Στην ομάδα μας συνταγες για παιδια που μιλάω καθημερινά με μανούλες,το μόνιμο άγχος μας είναι «Τι να μαγειρέψω πάλι σήμερα;» έτσι και εγώ αποφάσισα κάθε Παρασκευή να βγάζω μια λίστα με τα φαγητά της εβδομάδας μαζί με συνταγές.Το διατροφικό πρόγραμμα είναι ενδεικτικό.Εσείς μπορείτε να το ακολουθήσετε κατά γράμμα ή να τροποποιήσετε τις συνταγές ανάλογα με τα γούστα σας!
Λόγο Σαρακοστής,στο μενού έχουν προστεθεί και νηστίσιμες συνταγές για τις φίλες που μας το ζήτησαν!
Δευτέρα
Μπιφτέκια γεμιστά με γραβιέρα
Υλικά
- 500 γραμμάρια μοσχαρίσιος κιμάς
- 200 γραμμάρια γραβιέρα
- 2 κολοκύθια
- 2 πιπεριές φλωρίνης
- 2 κρεμμύδια σωταρισμένα
- 2 κ. σούπας ελαιόλαδο
- 1/2 κ. γλυκού κύμινο
- 1/2 φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά
- 1 σφηνάκι λευκό κρασί
- 1 αυγό
- 1 κ. σούπας κέτσαπ
- 1 πρέζα κανέλλα
- 1 κ. γλυκού μουστάρδα
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
Ψιλοκόβουμε σε κυβάκια τα υλικά της γέμισης, δηλαδή τη γραβιέρα, τα κολοκυθάκια και τις πιπεριές φλωρίνης.
Ζυμώνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά καλά (κιμάς, φρυγανιά, κρασί, αυγό, κέτσαπ, μουστάρδα, κανέλλα, κύμινο, αλατοπίπερο) και αφήνουμε στο ψυγείο για λίγη ώρα για να σφίξει.
Πλάθουμε τα μπαλάκια για τα μπιφτέκια και στο εσωτερικό τους βάζουμε γραβιέρα, κολοκύθι και πιπεριές φλωρίνης.
Ξαναπλάθουμε για να είμαστε σίγουροι ότι το μείγμα δεν περισσεύει εκτός και ψήνουμε είτε σε σχαρωτό τηγάνι ή στο φούρνο για 20 λεπτά στο γκριλ ώστε να ψηθούν και από τις 2 μεριές αλλά να παραμείνουν ζουμερά.
Νηστίσιμη παραλλαγή
Νηστίσιμα μπιφτέκια με λαχανικά
Υλικά:
- 2 πατάτες μεγάλες
- 1 μελιτζάνα
- 2 καρότα
- 2 κρεμμύδια
- λίγο πιπέρι
- αλάτι
- 2 σκελίδες σκόρδο
- λίγο δυόσμο ή μαϊντανό
- 1 αυγό
- 4 κ.σ. αλεύρι
- τριμμένη φρυγανιά ή ψωμί
Εκτέλεση:
- Βράζουμε καλά τις πατάτες, τη μελιτζάνα και τα καρότα.
- Ταυτόχρονα ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και τα αφήνουμε στην άκρη.
- Χτυπάμε καλά τις πατάτες,τη μελιτζάνα και τα καρότα στο μίξερ, αφού έχουν βραστεί καλά.
- Βάζουμε το μείγμα σε μια λεκάνη, προσθέτουμε το αυγό, το αλάτι, το πιπέρι, τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και σκόρδο και ανακατεύουμε καλά.
- Στο τέλος προσθέτουμε το αλεύρι, τη τριμμένη φρυγανιά και ξανά ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα.
- Πλάθουμε μεγάλες ποσότητες(σαν μπιφτέκια) και τα βάζουμε στο φούρνο για περίπου 30 λεπτά στους 200-250 C.
Συμβουλές
Το μείγμα συνήθως κολλάει όταν το βάζουμε στο μίξερ, γι’αυτό προσθέτουμε λίγο λαδάκι. Επίσης απλώνουμε με λαδάκι το ταψί για να μη κολλήσουν τα μπιφτέκια.
Μπορεί να χρειαστεί λίγο παραπάνω αλεύρι, άμα το μείγμα είναι πολύ μαλακό. Καλή σας επιτυχία.
