Υλικά
Για τα μπιφτέκια
- 1 κιλό κιμά άπαχο (χοιρινό μπούτι 6,90ευρω, μοσχαρίσια λάπα 9,70ευρω)
- 3 φέτες ψωμί, μουσκεμένο και στιμμένο ή 2 κουταλιές σούπας βρώμη (κουάκερ)
- 2 κουταλιές σούπας φρυγανιά
- 2 αυγά (προαιρετικά)
- 2 κουταλιές σούπας ξύδι (ή όλα τα άλλα όξινα υλικά που λέω παραπάνω)
- 2 τριμμένα κρεμμύδια ( ή 2 κουταλιές σούπας καραμελωμένο ή σωταρισμένο κρεμμύδι)
- 1 κουταλιά σούπας σκόρδο κονφί (προαιρετικό)
- 3 κουταλιές σούπας ψιλοκομμένα κοτσανάκια μαϊντανού
- 1 κουταλιά σούπας φρέσκια ρίγανη/ξερή ή μερικά φύλλα φασκόμηλου, σωταρισμένα σε 2 κουταλιές σούπας λάδι
- 1 κουταλιά γλυκού αλάτι
- Μαύρο πιπέρι φρεσκοκοπανισμένο
Για τις πατάτες
- 2 κιλά πατάτες
- χυμό 1 λεμονιού
- ελαιόλαδο
- ρίγανη
- αλάτι
- 1 κουταλιά σούπας μουστάρδα έτοιμη
Μέθοδος εκτέλεσης
Ετοιμάζω τα μπιφτέκια
Ο χοιρινός κιμάς κάνει πιο άσπρα μπιφτέκια, ο μοσχαρίσιος πιο σκούρα. Μπορείτε να βάλετε μισό μισό τον κιμά.
Ενώνω όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ζυμώνω πολύ καλά με τα χέρια τουλάχιστον για 10 λεπτά. Το μίγμα θα πρέπει να γίνει απόλυτα ομοιογενές, αφράτο και ενωμένο.
Αφήστε το να μείνει, αν έχετε χρόνο για μια ώρα. Πλάστε μπιφτέκια με 120γρ μίγμα το καθένα. Για να κάνετε ισομεγέθη μπιφτέκια, χρησιμοποιείστε την κούπα – μεζούρα του ½ ή 1 φλυτζανιού, για να παίρνετε ίδια ποσότητα κιμά. Πλάστε να ενωθεί καλά η μπάλα, πατήστε ελαφρά και ακουμπήστε σε λαδωμένο ταψί. Αν βάλετε μεγάλα μπιφτέκια στο ταψί να βάλετε κυδωνάτες πατάτες, όχι μικρούλες.
Όσα μπιφτέκια δεν χωράνε στο ταψί, τυλίξτε τα σε αλουμινόχαρτο και καταψύξτε τα.
Ετοιμάζω τις πατάτες
Καθαρίστε τις πατάτες. Κόψτε στο σχήμα που θέλετε (κυδωνάτες, φέτες, μικρά κομμάτια). Βάλτε τις σε κατσαρόλα με κρύο νερό και το χυμό λεμονιού να βράσουν, τόσο όσο να τρυπιώνται με τη μύτη του μαχαιριού. Θέλει περίπου 10 λεπτά και σε γλυτώνει ψήσιμο φούρνου μίας ώρας.
Ο χυμός λεμονιού τις κρατά σφικτές ενώ βράζουν και δεν τις αφήνει να λυώσουν.
Στραγγίξτε τις. Πάρτε όσες θέλετε για το φαγητό και τις υπόλοιπες αφού κρυώσουν βάλτε τις, τυλιγμένες σε βαμβακερή πετσέτα στο ψυγείο. Όποτε θελήσετε τηγανητές πατάτες ή ομελέτα με πατάτες, θα έχετε σε χρόνο μηδέν!
Αυτές που θα χρησιμοποιήσετε για να συνοδέψουν τα μπιφτέκια, βάλτε τις ζεστές σε σακούλα τροφίμων μαζί με λάδι, ρίγανη, αλάτι και τη μουστάρδα (έτοιμη όχι σε σκόνη γιατί πικρίζει) και αφήστε τις να κρυώσουν. Αυτές όσο κρυώνουν ρουφάνε τα υλικά. Είναι σαν να μαρινάρονται μ’αυτόν τον τρόπο.
