Το μανταρίνι είναι ο βασιλιάς του χειμώνα κι ένα από τα πιο εύγεστα εσπεριδοειδή. Απολαύστε το σκέτο, σε φρουτοσαλάτα, ως γλυκό ή ως μαρμελάδα. Ιδού μερικές πολύ εύκολες και εύγεστες συνταγές.
ΕΜΠΑΒΑΡΟΥΑΖ ΒΑΝΙΛΙΑΣ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙΟΥ
Για το ζελέ μανταρινιού,
25γραμμ. φλούδες μανταρινιού, ψιλοκομμένες
1 κουταλιά της σούπας σκόνη ζελατίνης
500ml χυμό μανταρινιού
225γραμμ. ζάχαρη
½ κουταλάκι του γλυκού, υγρό άρωμα πορτοκαλιού (προαιρετικά)
Για το μπαβαρουάζ,
4 κρόκους
120γραμμ. ζάχαρη
250ml γάλα
2 βανίλιες
1 κουταλιά της σούπας σκόνη ζελατίνης
? φλιτζάνι του τσαγιού κρύο νερό
? φλιτζάνι του τσαγιού καυτό νερό
250ml κρέμα γάλακτος
Για την σάλτσα μανταρινιού,
115γραμμ. ζάχαρη
250ml χυμό μανταρινιού
1 κουταλάκι του γλυκού κορν-φλάουρ
½ κουταλάκι του γλυκού, υγρό άρωμα πορτοκαλιού (προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Ξεκινάμε με το ζελέ. Ζεματάμε την ψιλοκομμένη φλούδα του μανταρινιού, για 3 λεπτά, την σουρώνουμε και την αφήνουμε στην άκρη.
2. Βάζουμε τον χυμό του μανταρινιού μέσα σε μια κατσαρολίτσα, ρίχνουμε μέσα την σκόνη της ζελατίνης και την μουσκεύουμε, μέχρι να φουσκώσει.
3. Προσθέτουμε μέσα στην κατσαρολίτσα την ζάχαρη και τα βάζουμε όλα μαζί να βράσουν ανακατεύοντας, μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη και η ζελατίνη.
4. Προσθέτουμε το ξύσμα του μανταρινιού, το άρωμα του πορτοκαλιού και τα ανακατεύουμε.
7. Γεμίζουμε 6, ή περισσότερα ποτήρια, ή ατομικά μπολάκια, με 1 εκατοστό πάχος ζελέ, και τα βάζουμε στο ψυγείο να παγώσουν.
Για το μπαβαρουάζ,
1. Βάζουμε το κρύο νερό σε ένα μπολάκι και το πασπαλίζουμε με την σκόνη της ζελατίνης. Την αφήνουμε για λίγο να φουσκώσει, προσθέτουμε το ? καυτό νερό και την ανακατεύουμε καλά, μέχρι να διαλυθεί τελείως.
2. Βάζουμε το γάλα σε ένα κατσαρολάκι να ζεσταθεί, μέχρι να αρχίσει να αχνίζει.
3. Χτυπάμε τους κρόκους με την ζάχαρη και την βανίλια, μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Ρίχνουμε στους κρόκους λίγο-λίγο το ζεστό γάλα, ενώ συνεχίζουμε το χτύπημα. Μεταφέρουμε το μείγμα πίσω στο κατσαρολάκι και το ανακατεύουμε πάνω σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσει να πήζει.
3. Προσθέτουμε την λειωμένη ζελατίνη, ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα και αποσύρουμε το κατσαρολάκι από την φωτιά.
4. Σκεπάζουμε την κρέμα με μεμβράνη που να εφάπτεται σε όλη την επιφάνεια και την αφήνουμε, μέχρι να κρυώσει τελείως.
5. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος να γίνει αφράτη σαντιγί. Χτυπάμε την κρέμα που έχει πλέον κρυώσει να αφρατέψει, της προσθέτουμε την σαντιγί και τα αναμιγνύουμε απαλά, μέχρι να ενωθούν.
6. Βγάζουμε από το ψυγείο τα μπολάκια με το ζελέ και τους μοιράζουμε το μπαβαρουάζ. Τα ξαναβάζουμε στο ψυγείο, για 6 περίπου ώρες.
Για την σάλτσα του μανταρινιού,
1. Βάζουμε την ζάχαρη μαζί με τον χυμό του μανταρινιού, σε ένα κατσαρολάκι. Τα ανακατεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία, μέχρι να λειώσει η ζάχαρη.
2. Δυναμώνουμε την φωτιά να πάρουν μια βράση.
3. Διαλύουμε το κορν-φλάουρ σε λίγο νερό και το προσθέτουμε στο κατσαρολάκι.
