Κέικ γιαουρτιού με λεμόνι και ελαιόλαδο χωρίς μίξερ

Συνταγή για κέικ γιαουρτιού με λεμόνι και ελαιόλαδο χωρίς μίξερ. Φτιάξτε ένα εύκολο κέικ με έντονο άρωμα και αφράτη υφή που θα λιώνει στο στόμα. Αν θέλετε περιχύνετε και με γλάσο λεμονιού και απογειώνετε τη γεύση του.

Φυσικά κάτω από την εκτέλεση του κέικ γιαουρτιού με λεμόνι, σας έχουμε και μερικά πολύτιμα tips για την σωστή και πιο πετυχημένη παρασκευή για κέικ. Τι να προσέξετε στο μείγμα, το ψήσιμο του κέικ

Δείτε επίσης Croissant Fluffy Cake: Το κέικ από κρουασάν που θα σας ξετρελάνει!

Εκτέλεση για το κέικ γιαουρτιού με λεμόνι:

Χτυπάμε τη ζάχαρη με τα αυγά. Μετά προσθέτουμε το γιαούρτι. Αφού ανακατέψουμε προσθέτουμε το ελαιόλαδο μετά το ξύσμα και το χυμό λεμονιού. Τέλος ρίχνουμε το αλεύρι και το μπέικιν. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 για περίπου μια ώρα.

Όλα τα υλικά, που θα χρησιμοποιηθούν στο κέικ, πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

Πολύτιμα tips για ένα επιτυχημένο κέικ

Φροντίζουμε, αν δεν έχουμε πολλά μεγέθη φόρμας, η ζύμη του κέικ να καλύπτει τα ¾ του σκεύους. Μπορούμε, αν θέλουμε, να χρησιμοποιήσουμε και ταψάκια.

Σε περίπτωση που θέλουμε να φτιάξουμε cupcakes, χρησιμοποιούμε μεταλλικές φόρμες για muffins ή σιλικόνης.

Πάντα σιμιζάρουμε, δηλαδή βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε πολύ καλά το σκεύος στο οποίο θα ψήσουμε. Σας το τονίζω ότι καλό θα ήταν να χρησιμοποιείτε και λαδόκολλα στη βάση, γιατί κάποια από αυτά ξεφορμάρονται πιο δύσκολα.

Εκτός από το εύκολο ξεφορμάρισμα, το σιμιζάρισμα, βοηθάει να γλιστράει στα τοιχώματα το κέικ καθώς ανεβαίνει και φουσκώνει. Επίσης, μπορούμε να αντικαταστήσουμε το αλεύρι σιμιζαρίσματος, με κακάο, τριμμένο μπισκότο ή φρυγανιά.

Δείτε επίσης Ατομικά κεκάκια με μήλο και κανελα!

Τι να προσέξετε στην παρασκευή του κέικ:

Όταν γεμίζετε την φόρμα, μην την λερώνετε με σταγόνες από το μείγμα του κέικ, γιατί αυτές ψήνονται αμέσως και εμποδίζουν το κέικ να αναρριχηθεί με ευκολία στα τοιχώματα. Δεν ξεχνάμε ποτέ να τινάζουμε το περιττό αλεύρι από τη φόρμα.

Τα κέικ δεν θέλουν πολύ χτύπημα. Χτυπήστε το βούτυρο με τη ζάχαρη τουλάχιστον για 5′ μέχρι να κρεμώσουν, Έτσι το κέικ σας θα γίνει πιο αέρινο κι αφράτο, μιας και με το χτύπημα λιώνει η ζάχαρη αφενός και αφετέρου εγκλωβίζονται φυσαλίδες αέρα στο βούτυρο.

Από την ώρα που βάζουμε τα στερεά υλικά, φροντίζουμε να ανακατέψουμε ίσα που να ενωθούν. Όσο πιο πολύ χτυπάμε και παιδεύουμε το μείγμα του κέικ, τόσο πιο λαστιχωτό, πιο συμπαγές, σφιχτό και με λιγότερο όγκο θα βγει μετά το ψήσιμο.

Ο φούρνος πρέπει να είναι καλά προθερμασμένος. Ξεκινάμε ανάβοντας τον, ώστε να ζεσταθεί καλά και έπειτα μετράμε τα υλικά.
Από την εμπειρία μου, από τα τόσα κέικ που έχω ψήσει, πιστεύω ότι το πιο σωστό ψήσιμο γίνεται στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα του φούρνου, γύρω τους 170ο C.

Στον αέρα ψήνω, συνήθως, μόνο τα ατομικά κεκάκια, επειδή είναι μικρή η ποσότητα.Αν η θερμοκρασία είναι χαμηλή το αποτέλεσμα θα είναι κέικ χωρίς όγκο με κολλώδη υφή.

Αν αντίθετα η θερμοκρασία του φούρνου είναι πολύ δυνατή, θα πάρει γρήγορα χρώμα απ’ έξω, χωρίς μέσα να ψηθεί σωστά κάνωντας πολλά σκασίματα στην επιφάνεια και μόλις το βγάλετε, θα πέσει ο όγκος του.Ένα κέικ που ψήνεται παραπάνω χρόνο, έχει ξερή όψη και υφή πολύ στεγνή.
Δεν ανοιγοκλείνουμε την πόρτα του φούρνου, αν δεν περάσει το πρώτο μισάωρο γιατί θα «καθίσει» και δεν θα φουσκώσει το κέικ.

Ένα κέικ είναι ψημένο όταν μοσχοβολήσει το σπίτι και το κέικ ξεκολλάει από τα τοιχώματα, έχει επαναφορά όταν το πιέζουμε και έχει ροδίσει. Θα το διαπιστώσετε όταν μπήγοντας ένα μαχαίρι στο κέντρο του, αυτό βγει στεγνό.

Αφού ψηθεί το κέικ το αφήνουμε να σταθεί 5΄- 10΄στη φόρμα. Έπειτα, το ξεφορμάρουμε πάνω σε σχάρα, ώστε να μη νοτίσει και να κρυώσει ομοιόμορφα.

Συνταγή από Eleni Koumoutsakis

Επιμέλεια daddy-cool.gr

Κέικ γιαουρτιού με λεμόνι

Close