Χριστουγεννιατικο Κοτόπουλο γεμιστό με κάστανα

Γιατί να παιδευτείς να βρεις την καλή γαλοπούλα, όταν μπορείς να ετοιμάσεις το χριστουγεννιάτικο τραπέζι με κοτόπουλο; Εξίσου εντυπωσιακό, γευστικό και σαφέστατα πολύ πιο οικονομικό. Δες αυτή τη συνταγή με γέμιση από ολόκληρα κάστανα και θα καταλάβεις τι εννοώ.

Συστατικά
1 κοτόπουλο περίπου 1,5 κιλό
Aλάτι, πιπέρι
6 κ.σ. ελαιόλαδο
32 κάστανα καθαρισμένα
4 δαφνόφυλλα
4 μικρά, λευκά κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
4 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1 φλιτζάνια σέρι
4 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι
2 κ.σ. τριμμένους σπόρους κόλιανδρους
Χυμό από 2 πορτοκάλια

Τρόπος μαγειρέματος
1
Πλύνε και στέγνωσε καλά το κοτόπουλο. Αλατοπιπέρωσέ το καλά μέσα-έξω.
2
Σε μεγάλο τηγάνι βάλε τις 4 από τις 6 κουταλιές λάδι σε μέτρια φωτιά. Βάλε τα κάστανα και τα δαφνόφυλλα να μαγειρευτούν για 8 με 10 λεπτά, ανακατεύοντας ελαφρά μέχρι να ροδίσουν. Πρόσθεσε τα κρεμμύδια και το σκόρδο, αλατοπιπέρωσε και μαγείρεψε άλλα 3 λεπτά. Πρόσθεσε το σέρι και 2 κουτλιές θυμάρι και μαγείρεψε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και να δέσει λίγο η σάλτα, περίπου 4 λεπτά. Άφησέ το στην άκρη.
3
Προθέρμανε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Σε ένα μπολ βάλε το υπόλοιπο θυμάρι, τον κόλιανδρο και το υπόλοιπο λάδι και ανακάτεψε.
4
Με προσοχή άλειψε με το λάδι το στήθος και τα μπούτια του κοτόπουλου κάτω από την πέτσα, δηλαδή απευθείας πάνω στο κρέας.
5
Γέμισε ισομερώς τις κοιλότητες του κοτόπουλου με τα κάστανα. Δέσε τα πόδια του με μαγειρικό σπάγγο για να μη φύγει η γέμιση.
6
Βάλε το κοτόπουλο με το στήθος κάτω σε αντικολλητικό ταψί και ψήσε για 20 λεπτά. Αναποδογύρισέ το προσεκτικά, περίχυσέ το με τα υγρά που έχει βγάλει και συνέχισε το ψήσιμο άλλα 40′ λεπτά, περιχύνοντας το κοτόπουλο με το ζουμί του κάθε 15 λεπτά.
7
Βγάλε το κοτόπουλο από το φούρνο και μετάφερέ το σε πιατέλα.
8
Βάλε το ταψί σε χαμηλή φωτιά με τα υγρά του κοτόπουλου (αφαίρεσε τυχόν χοντρά λίπη) και πρόσθεσε το χυμό από το πορτοκάλι να γίνουν ένα.
9
Για να σερβίρεις: βγάλε τη γέμιση από το κοτόπουλο και βάλ’ την σε μπολ. Χώρισε το κοτόπουλο σε 8 μερίδες και περίχυσέ το με τη σάλτσα από το πορτοκάλι.

photo credit

Close