Βάζω στο ταψί και ψήνω
Σκορπίστε τις πατάτες ανάμεσα στα μπιφτέκια. Ακουμπήστε φέτες ντομάτας πάνω στα μπιφτέκια (αν θέλετε). Περιχύστε με ελαιόλαδο και πασπαλίστε με λίγο αλάτι.
Δεν βάζω νερό στο ταψί γιατί οι πατάτες είναι βρασμένες και θέλουν να στεγνώσουν και να ροδίσουν μόνο. Τα μπιφτέκια επίσης έχουν τα δικά τους υγρά, ικανά για να τα ψήσουν σωστά. Αν όμως θέλετε σάλτσα στο ταψί, τότε προσθέστε μια κούπα νερό.
Ψήστε σε καλά προθερμασμένο φούρνο 200βαθμών αέρα για 30-40 λεπτά, να ροδίσει καλά το φαγητό. Μόλις το βγάλετε, κάντε το μπάνιο μουστάρδας στα μπιφτέκια σας, όπως είπαμε πριν. Ζεστάνετε, σερβίρετε και ελπίζω να αφήσετε για πάντα πίσω σας το παράπονο των στεγνών και άνοστων μπιφτεκιών.
Νηστίσιμη παραλλαγή
Μπιφτέκια λαχανικών με αρακά και πατάτα
Υλικά
Για 2-4 άτομα
2 φλιτζάνια αλεύρι ολικής άλεσης
1 κουτάκι μπύρα
1 μικρή βρασμένη πατάτα
αλάτι
πιπέρι
δυόσμος, ρίγανη
1 κουταλιά της σούπας φυτική μαργαρίνη
5 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα φρέσκα
1/2 φλιτζάνι αρακά
1 τριμμένο καρότο
Εκτέλεση
Σε αντικολλτικό τηγάνι ζεσταίνετε τον αρακά με 1 κουταλιά της σούπας φυτική μαργαρίνη μαζί με τα κρεμμυδάκια και το καρότο.
Βάζετε το αλεύρι με τη μπύρα σε μπολ κι ανακατεύετε να γίνουν χυλός. Στο χυλό προσθέστε τα σοταρισμένα λαχανικά, την πατάτα και τα μπαχαρικά με τα μυρωδικά. Ζυμώνετε καλά και πλάθετε τα μπιφτέκια.
Με το υπόλοιπο λάδι αλείψτε ένα ταψάκι και ψήστε τα μπιφτέκια στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις και στη μεσαία σχάρα για 25 με 30 λεπτά.
Σερβίρετε με ρύζι και σλάτα
Τρίτη
Κανελόνια με τυρένια μπεσαμέλ
Δείτε την συνταγή εδώ
Νηστίσιμη παραλλαγή
Κανελόνια με ραγού μανιταριών
Υλικά
- 600 γρ. μανιτάρια διάφορα
- 200 ml φυτική κρέμα γάλακτος
- 500 γρ. σπιτική σάλτσα ντομάτας ή πολτοποιημένες ντομάτες
- 2 μεγάλα κρεμμύδια
- 6 σκελίδες σκόρδο
- 1 σφηνάκι κόκκινο κρασί
- 2/3 ματσάκι μαϊντανό
- 200 γρ. κανελόνια
- 150 ml ζωμό λαχανικών
- 6 κ.σ. ελαιόλαδα
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
- Ξεκινάμε με το ραγού μανιταριών. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε με λίγο ελαιόλαδο, σε μέτρια θερμοκρασία, μέχρι να χάσουν τον περισσότερο όγκο τους.
- Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να μελώσουν.
- Τέλος, ρίχνουμε και το σκόρδο και σοτάρουμε για ακόμα 1′.
- Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας (δεν την χρησιμοποιούμε όλη στο ραγού, αφήνουμε λίγη στην άκρη) χαμηλώνοντας τη φωτιά και βράζουμε για περίπου 40′, μέχρι να δέσει ελαφρά ή σάλτσα. Αν έχουμε χρησιμοποιήσει σπιτική σάλτσα, ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νερό και να βράσουμε λιγότερη ώρα.
- Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε το μαϊντανό ψιλοκομμένο (κρατάμε λίγο για το τελικό γαρνίρισμα), ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
- Λαδώνουμε καλά ένα ταψί, που από πριν έχουμε μετρήσει ώστε να χωράνε τα κανελόνια μας.
- Γεμίζουμε τα κανελόνια και τα τοποθετούμε το ένα δίπλα στο άλλο μέσα στο ταψί.
- Αναμειγνύουμε τη φυτική κρέμα με το ζωμό και προσθέτουμε το μείγμα στο ταψί μας.
- Απλώνουμε πάνω από τα κανελόνια τη σάλτσα ντομάτας που αφήσαμε στην άκρη και τρίβουμε λίγο πιπέρι από πάνω.
- Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30′ σκεπασμένα και στο τέλος τα ξεσκεπάζουμε για να πάρουν λιγάκι χρώμα.
- Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και πασπαλίζουμε με τον υπόλοιπο μαϊντανό.
- Αφήνουμε να σταθεί για 15-20′ λεπτά πριν το κόψουμε και είναι έτοιμο για σερβίρισμα.
Τετάρτη
Υλικά:
- 1 μέτριο λάχανο, κομμένο σε πολύ λεπτές λωρίδες
- 2 πράσα, πλυμένα και κομμένα σε ροδέλες
- 3 καρότα, τριμμένα στον τρίφτη
- 1 ξινόμηλο τριμμένο στον τρίφτη
- 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- ½ φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 1 κουτ. Του γλυκού νιφάδες πάπρικας
- 3-4 κόκκοι μπαχάρι
- Αλάτι-πιπέρι
- 1 φλιτζ. τσαγιού ρύζι
- 2 κουτ. της σούπας μουστάρδα.
Διαδικασία:
Bράζετε αλατισμένο νερό και τοποθετείτε μέσα το κομμένο λάχανο για 3 λεπτά. Έπειτα το βγάζετε και το σουρώνετε πολύ καλά. Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα πράσα, τα καρότα και το λάχανο. Αλατίζετε και μαγειρεύετε τα λαχανικά για 3-4 λεπτά. Ρίχνετε το ρύζι, το μπαχάρι και την πάπρικα. Προσθέτετε στην κατσαρόλα βραστό νερό, ώστε να καλυφθούν τα υλικά. Μαγειρεύετε για 15 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, και προσθέτετε το τριμμένο μήλο και τη μουστάρδα. Μαγειρεύετε για άλλα 5 λεπτά, βάζετε αλάτι και πιπέρι και βγάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Προσθέστε άνηθο και σερβίρετε.
Πέμπτη
Πένες με κοτόπουλο και μοτσαρέλα
Υλικά συνταγής
- 3 μεγάλες σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 100-150 γρ. λιαστές ντομάτες σε βάζο στο λάδι
- 500 γρ. στήθος κοτόπουλου κομμένα σε κύβους ή λωρίδες
- αλάτι, πάπρικα, λίγο μπούκοβο ή καγιέν
- 3/4 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος
- 4-5 κ.σ. βούτυρο
- 1 1/2 φλ. τσαγιού τριμμένο τυρί μοτσαρέλα
- 300 γρ. ζυμαρικό πένες
- 1 κ.σ. ξερό βασιλικό ή 2 κ.σ. φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο
- 1 φλ. από το νερό που βράσατε τις πένες
Εκτέλεση συνταγής
- Βράζετε τις πένες σε μπόλικο αλατισμένο νερό “αλ τέντε” . Κρατάτε 1 φλ. από το νερό που τις βράσατε. Τις στραγγίζετε και τις αφήνετε στην άκρη.
- Εν τω μεταξύ, στραγγίζετε τις λιαστές ντομάτες από το λάδι και κρατάτε 2 κ.σ. από το λάδι τους. Βάζετε σε τηγάνι τις 2 κ.σ. λάδι από τις λιαστές ντομάτες και μόλις ζεσταθεί προσθέτετε τις λιαστές ντομάτες και το σκόρδο και τα σοτάρετε για 1 λεπτό ανακατεύοντας. Βγάζετε από το τηγάνι σε πιατέλα τις λιαστές ντομάτες και τις κόβετε σε μικρότερα κομματάκια.