Τρίτη
Μακαρόνια ογκρατέν με κρέμα γάλακτος
Υλικά
- 1 πακέτο μακαρόνια
- 250 ml κρέμα γάλακτος
- 250 γρ. τυρί κρέμα
- 200 γρ. κίτρινο τυρί τριμμένο
- 200 γρ. γραβιέρα τριμμένη
- Φέτες ζαμπόν (περίπου 250 γρ)
- Αλάτι-πιπέρι
Διαδικασία
Βράζουμε τα μακαρόνια για 5 λεπτά
Τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε ταψί.
Αναμειγνύουμε με το τυρί κρέμα και τα τυριά.
Προσθέτουμε το ζαμπόν και αλατοπιπερώνουμε.
Περιχύνουμε με την κρέμα γάλακτος.
Ψήνουμε σε υψηλή θερμοκρασία για 25 λεπτά
Νηστίσιμη παραλλαγή
Λαζάνια νηστίσιμα από τον Άκη Πετρετζίκη
Δείτε την συνταγή εδώ
Τετάρτη
Φακές σούπα με λαχανικά και πάπρικα
Υλικά συνταγής:
Ελαιόλαδο: 4 κουταλιές σούπας
Ψιλοκομμένο πράσο: 1 μέτριο (μόνο το άσπρο)
Ψιλοκομμένα καρότα: 2 μέτρια
Ντοματοπελτέ: 2 κουταλιές σούπας
Φακές: 300 γρ.
Τριμμένο γαρύφαλλο: 1/2 κουταλάκι
Τριμμένο ξερό τζίντζερ: 1 κουταλάκι τσαγιού
Ζωμό λαχανικών ή κότας ή νερό: 2 λίτρα
Ψιλοκομμένες ντομάτες: 1 κονσέρβα των 400 γρ. (κονκασέ)
Ψιλοκομμένο μαϊντανό: 4 κουταλιές σούπας
Σκόνη κόλιαντρο: 2 κουταλάκια τσαγιού
Τριμμένη καπνιστή πάπρικα: 1 κουταλάκι τσαγιού
Αλάτι, πιπέρι: όσο σας αρέσει
Οδηγίες:
1. Σε κατσαρόλα βάζετε το ελαιόλαδο και όταν ζεσταθεί ρίχνετε το πράσο, τα καρότα και το σέλερι και τα μαραίνετε για 3 – 4 λεπτά ανακατεύοντας για να μην μαυρίσουν.
2. Προσθέτετε τον ντοματοπελτέ και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 1 λεπτό ακόμη.
3. Προσθέτετε το ζωμό (ή το νερό) και τις φακές, δυναμώνετε τη φωτιά να αρχίσουν να βράζουν και στη συνέχεια την χαμηλώνετε, σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε να σιγοβράσουν μέχρι να μαλακώσουν οι φακές (μία ώρα περίπου).
4. Προσθέτετε Προσθέτετε το μαϊντανό, τα μπαχαρικά, το κονκασέ και αλατοπίπερο και συνεχίζετε το βράσιμο για 5 – 10 λεπτά ακόμη. Κατεβάζετε από την φωτιά.
5. Σερβίρετε το φαγητό πολύ ζεστό, πασπαλισμένο με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Πέμπτη
Χοιρινό λεμονάτο με πατάτες
Υλικά
1 κιλό χοιρινό κομμένο σε κομμάτια
1 φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
Χυμός από 2-3 λεμόνια
4-5 πατάτες κομμένες μέτρια κομμάτια
1 σκελίδα σκόρδο
Αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη
Εκτέλεση
Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε το κρέας να ροδίσει καλά από όλες τις πλευρές.
Προσθέτουμε το σκόρδο και τις πατάτες, ανακατεύουμε καλά.
Ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, αλάτι, πιπέρι, ρίγανηκαι αφήνουμε για 1-2 λεπτά να πάρουν μια βράση.
Προσθέτουμε μια κούπα ζεστό νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 50-60 λεπτά περίπου,μέχρι να πιει το ζουμί του και να χυλώσει η σάλτσα.
Νηστίσιμη παραλλαγή
Γαρίδες λεμονάτες στον φούρνο
Δείτε την συνταγή εδώ
Παρασκευή
Μπριάμ (Ανάμεικτα λαχανικά στο φούρνο)
Δείτε την συνταγή εδώ
Σάββατο
Γαύρος τηγανητός, ριγανάτος και λεμονάτος
- 1 κιλό φρέσκος γαύρος
- 1 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
- 1 κουτ. γλυκού ξερός κόλιανδρος, κοπανισμένος σε σκόνη
- 1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- ο χυμός + το ξύσμα από 1 ακέρωτο, βιολογικό λεμόνι
- 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη
- χοντρό αλάτι ή ανθός αλατιού, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Καθαρίζουμε τον γαύρο.