4. Χαμηλώνουμε την θερμοκρασία και τα ανακατεύουμε, μέχρι να πήξει η σάλτσα.
5. Όταν κρυώσει η σάλτσα, περιχύνουμε τα μπαβαρουάζ και τα σερβίρουμε.
ΤΑΡΤΑ ΚΡΕΜ-ΜΠΡΟΥΛΕ ΜΕ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙΑ
1 πακέτο έτοιμη ζύμη ψυγείου για τάρτες
600ml χυμό μανταρινιών
Ξύσμα από 2 μανταρίνια
6 αβγά
100γραμμ. Ζάχαρη
Βανίλια
150ml κρέμα γάλακτος
Ζάχαρη άχνη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Ανάβουμε τον φούρνο μας στους 200ο C. Βουτυρώνουμε ελαφρώς μια ταρτιέρα, ή ρηχό ταψάκι Φ 20 εκατοστών.
2. Απλώνουμε το έτοιμο φύλλο της ζύμης στην ταρτιέρα και το πιέζουμε με τα δάχτυλα μας, να αγκαλιάσει τα εσωτερικά της τοιχώματα. Αφήνουμε τα περισσεύματα της ζύμης, να κρέμονται έξω από την φόρμα.
3. Καλύπτουμε την επιφάνεια της ζύμης με λαδόκολλα, την γεμίζουμε με φασόλια και την βάζουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά.
4. Στην συνέχεια την φουρνίζουμε μαζί με τα φασόλια για 15-20 λεπτά, την ξεφουρνίζουμε, αφαιρούμε τα φασόλια και την λαδόκολλα και την βάζουμε πάλι στο φούρνο να ψηθεί, για 5 λεπτά ακόμα.
5. Την ξεφουρνίζουμε, αφαιρούμε με ένα κοφτερο μαχαιράκι, το περίσσευμα της ζύμης που είχαμε αφήσει να κρέμεται και την αφήνουμε στην άκρη, μέχρι να κρυώσει τελείως.
6. Μειώνουμε την θερμοκρασία του φούρνου μας, στους 150ο C.
7. Βάζουμε τον χυμό και το ξύσμα των μανταρινιών, να βράσουν σε δυνατή φωτιά, μέχρι να μείνουν μόνο, 175ml και το αφήνουμε να κρυώσει.
8. Χτυπάμε τα αβγά με την ζάχαρη και την βανίλια να αφρατέψουν, προσθέτουμε χτυπώντας λίγο-λίγο τον χυμό με το ξύσμα των μανταρινιών και την κρέμα γάλακτος.
9. Αδειάζουμε το μείγμα μέσα στην τάρτα και τα βάζουμε στον φούρνο για 50 λεπτά περίπου.
10. Ξεφουρνίζουμε την τάρτα, την αφήνουμε να κρυώσει και όταν πρόκειται να την σερβίρουμε, την πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και την βάζουμε για λίγο κάτω από καυτό γκριλ, να καραμελώσει.
ΚΕΙΚ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ ΜΕ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙ
1 ? φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
Ξύσμα από 3 μανταρίνια
2 αβγά
1 κεσεδάκι γιαούρτι των 200γραμμ.
1 φλιτζάνι καλαμποκέλαιο
3 κουταλιές της σούπας χυμό μανταρίνι
2 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Βανίλια
Για το σιρόπι,
? φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
? φλιτζάνι του τσαγιού χυμό μανταρινιού
Για το γκλάσο,
1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη άχνη
2 κουταλιές της σούπας, ίσως και περισσότερο χυμό μανταρινιού
Δείτε ακόμα: Υγιεινή Τάρτα λαχανικών χωρίς φύλλο !!!
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Για το κέικ,
1. Ανάβουμε τον φούρνο μας στους 180ο C. Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με αλεύρι μια φόρμα για ψωμί.
2. Ψιλοκόβουμε τα φλούδια από τα 3 μανταρίνια.
3. Βάζουμε στο μπλέντερ την ζάχαρη με τα ψιλοκομμένα φλούδια και τα χτυπάμε μέχρι τα μανταρίνια να γίνουν τρίμμα και να αναμειχθούν με την ζάχαρη.
4. Προσθέτουμε αρχικά το λάδι και τα αβγά, τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν κρέμα και ρίχνουμε στην συνέχεια, το λάδι και τον χυμό του μανταρινιού.
5. Τα χτυπάμε και συνεχίζουμε με το αλεύρι και την βανίλια. Όταν ομογενοποιηθούν, αδειάζουμε το μείγμα στην φόρμα και το φουρνίζουμε για 50 λεπτά περίπου. (Θα βυθίσουμε ένα μαχαίρι και αν βγει καθαρό, το κέικ είναι έτοιμο).