- Προσθέτετε στο ίδιο λάδι το κοτόπουλο. Αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε λίγο πάπρικα [για χρώμα] και σοτάρετε σε δυνατή φωτιά για 1′-2′ από κάθε πλευρά. Το κατεβάζετε από τη φωτιά και προσθέτετε στο τηγάνι με το κοτόπουλο τις ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες και ανακατεύετε.
- Προσθέτετε στο τηγάνι, το γάλα, το βούτυρο και το τριμμένο τυρί. Βάλτε το τηγάνι πάλι στη φωτιά και μόλις έλθει σε σημείο βρασμού, χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να σιγοβράσει μέχρι να λιώσει το τυρί και έχετε μια κρεμμώδη σάλτσα.
- Προσθέτετε τις πένες και 1/2 φλ. νερό από αυτό που κρατήσατε. Ανακατεύετε να ενσωματωθούν. Προσθέτετε το βασιλικό και το καγιέν ή μπούκοβο, ανακατεύετε και αφήνετε να σιγοβράσει λίγα λεπτά για να αναμειχθούν οι γεύσεις. Δοκιμάζετε το αλάτι κατεβάζετε από τη φωτιά πασπαλίζετε προαιρετικά με λίγο ακόμα ψιλοκομμένο βασιλικό και τριμμένο τυρί και σερβίρετε.
Νηστίσιμη παραλλαγή
Σπαγγέτι με μύδια
Υλικά
350 γρ. μακαρόνια Νο 6 βρασμένα al dente
για τη σάλτσα
1 σακουλάκι μύδια πλυμένα και στραγγισμένα
1/2 κούπας λάδι
3 σκελίδες σκόρδο σε φέτες
1 κον κασέ ή φρέσκια ντομάτα ψιλοκομμένη
1 κ.σ. κέτσαπ
1 κ.σ. πελτέ
1 μικρή πιπεριά κέρατο σε ροδέλες
1 καυτερή πιπεριά σε ροδέλες(προαιρετικά)
μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι,πιπέρι
1 σφηνάκι λευκό κρασί
Εκτέλεση
Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το σκόρδο και τις πιπεριές.
Προσθέτουμε το κον κασέ ή τη φρέσκια ντομάτα,την κέτσαπ και τον πελτέ.
Ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσουν και να εξατμιστούν τα υγρά.
Ρίχνουμε στη σάλτσα τα μύδια,μόλις πάρουν βράση σβήνουμε με το κρασί.
Αφήνουμε να εξατμιστεί το οινόπνευμα και προσθέτουμε αλάτι,πιπέρι,
μαϊντανό.Βράζουμε σε μέτρια φωτιά,για πολύ λίγο,5 με 7 λεπτά.
Σβήνουμε τη φωτιά,προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα μακαρόνια και
ανακατεύουμε να πάει η σάλτσα παντού.
magyreuontas
Παρασκευή
Νηστίσιμο γιουβέτσι με μανιτάρια
Δείτε την συνταγή εδώ
Σάββατο
Αγκινάρες γεμιστές
6 μεγάλες αγκινάρες
2 κρεμμύδια
1 λεμόνι
2 σκελίδες σκόρδο
100 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1 φέτα μπέικον
1 ποτήρι κρασί λευκό ξηρό
1 μπολ κρέμα μπεσαμέλ
1 φλιτζάνι τυρί τριμμένο
2 αυγά
3 κουταλιές λάδι
3 κουταλιές πουρές ντομάτας
αλάτι
πιπέρι
μαϊντανός ψιλοκομμένος
Καθαρίζετε τις αγκινάρες και τις τρίβετε με μισό λεμόνι για να μη μαυρίσουν. Στη συνέχεια τις βάζετε μέσα σε ένα δοχείο με κρύο νερό και τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού και τις αφήνετε για 10 λεπτά. Ετοιμάζετε τη γέμιση. Τρίβετε το κρεμμύδι και το ρίχνετε μέσα σε κατσαρόλα με το λάδι να τσιγαριστεί. Ρίχνετε επίσης τον κιμά, το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι και το καβουρδίζετε περίπου για 10 λεπτά. Ρίχνετε το κρασί, την ντομάτα και λίγο νερό και αφήνετε τη γέμιση να βράσει σε χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά περίπου. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφήνετε τη γέμιση να κρυώσει και ρίχνετε μέσα τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα, το τυρί, το μπέικον κομμένο σε κομματάκια και το μαϊντανό. Τοποθετείτε τις αγκινάρες στη σειρά μέσα σε ταψάκι, τις γεμίζετε και τις περιχύνετε με την κρέμα μπεσαμέλ. Ρίχνετε μέσα στο ταψάκι ένα φλιτζάνι νερό και αφήνετε τις αγκινάρες να ψηθούν σε φούρνο που τον έχετε προθερμάνει για 15 λεπτά τουλάχιστον.