Ξεπλένουμε τον γαύρο και τον αφήνουμε να στραγγίξει καλά. Σε ένα πιάτο ανακατεύουμε το αλεύρι με την πάπρικα, τον κόλιανδρο και μπόλικο πιπέρι.
Σ’ ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Περνάμε τα φιλέτα γαύρου από το αλεύρι, τα γυρνάμε και από τις δύο πλευρές και τα τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι. Τα τηγανίζουμε στο καυτό ελαιόλαδο (σε δύο ή τρεις δόσεις, ανάλογα με το μέγεθος του τηγανιού μας), μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.
Μόλις είναι έτοιμα, αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, αδειάζουμε με ένα κουτάλι το ελαιόλαδο, αφήνοντας ελάχιστο, επαναφέρουμε όλα τα ψαράκια στο τηγάνι (αν τα είχαμε τηγανίσει σε δόσεις) και περιχύνουμε με 2 – 3 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού (ή περισσότερο, αν μας αρέσει). Πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και το ξύσμα και κουνάμε το τηγάνι να ενωθούν τα υλικά και να δέσει λίγο η υποτυπώδης σάλτσα. Νοστιμίζουμε με χοντρό αλάτι και πιπέρι και σερβίρουμε.
Νηστίσιμη παραλλαγή
Μυδοπίλαφο σπέσιαλ
Δείτε την συνταγή εδώ
Κυριακή
Κοτόπουλο στη λαδόκολλα με γραβιέρα
Χταπόδι στη λαδόκολλα
Yλικά
1 χταπόδι, περίπου 1 κιλό
½ κόκκινη πιπεριά, σε φέτες
½ πορτοκαλί πιπεριά, σε φέτες
½ καυτερή πιπερίτσα, ψιλοκομμένη
1 πατάτα, σε ροδέλες
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
8 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
αλάτι, κόκκινο πιπέρι, σε κόκκους, φρέσκια ρίγανη, φρέσκο θυμάρι
½ κ.γ. σουμάκ
5-6 κ.σ. ούζο
2 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Σε κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει βράζουμε το χταπόδι για 15-20 λεπτά. Μόλις κρυώσει ελαφρώς, το κόβουμε ανά 2 πλοκάμια και αφαιρούμε το μάτι και το «δόντι». Ρίχνουμε σε ένα μπολ τις πιπεριές, την πατάτα, τα κρεμμυδάκια, τα μπαχαρικά και τα πλοκάμια.
Τα περιχύνουμε με τα 2/3 του λαδιού, ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να μαριναριστούν για 10 λεπτά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Διπλώνουμε 2 λαδόκολλες στη μέση και κολλάμε τις άκρες γύρω γύρω με την αλευρόκολλα* αφήνοντας ένα άνοιγμα.
Μοιράζουμε τα υλικά στα 2 πακέτα, σφραγίζουμε τα πακέτα με την αλευρόκολλα και ψήνουμε για 45 λεπτά. Ανοίγουμε τα πακέτα, προσθέτουμε από 1 κ.σ. ωμό ελαιόλαδο και σερβίρουμε αμέσως.
* Αλευρόκολλα: Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε 2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις με 6 κ.σ. νερό.
Οι πίτες της εβδομάδας
Πεντανόστιμα κοτοπιτάκια με φύλλο γιαουρτιού και κρέμα.
Δείτε περισσότερα σχετικά με την συνταγή εδώ
Νηστίσιμες πατατόπιτες
Υλικά
1 πακέτο φύλλο σφολιάτας
1,5 κιλό πατάτες
3-4 πράσα ψιλοκομμένα
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 πιπεριά Φλωρίνης ψητή (κονσέρβας) ψιλοκομμένη
1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
λίγο δυόσμο , πιπέρι φρεσκοτριμμένο λίγο αλάτι
1 φλιτζάνι λάδι
λίγη ρίγανη
χυμό από 1 λεμόνι
Eκτέλεση
1.Βράζετε τις πατάτες καλά ώστε να μαλακώσουν. Σοτάρετε στο μεταξύ σε λίγο λάδι τα ψιλοκομμένα πράσα. Αφού βράσουν οι πατάτες, και ενώ είναι ακόμη ζεστές, τις ξεφλουδίζετε (προσεκτικά για να μην καείτε) και τις λιώνετε με το πιρούνι, ώστε να γίνουν πουρές.