6. Ξεφουρνίζουμε το κέικ, το αφήνουμε για 10 λεπτά μέσα στην φόρμα και έπειτα το ξεφορμάρουμε σε πιατέλα. Το γυρίζουμε πάλι προς τα επάνω και το αφήνουμε μέχρι να γίνει χλιαρό, για να το σιροπιάσουμε.
Για το σιρόπι,
1. Βάζουμε την ζάχαρη με τον χυμό σε ένα μικρό κατσαρολάκι να βράσουν, μέχρι να λειώσει η ζάχαρη.
2. Σιροπιάζουμε το χλιαρό κέικ, με το καυτό σιρόπι.
3. Αφήνουμε το κέικ να απορροφήσει το σιρόπι και να κρυώσει τελείως.
Για το γκλάσο,
1. Αναμιγνύουμε σε ένα μπολ την ζάχαρη με τον χυμό, μέχρι να γίνουν μια κρέμα που να μπορεί να στέκεται, αλλά και να τρέχει ταυτόχρονα. (Φέρτε στο μυαλό σας την εικόνα της λειωμένης σοκολάτας). Αν χρειάζεται, προσθέστε περισσότερο χυμό.
2. Περιχύστε το κρύο κέικ, με το γκλάσο και αφήστε το να τρέξει και στα πλάγια, για να γίνει πιο λιγουρευτό!
ΤΣΙΖΚΕΙΚ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙ
Για την βάση,
1 πακέτο μπισκότα των 250γραμμ. digestive
85γραμμ. Λειωμένο βούτυρο
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
Για την γέμιση,
750γραμμ. τυρί Philadelphia
? φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
4 μεγάλα αβγά
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
½ φλιτζάνι του τσαγιού κρέμα γάλακτος
1 κουταλιά της σούπας λικέρ Cointreau, ή Grand Marnier
3 κουταλιές της σούπας χυμό μανταρινιού
Ξύσμα από 1 μανταρίνι
Για το στόλισμα,
Φρέσκα μανταρίνια περιχυμένα με σάλτσα μανταρινιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Θρυμματίζουμε τα μπισκότα στο μπλέντερ και τα αδειάζουμε σε ένα μπολ. Τα περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο και τα αναμιγνύουμε καλά.
2. Τα αδειάζουμε σε μια φόρμα με ελατήριο Φ23 εκατοστών διαμέτρου, τα πατάμε με την ανάποδη ενός κουταλιού να καλύψουν τον πάτο και λίγο από τα τοιχώματα της φόρμας και βάζουμε την φόρμα στο ψυγείο, για 30 λεπτά.
3. Ανάβουμε τον φούρνο μας στους 180ο C.
4. Χτυπάμε το τυρί με την ζάχαρη να αφρατέψει και προσθέτουμε ένα-ένα τα αβγά και στην συνέχεια, όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης.
5. Αδειάζουμε το μείγμα στην φόρμα με τα μπισκότα και το φουρνίζουμε για 55 λεπτά περίπου.
6. Ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου και αφήνουμε το τσιζκέικ να κρυώσει μέσα στον φούρνο. Όταν κρυώσει το μεταφέρουμε στο ψυγείο να παγώσει.
7. Όταν πρόκειται να το σερβίρουμε, το ξεφορμάρουμε στην πιατέλα μας, στολίζουμε όλη την επιφάνεια του με φρέσκα μανταρίνια και το περιχύνουμε με την σάλτσα.
Τα μανταρίνια που θα το στολίσουμε, θα τα έχουμε προηγουμένως καθαρίσει, θα έχουμε αφαιρέσει τις λευκές ίνες και τα κουκούτσια τους.
Για την σάλτσα μανταρινιού,
1 φλιτζάνι του τσαγιού χυμό μανταρινιού
Ξύσμα από 1 μανταρίνι
4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Βάζουμε τον χυμό, την ζάχαρη και το ξύσμα σε ένα κατσαρολάκι.
2. Τα βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να γίνουν πηχτό σιρόπι.
3. Προσθέτουμε το βούτυρο, αφήνουμε το σιρόπι να σιγοβράσει για 2-3 λεπτά ακόμα και το βγάζουμε από την φωτιά για να κρυώσει.
4. Όταν κρυώσει τελείως, περιχύνουμε τις φετούλες των μανταρινιών, που έχουμε πάνω στο τσιζκέικ.
ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙ
2 κιλά μανταρίνια
1.200γραμμ. ζάχαρη
6 φλιτζάνια του τσαγιού νερό
Χυμό από 1 λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Ξεφλουδίζουμε τα μανταρίνια. Ξεχωρίζουμε τα μεγαλύτερα φλούδια από 8 μανταρίνια, τα κόβουμε σε λεπτά μπαστουνάκια και τα αφήνουμε στην άκρη.
2. Αφαιρούμε από τα μανταρίνια, όσο μπορούμε περισσότερο τις λευκές ίνες και τις αφήνουμε στην άκρη.
Δείτε ακόμα: Ξεχωριστές γλυκές συνταγές με πορτοκάλι
3. Κόβουμε τα μανταρίνια οριζοντίως στην μέση, αφαιρούμε τα κουκούτσια και τα αφήνουμε στην άκρη.
4. Παίρνουμε ένα καθαρό υφασμάτινο μαντήλι, ή γάζα, ή τουλπάνι, βάζουμε τα κουκούτσια και τις λευκές ίνες των μανταρινιών μέσα και τα δένουμε καλά-καλά.
5. Βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα τα μανταρίνια, το πουγκάκι με τις ίνες και τα κουκούτσια, τον χυμό του λεμονιού, την ζάχαρη, τις λεπτοκομμένες φλούδες και το νερό. Τα ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα πάνω σε μέτρια θερμοκρασία, χωρίς να τα αφήσουμε να βράσουν, μέχρι να λειώσει η ζάχαρη.
7. Δυναμώνουμε την θερμοκρασία και μόλις πάρουν μια δυνατή βράση, ξαναχαμηλώνουμε την θερμοκρασία και αφήνουμε τα μανταρίνια να σιγοβράσουν για 1 ώρα περίπου, ανακατεύοντας τα κατά διαστήματα.
8. Η μαρμελάδα θα είναι έτοιμη όταν δέσει το σιρόπι της. Για να βεβαιωθούμε ότι έχει φτάσει σε αυτό το σημείο, θα βάλουμε ένα μικρό πιατάκι στο ψυγείο να παγώσει. Στην συνέχεια θα ρίξουμε λίγη μαρμελάδα μέσα, θα σπρώξουμε λίγο την επιφάνεια της με το δάχτυλο μας και αν κάνει πτυχές, η μαρμελάδα είναι έτοιμη. Εάν όχι, θα την αφήσουμε να βράσει για 10 λεπτά ακόμα και θα ξανακάνουμε…το πείραμα.
9. Όταν η μαρμελάδα είναι έτοιμη, αφαιρούμε το πουγκάκι με τα κουκούτσια και την μεταφέρουμε σε γυάλινα αποστειρωμένα βάζα με καπάκι. Όταν κρυώσει τελείως μέσα στα βάζα, την βάζουμε στο ψυγείο, για να συντηρηθεί.
Πώς αποστειρώνουμε τα γυάλινα βάζα,
1. Ανάβουμε τον φούρνο μας στους 160ο C.
2. Πλένουμε τα βάζα με απορρυπαντικό πιάτων και τα ξεβγάζουμε με άφθονο νερό.
3. Τα στραγγίζουμε χωρίς να τα σκουπίσουμε και τα ακουμπάμε στο ταψί του φούρνου μας.
4. Τα φουρνίζουμε για τουλάχιστον 20 λεπτά και τα ξεφουρνίζουμε, όταν η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη. Γεμίζουμε τα βάζα αμέσως με την μαρμελάδα μέχρι το χείλος τους.
5. Όταν η μαρμελάδα κρυώσει τελείως, βιδώνουμε τα καπάκια στα βάζα και τα βάζουμε στο ψυγείο.
Σημ: Μην αφήσετε την μαρμελάδα να κρυώσει στην κατσαρόλα και μετά να την βάλετε στα καυτά βάζα, γιατί θα σπάσουν.
Ανθή Λαμπίρη
Πηγή: lifesharingΕιδήσεις σήμερα
- Ζώδια : Ερωτικές Προβλέψεις Εβδομάδας από 16/12/2024 ως 22/12/2024 για όλα τα ζώδια
- 20 πρωτότυπες συνταγές για Χριστουγεννιάτικο κορμό- Το ιδανικό επιδόρπιο για το γιορτινό τραπέζι
- Φως στο Τούνελ- Υπόθεση Αμαλιάδας : Ολη η αλήθεια για το τι έγινε το βράδυ πριν πεθάνει ο Παναγιωτάκης
- Άγιος Έρωτας : Η Χλόη φυλακισμένη σε ένα αγρόκτημα μακριά από τη Στέρνα
- Καιρός: Καταφτάνει η βαρυχειμωνιά – θα «ασπρίσει» και η Πάρνηθα τις επόμενες ημέρες