Νηστίσιμη παραλλαγή
Αγκινάρες γεμιστές με ρύζι
Υλικά
-8 αγκινάρες
-6 κρεμμυδάκια λεπτά φρέσκα ψιλοκομμένα
-1½ φλιτζάνι ρύζι καρολίνα
-1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
-1/2 φλιτζάνι φύλλα δυόσμου φρέσκου, ψιλοκομμένα
-2 ντομάτες ώριμες τριμμένες
-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
-1 λεμόνι (τον χυμό)
-1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
-αλάτι, πιπέρι
Eκτέλεση
Καθαρίζουμε τις αγκινάρες και κόβουμε τα εξωτερικά σκληρά φύλλα και τα κοτσάνια, ώστε η βάση τους να είναι ίσια και με κουταλάκι αφαιρούμε το εσωτερικό χνούδι, δημιουργώντας κοίλωμα για τη γέμιση. Τις βυθίζουμε σε μπολ με νερό, αλάτι και τον χυμό ενός λεμονιού. Ζεσταίνουμε σε μεγάλο τηγάνι μερικές κουταλιές από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 2 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο και το ρύζι, ανακατεύουμε για 2 λεπτά και ρίχνουμε την ντομάτα, τα μυρωδικά, αλάτι-πιπέρι και ανακατεύουμε ξανά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και τοποθετούμε τις αγκινάρες σε φαρδιά, ρηχή κατσαρόλα και τις γεμίζουμε με το ρύζι. Τις ραντίζουμε με το υπόλοιπο λάδι και προσθέτουμε στην κατσαρόλα νερό μέχρι, περίπου, το ύψος τους. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να μαγειρευτούν μέχρι να μαλακώσουν και να μείνουν με το λάδι τους.
Κυριακή
Γαριδομακαρονάδα
1 πακέτο μακαρόνια
1 συσκευασία γαρίδες [700-800 γρ.περίπου] κατεψυγμένες ή φρέσκιες
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη [προαιρετικά αν σας αρέσουν τα καυτερά] ή πάπρικα
1/4 κούπας ελαιόλαδο
2 συσκευασίες ντοματάκια κονκασέ ή 4-5 φρέσκιες ντομάτες ψιλοκομμένες
1 κ.σ. ντοματοπελτέ
1 κ.γ. ζάχαρη
1/4 κούπας φλ. λευκό ξηρό κρασί ή ούζο αν σας αρέσει το ούζο και θέλετε πιο έντονη γεύση
Μαϊντανός ψιλοκομμένο
Αλάτι, πιπέρι
1. Καθαρίζουμε τις γαρίδες από το εντεράκι τους, βγάζουμε τα κελύφη και τα κεφάλια και αφήνουμε μόνο τις ουρίτσες.
2. Σε μια κατσαρολίτσα βάζουμε τα κεφαλάκια της γαρίδας σε 1 ποτήρι κρασιού να βράσουν για 2-3′ για να πάρουμε στραγγισμένο το ζωμό τους.
3.Βάζουμε σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα το λάδι να ζεσταθεί και προσθέτουμε το σκόρδο και τις γαρίδες και τα σοτάρουμε.
4. Σβήνουμε με το κρασί ή το ούζο.
5. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα ντοματάκια, τον ντοματοπελτέ, αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη, την πιπερίτσα ή πάπρικα, τον μαϊντανό και το ζωμό από τα κεφαλάκια που βράσαμε. Σκεπάζουμε να σιγοβράζουμε για λίγο.
6. Εν τω μεταξύ βράζουμε τα μακαρόνια.
7. Αν θέλουμε τα μακαρόνια μας να απορροφήσουν όλη τη σάλτσα, βράζουμε τα μακαρόνια στο μισό χρόνο απ΄ότι τα βράζουμε συνήθως και προσθέτουμε τα μισοβρασμένα μακαρόνια στην κατσαρόλα με τις γαρίδες βάζοντας και 2 ποτήρια από το νερό που έβρασαν τα μακαρόνια και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να σιγοβράσουν για τον υπόλοιπο μισό χρόνο βρασμού τον μακαρονιών,προσθέτοντας λίγο ακόμη νερό που έβρασαν τα μακαρόνια.
8. Αν θέλουμε ξεχωριστά τα μακαρόνια, τα βράζουμε κανονικά τα στραγγίζουμε τα λαδώνουμε, σερβίρουμε στα πιάτα και ρίχνουμε τις γαρίδες με τη σάλτσα σε κάθε πιάτο ξεχωριστά.
9. Σερβίρουμε αμέσως πασπαλίζοντας με λίγο μαϊντανό.
10. Αν δεν νηστεύουμε πασπαλίζουμε με τριμμένο κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα.
Δείτε την συνταγή εδώ
Παραδοσιακή τραχανόπιτα
Υλικά
5 παραδοσιακά φύλλα πίτας, του εμπορίου ή σπιτικά
Για τη γέμιση
2 φλιτζάνια τραχανά ξινό
¾ φλιτζανιού ελαιόλαδο
3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 ντομάτα σε κύβους (προαιρετικά)
2-3 αβγά
1 φλιτζάνι γάλα εβαπορέ
250γρ. φέτα τριμμένη
250γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
Διαδικασία
Βράζετε τον τραχανά σε αλατισμένο νερό για 3 λεπτά και τον σουρώνετε.
Ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνετε τον τραχανά και σοτάρετε για 2 λεπτά ακόμα. Προσθέτετε την ντομάτα, τα αβγά ελαφρώς χτυπημένα, το γάλα και τα τυριά. Δοκιμάζετε το αλάτι και προσθέτετε μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Αφήνετε το μίγμα να κρυώσει.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Λαδώνετε ένα ρηχό αλουμινένιο ταψί με διάμετρο 34εκ. και απλώνετε τρία φύλλα, λαδώνοντάς τα ένα ένα. Ρίχνετε από πάνω το μίγμα του τραχανά και σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα.
Χαράζετε την πίτα σε κομμάτια και ψήνετε στο φούρνο για 1 ώρα.
Νηστίσιμες πίτες
Νηστίσιμη πίτα με πατάτα και πράσο
ΥΛΙΚΑ:
Για το φύλλο:
• 1 κομμάτι μαγιά ή ένα φακελάκι μαγιά σκόνη
• 4 φλ. του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 1/2φλ. του καφέ λάδι
• 1/2 φλ. του καφέ ξύδι
• 1 κοφτό κουτάλι του γλυκού αλάτι
• 1 φλ. τσαγιού νερό
Για την γέμιση:
• 4-5 βρασμένες πατάτες
• 4-5 πράσα
• 3 κόκκινες πιπεριές
• αλάτι
• πιπέρι μαύρο/κόκκινο/άσπρο (ότι μας αρέσει)
• ρίγανη
• λαδί
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Σε ένα μπολ, ρίχνουμε το μισό αλεύρι, την μαγιά και αφού τα ανακατέψουμε κάνουμε ένα λάκκο όπου ρίχνουμε όλα τα υγρά υλικά. Μόλις ομογενοποιηθεί κάπως το μίγμα ρίχνουμε το αλάτι και συνεχίζουμε με το υπόλοιπο αλεύρι ζυμώνοντας μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη. (ίσως να χρειαστεί περισσότερο ή λιγότερο αλεύρι, για αυτό ρίψτε το λίγο-λίγο να μπορείτε να το ελέγξετε). Αφήνουμε την ζύμη σκεπασμένη να ξεκουραστεί
2. Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε με λαδάκι την πιπεριά κομμένη σε μικρά κυβακια και τα πράσα κομμένο σε λεπτές φέτες. Μόλις μαραθούν τα πράσα το κατεβάζουμε από την φωτιά.
3. Πολτοποιούμε με το πιρούνι τις βρασμένες πατάτες αφού τις καθαρίσουμε και τις ανακατεύουμε με τα πράσα. Αλατό-πιπερώνουμε και ρίχνουμε την ρίγανη (μπορούμε να βάλουμε και κάποιο άλλο μυρωδικό αν μας αρέσει). Η γέμιση είναι έτοιμη
4. Ανοίγουμε το ζυμαράκι μας σε δυο χοντρά φύλλα περίπου 1 εκατοστού.
5. Στρώνουμε το ένα φυλλαράκι σε καλά λαδωμένο ταψί, βάζουμε την γέμιση και από πάνω το άλλο φύλλο. Χαράζουμε τα κομμάτια (προσοχή! Χαράζουμε, δεν τα κόβουμε) Ρίχνουμε λίγο λαδάκι
6. Βάζουμε την πιτουλα στον φούρνο αρχικά κανένα μισάωρο στους 40-50 βαθμούς για να φουσκώσει το ζυμαράκι μας, και μετά συνεχίζουμε στους 180, περίπου μίση ώρα, μέχρι να ροδίσει.
7. Μόλις είναι έτοιμη, την βγάζουμε από τον φούρνο και όπως είναι καυτή την ραντίζουμε με ελάχιστο νερό και την αφήνουμε για λίγο σκεπασμένη με μια πετσέτα.
Σπανακόπιτα vegan
Δείτε την συνταγή εδώ
Τα γλυκά της εβδομάδας
Πίτσα με μαύρη σοκολάτα και φράουλες
Υλικά:
- 250γρ μαύρη σοκολάτα
- Φρέσκες φράουλες
- 400γρ αλεύρι
- Νερό
- Ελαιόλαδο
- Μία πρέζα αλάτι
- Μία πρέζα ζάχαρη
- 10γρ μαγιά ξηρή
Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο μπολ διαλύουμε την μαγιά σε χλιαρό νερό.
Βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι και την ζάχαρη και ζυμώνουμε καλά.
Προσθέτουμε όσο νερό χρειάζεται και αφήνουμε την ζύμη μας να ξεκουραστεί.
Ανοίγουμε την ζύμη σε ένα στρογγυλό ταψί. Ψήνουμε την ζύμη μόνη της για δέκα λεπτά.
Τρίβουμε από πάνω την σοκολάτα, κόβουμε τις φράουλες και ψήνουμε ξανά την πίτσα μας για δέκα λεπτά ακόμα.
Λαχταριστό κρεμώδες γλυκό ψυγείου!
Υλικά:
Για το κέικ
3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (375g)
½ κούπα άγλυκο κακάο, καλής ποιότητας (45g)
2 κ.γλ. μαγειρική σόδα
1 κ.γλ. αλάτι
1 κούπα φυτικό, νηστίσιμο γάλα ή νερό (240ml)
1 κούπα ζεστό νερό (240ml)
¾ κούπας σπορέλαιο (165g)
2 κ.σ. λευκό ξύδι ή μηλόξυδο
1¾ κούπας ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (350g)
1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας ή 2 βανιλίνες
Για την καραμελένια βουτυρόκρεμα*
¾ κούπας φυτικό, νηστίσιμο γάλα (180ml)
1 κούπα σκούρα καστανή ζάχαρη (230g)
4½ κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (35g)
1 πλάκα μαργαρίνη, μαλακή, σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένη σε κύβους (250g)
¼ κ.γλ. αλάτι
1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας ή 2 βανιλίνες
Εκτέλεση:
1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175°C, στις αντιστάσεις, και τοποθετούμε τη σχάρα μια θέση χαμηλότερα από τη μέση. Βουτυρώνουμε δύο στρογγυλές φόρμες για κέικ, με διάμετρο 20cm, και στρώνουμε τον πάτο τους με λαδόκολλα.
ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΚ
2. Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κακάο, τη σόδα και το αλάτι.