2.Προσθέτετε λίγο λίγο το λάδι και το λεμόνι, έτσι ώστε να αραιώσει το μείγμα ανακατεύοντας καλά. Κατόπιν ρίχνετε τα υπόλοιπα υλικά (τα σοταρισμένα πράσα, τις πιπεριές, τα μυρωδικά και αλατοπίπερο) και ανακατεύετε πάλι.
3.Κόβετε κάθε φύλλο σε 6 στρογγυλούς δίσκους και τους τοποθετείτε σε ατομικά φορμάκια. Τα αλείφετε με λίγο λάδι και μοιράζετε από πάνω τη γέμιση. Μετά τοποθετείτε από πάνω 6 δίσκους ζύμης από το δεύτερο φύλλο επίσης αλειμμένους με λάδι, πιέζετε να κολλήσουν οι άκρες και χαράζετε ακτινωτά τις πίτες με το μαχαίρι.
4.Ψήνετε τις πατατόπιτες σε φούρνο προθερμασμένο στους 180ο C για 1 ώρα, μέχρι να ροδίσουν.
Γλυκιά τυρόπιτα
Δείτε την συνταγή εδώ
Τα γλυκά της εβδομάδας
Νηστίσιμη ΤεμπελοΣοκολατόπιτα
Δείτε την συνταγή εδώ
Κέικ Ινδοκάρυδο
ΥΛΙΚΑ
1 – 1/2 ποτηρια ινδοκάρυδο
1 ποτηρι ζαχαρη
2 ποτήρια αλεύρι
3 κουταλακια μπεικιν παουτερ
1 ποτυρι λάδι
1 βανίλια
2 κουταλάκια κονιακ
5 αυγά.
1 ποτήρι γάλα φρέσκο
ΣΙΡΟΠΙ
1 ποτύρι ζάχαρη και 1 ποτήρι νερό.
λίγη κανέλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε ένα μπολ βάζουμε τη ζάχαρη και το λάδι και τα χτυπάμε καλά
- βάζουμε τα αυγά και την βανιλια και τα ξαναχτυπάμε
- βάζουμε το αλεύρι και το μπεικιν παουτερ και λίγο λίγο το γάλα.
- προσθέτουμε και το ινδοκάρυδο.
- Αλευρονουμε ενα πυρέξ ή μια φορμα γλυκισματος και βάζουμε μέσα το
- μείγμα μας
- το βάζουμε στο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 1 ώρα (ανάλογα με το φούρνο)
ΣΙΡΟΠΙ
- Σε ένα δοχείο βάζουμε το νερο, τη ζάχαρη και την κανέλα
- τα βράζουμε και αφού βράσουν το κατεβάζουμε από την φωτιά και το αφηνουμε να κρυώσει.
* Οταν ψηθεί το κέικ μας τότε με ρίχνουμε πάνω το σιροπι και βάζουμε και λίγο ινδοκάρυδο για να το διακοσμήσουμε
Δείτε και εδώ όλα τα εβδομαδιαία προγράμματα διατροφής και τις συνταγές τους για να πάρετε και άλλες ιδέες!
Εάν νηστεύετε μπορείτε να δείτε εδώ συνταγές για όλες τις νηστίσιμες προτάσεις μας
Ειδήσεις σήμερα
- Άγιος Έρωτας : Ο άντρας και η κοπέλα που βλέπει στον ύπνο της η Σοφία είναι ο πατέρας της και η αδερφή του Πατήρ Νικόλαου
- Νίκος Γαλανός : Το Πρόβλημα υγείας και ο πραγματικός λόγος που αποχώρησε από την Γη της Ελιάς
- 20 ιδιαίτερες συνταγές για αφράτο σπιτικό ψωμί στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι
- Χριστούγεννα 2024 : 3+1 μαγικά Χριστουγεννιάτικα Χωριά στην Ελλάδα παράδεισος για τα παιδιά
- Κόκκινα νύχια : Ιδέες με το πιο festive χρώμα όλων των εποχών σε όλες τις αποχρώσεις