Ξιφίας στον φούρνο με πατάτες κοκκινιστός! Έχετε φάει ποτέ ξιφία και πόσο μάλλον κοκκινιστό με πατατούλες, κόκκινες πιπεριές, διάφορα μυρωδικά και επιπλέον ντομάτα; Λοιπόν ήρθε ο καιρός να δοκιμάσετε και ξιφία και σε αυτή την έκδοση.
- ξιφίας 800 γραμμάρια
- ντοματα 2 ώριμες
- σκορδο 3 σκελίδες
- κρεμμυδι 2-3 μεγάλα
- κρασι 40 γραμμάρια λευκό
- κύμινο ¼ κουταλάκι του γλυκού
- μπαχάρι 10 κόκκους
- καστανή ζάχαρη 1 κουταλιά της σούπας
- μπαλσάμικο 1 κουταλιά της σούπας
- ελαιολαδο 50 γραμμάρια
- Καπνιστή πάπρικα ½ κουταλάκι του γλυκού
- αλατι Κατά βούληση
- πιπέρι Κατά βούληση
- πατατες 4-5
- μαιντανος Λίγο ψιλοκομμένο
- πιπεριά 1 κόκκινη
Υλικά
- ντοματα 1 πολύ μεγάλη
Για το γαρνίρισμα
Κι αν έχετε μία αδυναμία στα κοκκινιστά ψάρια τότε σίγουρα πρέπει να δοκιμάσετε το ψάρι μυλοκόπι πλακί με φρέσκια κόκκινη σάλτσα και θυμάρι
Η αλήθεια είναι πως ο ξιφίας είναι ένα πολύ νόστιμο ψάρι αλλά δεν τον έχουμε δοκιμάσει πολλοί. Όμως υπάρχουν κατεψυγμένοι ξιφίες σε πολλά supermarkets και αξίζει να του δώσετε μία ευκαιρία. Ο Ξιφίας στον φούρνο με πατάτες κοκκινιστός είναι πεντανόστιμος, χορταστικός και πολύ θρεπτικός.
Μπορεί επίσης να σας αρέσει πολύ και ο τόνος φιλέτο με ούζο ντοματίνια και φανταστική βινεγκρέτ
Ειδικά σε αυτή την έκδοση, αυτό το ψάρι απογειώνεται στην γεύση του. Αν δοκιμάσετε αυτήν την συνταγή, τότε είμαστε σίγουροι ότι θα αγοράζετε ξιφία πιο συχνά. Δείτε παρακάτω την εκτέλεση της συνταγής :
Προεργασία για τον ξιφία
Καθώς ξεπαγώνουμε τον ξιφία τον βάζουμε σε μία λεκάνη με νερό και λίγο χυμό λεμονιού. Το λεμόνι “σπάει” το συντηρητικό του ξιφία και γίνεται σαν φρέσκος. Αλατίζουμε τον ξιφία μισή ώρα πριν τον ψήσουμε και τον βάζουμε στην άκρη.
Εκτέλεση για τον ξιφία
Αφού περάσει η μισή ώρα με το αλάτι, παίρνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι και βάζουμε δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Αφήνουμε το λάδι να κάψει και σε αυτό σοτάρουμε τα κρεμμύδια τα οποία τα έχουμε κόψει σε μεγάλες ροδέλες μέχρι να γυαλίσουν καλά.
Στην μέση του σοταρίσματος προσθέτουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο και ανακατεύουμε. Το κρεμμύδι μας, το θέλουμε λίγο γυαλισμένο, όχι μαραμένο. Βάζουμε τα κρεμμύδια στην άκρη. Στην συνέχεια προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220 βαθμούς Κελσίου.
Παίρνουμε ένα μπολ και ανακατεύουμε τις ντομάτες τις οποίες τις είχαμε τρίψει στον τρίφτη. Βάζουμε μέσα το κρασί, το κύμινο, το μπαχάρι, την ζάχαρη, το μπαλσάμισο, τα 50 γραμμάρια ελαιόλαδου και την καπνιστή πάπρικα. Παίρνουμε το αλατισμένο ψάρι μας και του βάζουμε πιπέρι.
Δείτε ακόμη Ο απόλυτος μεζές- Γαύρος τηγανητός & το μυστικό για πιο τραγανό αποτέλεσμα
Σε ένα πυρέξ ή σε ένα ταψί το οποίο το έχουμε λαδώσει, απλώσουμε την μισή δόση από το μείγμα της ντομάτας και των μπαχαρικών. Από πάνω βάζουμε το μείγμα με τα σοταρισμένα κρεμμύδια και πάνω απλώνουμε τις φέτες του ξιφία. Κόβουμε τις πατάτες μας σε μικρούς κύβους και τις πιπεριές σε λωρίδες και τα ρίχνουμε στο ταψί.
Στο τέλος περιχύνουμε το φαγητό μας με την υπόλοιπη ντομάτα. Παίρνουμε την μεγάλη ντομάτα και την κόβουμε σε ροδέλες. Βάζουμε από μερικές ροδέλες πάνω σε κάθε κομμάτι του ξιφία.
Το βρέχουμε πολύ καλά στην βρύση και το στύβουμε με τις παλάμες μας μέχρι να αποβάλλει όλο το νερό. Σκεπάζουμε με αυτό το πυρέξ. Ψήνουμε το φαγητό μας στους 200 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα, μέχρι να γίνουν και οι πατάτες μας. Λίγο πριν γίνει το φαγητό προσθέτουμε το κρασί.
Tips
Η προεργασία για τον ξιφία, ισχύει για όλα τα κατεψυγμένα ψάρια.
Η συνταγή είναι της φίλης μας Σταυρούλα Καιτατζή
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Ζώδια : Ερωτικές Προβλέψεις Εβδομάδας από 16/12/2024 ως 22/12/2024 για όλα τα ζώδια
- 20 πρωτότυπες συνταγές για Χριστουγεννιάτικο κορμό- Το ιδανικό επιδόρπιο για το γιορτινό τραπέζι
- Φως στο Τούνελ- Υπόθεση Αμαλιάδας : Ολη η αλήθεια για το τι έγινε το βράδυ πριν πεθάνει ο Παναγιωτάκης
- Άγιος Έρωτας : Η Χλόη φυλακισμένη σε ένα αγρόκτημα μακριά από τη Στέρνα
- Καιρός: Καταφτάνει η βαρυχειμωνιά – θα «ασπρίσει» και η Πάρνηθα τις επόμενες ημέρες