3. Σε διαφορετικό μπολ βάζουμε το ζεστό νερό, το φυτικό γάλα, το λάδι, το ξύδι, τη ζάχαρη και τη βανίλια. Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να αφρίσει το μείγμα.
4. Κάνουμε μια λακκούβα στο μπολ με τα στεγνά υλικά και προσθέτουμε το μείγμα των υγρών. Με μια σπάτουλα σιλικόνης ανακατεύουμε μόνο όσο χρειάζεται για να υγρανθεί το αλεύρι και να αναμειχθούν τα υλικά. Δεν παραδουλεύουμε το μείγμα μας.
5. Μοιράζουμε το μείγμα στις φόρμες ισομερώς και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 40 με 50 λεπτά ή έως ότου να βγαίνει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που βυθίζουμε στο κέντρο των κέικ. Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα για 10 λεπτά. Κατόπιν τα ξεφορμάρουμε πάνω στη σχάρα, αφαιρούμε τη λαδόκολλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΑΜΕΛΕΝΙΑ ΒΟΥΤΥΡΟΚΡΕΜΑ
6. Όσο κρυώνουν τα κέικ, ετοιμάζουμε την καραμελένια κρέμα βουτύρου. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε, σε μέτρια φωτιά, το φυτικό γάλα, μαζί με την καστανή ζάχαρη και το αλεύρι. Ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα, μέχρι να δέσει η κρέμα και να αρχίσει να κοχλάζει. Μόλις εμφανιστούν οι πρώτες φουσκάλες, σβήνουμε την εστία και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 1 λεπτό ακόμη. Απομακρύνουμε από την εστία, αδειάζουμε την κρέμα σε ένα ρηχό σκεύος και την τοποθετούμε στο ψυγείο, μέχρι να κρυώσει εντελώς.
7. Στον κάδο του μίξερ (ή σε ένα μπολ) χτυπάμε με το φτερό (ή με το μίξερ χειρός), σε μέτρια ταχύτητα, τη μαργαρίνη με το αλάτι, μέχρι να αφρατέψει, περίπου 3 λεπτά. Προσθέτουμε σταδιακά (κουταλιά κουταλιά) την κρύα κρέμα που έχουμε ετοιμάσει και τη βανίλια, συνεχίζοντας το χτύπημα σε υψηλή ταχύτητα, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να γίνει κρεμώδες, περίπου 5 λεπτά.
ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ
8. Αφού κρυώσουν εντελώς τα κέικ, συνεχίζουμε με τη συναρμολόγηση (αν το κέικ είναι έστω κι ελάχιστα χλιαρό, η κρέμα θα αρχίσει να λιώνει). Βάζουμε το πρώτο κέικ σε μια πιατέλα και απλώνουμε το 1/3 περίπου της βουτυρόκρεμας στην επιφάνεια. Τοποθετούμε επάνω το δεύτερο κέικ και απλώνουμε ομοιόμορφα την υπόλοιπη βουτυρόκρεμα, καλύπτοντας την επιφάνεια και τα πλαϊνά.
Διατηρούμε το κέικ για 4−5 μέρες στο ψυγείο. Πριν σερβίρουμε, το αφήνουμε για 20 λεπτά εκτός ψυγείου.
Δείτε και εδώ όλα τα εβδομαδιαία προγράμματα διατροφής και τις συνταγές τους για να πάρετε και άλλες ιδέες!
Ειδήσεις σήμερα
- Ζώδια : Ερωτικές Προβλέψεις Εβδομάδας από 16/12/2024 ως 22/12/2024 για όλα τα ζώδια
- 20 πρωτότυπες συνταγές για Χριστουγεννιάτικο κορμό- Το ιδανικό επιδόρπιο για το γιορτινό τραπέζι
- Φως στο Τούνελ- Υπόθεση Αμαλιάδας : Ολη η αλήθεια για το τι έγινε το βράδυ πριν πεθάνει ο Παναγιωτάκης
- Άγιος Έρωτας : Η Χλόη φυλακισμένη σε ένα αγρόκτημα μακριά από τη Στέρνα
- Καιρός: Καταφτάνει η βαρυχειμωνιά – θα «ασπρίσει» και η Πάρνηθα τις επόμενες ημέρες