικά. Στη συνέχεια, τα τοποθετούμε πάνω σε σχάρα και τα στολίζουμε με τριμμένο καρύδι. Σας άρεσε αυτή η συνταγή; Πείτε μας την γνώμη σας στα σχόλια.

Χρήσιμες συμβουλές

Βγαίνουν 114 κομμάτια. Αν δεν έχουμε σταχτόνερο μπορούμε να κάνουμε το εξής: Μπορούμε να βράσουμε σε μπρίκι με νερό ένα ξυλάκι κανέλας και να αντικαταστήσουμε το υγρό δηλαδή τα 190 γραμμάρια. Στην ποσότητα της σόδας από 11 γραμμάρια την κάνουμε 14-15 γραμμάρια. Και θα προσέξουμε στο αλεύρι ,να βάλουμε λιγότερη ποσότητα γιατί το κανελόζουμο μπορεί να τις κάνει πιο σκληρές.

Άλλες συνταγές για μελομακάρονα που θα λατρέψεις:
- Μελομακάρονα: Η καλύτερη συνταγή για το 2025
- Τα viral μελομακάρονα με σιμιγδάλι του Γιώργου Ζώλη
- Μελομακάρονα με τη viral μέθοδο 1-2-3-4-5
Η συνταγή είναι της φίλης μας αννα καλλεργη
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr