Στην ομάδα μας συνταγες για παιδια που μιλάω καθημερινά με μανούλες,το μόνιμο άγχος μας είναι «Τι να μαγειρέψω πάλι σήμερα;» έτσι και εγώ αποφάσισα κάθε Παρασκευή να βγάζω μία λίστα για τα φαγητά της εβδομάδας,μαζί με συνταγές!
Έτσι για να σας διευκολύνω λιγάκι!
Το διατροφικό πρόγραμμα είναι ενδεικτικό. Εσείς μπορείτε να το ακολουθήσετε κατά γράμμα, να διαλέξετε όποιο πιάτο σας αρέσει περισσότερο ή ακόμα και να τροποποιήσετε τις συνταγές ανάλογα τα γούστα σας!
Όποια μαμαδοφίλη θελει μπορεί ευχαρίστως να μου στείλει το δικό της εβδομαδιαίο πρόγραμμα και εγώ θα χαρώ να το δημοσιεύσω!
Δευτέρα
Τσιπουρα λαδολεμονο
4 τσιπούρες μεγάλες
1/2 φλυτζ. ελαιόλαδο
αλάτι
σουπας γρ. θυμάρι
δενδρολίβανο
ρίγανη
Για το λαδολέμονο
Λεμόνι
λαδι
1 κουταλια μουσταρδα
Καθαρίζουμε τα λέπια από τα ψάρια, αφαιρούμε τα εντόσθια και τα βράγχια, τα ξεπλένουμε καλά και τα στραγγίζουμε.
Χαράσουμε κατά μήκος το ψάρι και από τις δύο μεριές, στην επάνω πλευρά του. Αλείφουμε εσωτερικά και ολόγυρα με ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με τα αρωματικά βότανα και αφήνουμε τα ψάρια να μαριναριστούν για μία ώρα.
Ανάβουμε τη σχάρα έτσι ώστε όταν θα βάλουμε επάνω τις τσιπούρες να έχει μεγάλη θερμοκρασία στους 200ο C.
Αλατίζουμε τις τσιπούρες και τις βάζουμε στη προθερμασμένη σχάρα. Κατα διαστήματα αλείφουμε με λίγο από το αρωματισμένο λαδολέμονο.
Όταν είναι έτοιμες από τη μία πλευρά (και μόνο τότε), τις γυρίζουμε από την άλλη. Μόλις είναι έτοιμες τις βάζουμε σε πιατέλα, τις περιχύνουμε με το λαδολέμονο που φτιαξαμε και πασπαλίζουμε με φρέσκο ψιλοκομμένο ανηθο και κρεμμυδακι
Τρίτη Κανελονια με κοτοπουλο
Τεταρτη φαβα η σαντορινια
Τι χρειαζόμαστε:
500 γρ. φάβα
λάδι
αλάτι
2 κρεμμύδια ολόκληρα
Για το γαρνίρισμα:
λάδι
λεμόνι
κρεμμύδι ψιλοκομμένο φρεσκο
ανηθο
Βάζω τη φάβα & βράζει στην αρχή με νερό και τη σκεπάζει για 10′, μετά κλείνω το μάτι & την αφήνω μέσα για 30′,μετά χύνω το νερό, την ξεπλένω & και προσθέτουμε το λάδι, το αλάτι και τα κρεμμύδια.
Την αφήνουμε να βράσει σε σιγανή φωτιά, για 1-1/12 ώρα, μέχρι να χυλώσει.
Μετά την περνάμε από το μούλτι και γίνεται σαν κρέμα (μαζί με τα κρυμμύδια).
Τη σερβίρουμε με λάδι, λεμόνι ψιλοκομμένο κρεμμύδι και ανηθο.
Πεμπτη
Μπριζολες χοιρινες με πουρε
Ξύσμα από ένα λεμόνι
θυμάρι φρέσκο ή ξερό
4 σκ. Σκόρδο
2 κουταλιές της σούπας Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
4 χοιρινές μπριζόλες
1 κιλό πατάτες κομμένες σε κομμάτια
250 γραμμάρια Κρέμα γάλακτος
Ανακατεύουμε τα υλικά της μαρινάδας και με αυτή τρίβουμε καλά τις μπριζόλες. Οπότε γίνονται πολύ αρωματικές… τις αφήνουμε στο πλάι..
Εχουμε νερό που βράζει. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε μικρά κομμάτια. 12 λεπτά βράσιμο σε αλατισμένο νερό είναι αρκετά για να είναι οι πατάτες έτοιμες για πουρέ. Στραγκισουμε το νερο. Τις περνάμε από το ειδικό εργαλείο του πουρέ και απο μια σίτα μεγάλη και ψιλή, και προσθέτουμε την κρέμα, αλάτι και πιπέρι ανακατεύοντας.
Σε ένα τηγάνι χωρίς λάδι ψήνουμε τις μπριζόλες, αφού τις αλατοπιπερώσουμε, για 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να είναι έτοιμες. Τις αφήνουμε να ξεκουραστούν για 2 λεπτά και είναι έτοιμες να συνοδεύσουν τον πουρέ μας…
Παρασκευη καλαμαρακι με ρυζι
Υλικά:
-750 γρ. καλαμαράκια (φρέσκα ή καταψυγμένα)
-1/3 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
-1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
– 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
-3 φλιτζάνια του τσαγιού ρύζι καρολίνα.
-1 φλιτζάνι κρασί-λευκό ξηρό
-1/2 ματσάκι άνιθος ψιλοκομμένος
-2 κουτ. της σούπας φρέσκος δυόσμος ψιλοκομμένος
-3-4 φλιτζάνια νερό ζεστό αλάτι
-πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Τρόπος παρασκευής:
Καθαρίζουμε τα καλαμαράκια.
Κόβουμε το σώμα του καλαμαριού σε ροδέλες και τα πλοκάμια στη μέση. Τα πλένουμε και τα στραγγίζουμε πολύ καλά (αν είναι φρέσκα).
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σοτάρουμε τα καλαμαράκια με το κρεμμύδι και το σκόρδο για 2′, γυρίζοντας τα με ξύλινη κουτάλα.
Σβήνουμε με το κρασί και αφού εξατμιστεί το οινόπνευμα, προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε.
Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε 3 φλιτζάνια καυτό νερό. Αφήνουμε το ρύζι να βράσει και να φουσκώσει.
Αν θέλόυμε το ρύζι πιο μαλακό, προσθέτουμε επιπλέον νερό.
Τέλος, προσθέτουμε τον άνιθο και τον δυόσμο.
Δίνουμε μια τελευταία βράση στο φαγητό και κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Σαββατο Πιτσα!!!!
Κυριακη Παπουτσακια
Υλικά
½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο
3 μελιτζάνες φλάσκες
2 κρεμμύδια
4 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 φλιτζάνια ξεφλουδισμένες και τριμμένες φρέσκες ντομάτες
2 κουταλιές αλεύρι
2 κουταλιές φρέσκο βούτυρο
2 φλιτζάνια γάλα
1 αυγό
1 φλυτζάνι κεφαλοτύρι τριμμένο
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε στη μέση κατά μήκος.Τις ξεπλένουμε και τις στραγγίζουμε καλά.
Σε ένα τηγάνι, ρίχνουμε ελαιόλαδο και μόλις κάψει ρίχνουμε τις μελιτζάνες και τις τηγανίζουμε μέχρι να μαραθούν ελαφρώς και να μαλακώσουν.
Βγάζοντας τις από το τηγάνι τις σκεπάζουμε με απορροφητικό χαρτί και τις αφήνουμε για λίγο ώστε το χαρτί να απορροφήσει το πολύ λάδι.
Σε ένα άλλο τηγάνι ζεσταίνουμε λάδι για να σοτάρουμε τον κιμά και το κρεμμύδι. Μόλις πάρουν χρώμα, ρίχνουμε τις ντομάτες,αλάτι και πιπέρι. Μαγειρεύουμε τον κιμά μέχρι σε μέτρια φωτιά για 25 λεπτά περίπου.Στο τέλος προσθέτουμε το μαϊντανό και ανακατεύουμε.
Για να φτιάξουμε δική μας μπεσαμέλ για τα παπουτσάκια λιώνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε το αλέυρι.Ανακατεύοντας βούτυρο και αλεύρι προσθέτουμε σταδιακά λίγο- λίγο, το γάλα. Αφού ρίξουμε και αλατοπίπερο, συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να δημιουργηθεί μια πηχτή και λεία κρέμα. Ολοκληρώνουμε τη μπεσαμέλ προσθέτοντας αυγό και το μισό από το τυρί.
Τοποθετούμε τις μελιτζάνες σε ένα πυρίμαχο σκεύος και γεμίζουμε το εσωτερικό τους με το μείγμα του κιμά.
Πάνω σε κάθε μελιτζάνα, βάζουμε μια κουταλιά μπεσαμέλ και την απλώνουμε σε όλο το σκεύος.
Πάνω από τα παπουτσάκια και τη μπεσαμέλ, ρίχνουμε το υπόλοιπο τυρί.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά.
H Πιτα της εβδομαδας κρεμωδη τυροπιτα
Τα γλυκα της εβδομαδας
cheesecake με ορεο
τηγανιτες με μερεντα ευκολες
Εαν θελετε να δειτε και τα αλλα εβδομαδιαια προγραμματα πατηστε εδω!
Ειδήσεις σήμερα
- Ζώδια : Ερωτικές Προβλέψεις Εβδομάδας από 16/12/2024 ως 22/12/2024 για όλα τα ζώδια
- 20 πρωτότυπες συνταγές για Χριστουγεννιάτικο κορμό- Το ιδανικό επιδόρπιο για το γιορτινό τραπέζι
- Φως στο Τούνελ- Υπόθεση Αμαλιάδας : Ολη η αλήθεια για το τι έγινε το βράδυ πριν πεθάνει ο Παναγιωτάκης
- Άγιος Έρωτας : Η Χλόη φυλακισμένη σε ένα αγρόκτημα μακριά από τη Στέρνα
- Καιρός: Καταφτάνει η βαρυχειμωνιά – θα «ασπρίσει» και η Πάρνηθα τις επόμενες ημέρες