Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα διατροφής και συνταγές 13/10/15-19/10/15

Στην ομάδα μας συνταγές για παιδια που μιλάω καθημερινά με μανούλες,το μόνιμο άγχος μας είναι «Τι να μαγειρέψω  πάλι σήμερα;»  έτσι και εγώ αποφάσισα κάθε Παρασκευή να βγάζω μία λίστα για τα φαγητά της εβδομάδας,μαζί με συνταγές!
Έτσι για να σας διευκολύνω λιγάκι!
Το διατροφικό  πρόγραμμα είναι ενδεικτικό. Εσείς μπορείτε να το ακολουθήσετε κατά γράμμα, να διαλέξετε όποιο πιάτο σας αρέσει περισσότερο ή ακόμα και να τροποποιήσετε τις συνταγές ανάλογα τα γούστα σας!

Όποια μαμαδοφίλη θελει μπορεί ευχαρίστως να μου στείλει το δικό της εβδομαδιαίο πρόγραμμα  και εγώ θα χαρώ να το δημοσιεύσω!

Οι δικές μας συνταγές και προτάσεις της εβδομάδας είναι:

Δευτέρα 

Ομελέτα 

omeleta

300 γρ. πατάτες
200 γρ. λουκάνικα κομμένα σε λεπτές φέτες
3 αυγά
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
λίγο γάλα
1 κουταλιά κορνφλάουρ
λάδι για τηγάνισμα
50 γρ. τυρί τριμμένο (προαιρετικά)
χρώματιστες πιπεριές ψιλοκκομένες

Σ’ ένα βαθύ τηγάνι τηγανίζω τις πατάτες. Τις βγάζω απ’ το τηγάνι, στραγγίζω το λάδι και βάζω τα λουκάνικα να ψηθούν μαζί με τις πιπεριές (ή τα έχω ψήσει σε φούρνο οπότε τα ρίχνω στο τηγάνι με το λιπάκι τους και περιμένω να ζεσταθούν καλά).
Χτυπάω τα αυγά καλά, προσθέτω το μπέικιν πάουντερ και το κορνφλάουρ διαλυμένο σε λίγο γάλα. Ρίχνω μέσα και το τυρί.
Ρίχνω στο τηγάνι με τα λουκάνικα τις πατάτες και περιχύνω με τα χτυπημένα αυγά. Περιμένω να ψηθούν καλά απ’ τη μια μεριά οπότε γυρίζω την ομελέτα να ψηθεί κι απ’ την άλλη.

Τρίτη

makaronia

Μακαρονάδα με τυρί,γιαούρτι και σπανάκι

Χρειαζόμαστε:

2 φλιτζάνια κοφτό μακαρόνι
2 φλιτζάνια τριμμένο τσένταρ
1/2 φλιτζάνι γιαούρτι
2 φλιτζάνια φρέσκο σπανάκι
αλάτι
πιπέρι
1/4 κουταλάκι του γλυκού κρεμμύδι σε σκόνη
1/4 κουταλάκι του γλυκού σκόρδο σε σκόνη

Εκτέλεση:

Πρώτο βήμα είναι να βράσουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας μέχρι να γίνουν al dente. Λίγο πριν τα στραγγίξουμε κρατάμε μίση κούπα από το νερό που βράζουν και στρώνουμε στο σουρωτήρι τα φύλλα από το σπανάκι. Στραγγίζουμε τα μακαρόνια με το σπανάκι μέσα στο σουρωτήρι και μετά τα ρίχνουμε όλα μαζί μέσα σε μια κατσαρόλα.

Προσθέτουμε στη κατσαρόλα το ¼ της κούπας νερό μαζί με το τριμμένο τσένταρ κι ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το τυρί. Συμπληρώνουμε το γιαούρτι, το σκόρδο, το κρεμμύδι, το αλάτι, το πιπέρι κι ανακατεύουμε ξανά και για τελευταία φορά μέχρι να φτιάξουμε ένα κρεμώδες πιάτο! Αν η σάλτσα με το γιαούρτι και το τυρί βγει πολύ σφιχτή την αραιώνουμε με το υπόλοιπο νερό.

Τετάρτη 

Φασολάδα χυλώμενη

fasolada

 

συνταγη εδω

 

Πέμπτη

Ψαρόσουπα

psarosoypa

Τι θα χρειαστείς
1 κιλό ψάρια (της αρεσκείας σου)
2 κρεμμύδια
1 μάτσο σέλινο
4 καρότα
2 πράσινες πιπεριές
1 μάτσο άνηθο ψιλοκομμένο
4 πατάτες μέτριες
½ φλιτζάνι ρύζι
¼ φλιτζάνι λάδι
Αλάτι, πιπέρι

Πως θα την φτιάξεις
Καθαρίζουμε και πλένουμε τα ψάρια.
Καθαρίζουμε τα λαχανικά.
Βράζουμε σε 1.5 λίτρο νερό τα ψάρια μαζί με τα λαχανικά ολόκληρα, εκτός από τον άνηθο.
Όταν βράσουν όλα καλά βγάζουμε τα λαχανικά και τα περνάμε από το μπλέντερ ή από τον μύλο των λαχανικών, εκτός μόνο από τις πιπεριές που τις πετάμε.
Σουρώνουμε τα ψάρια, τα πετάμε και βάζουμε το καθαρό ζουμί σε μια κατσαρόλα.
Ρίχνουμε μέσα επίσης το λάδι, τον άνηθο, αλάτι και τα πολτοποιημένα λαχανικά.
Όταν πάρουν βράση όλα μαζί, ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για 10 λεπτά.
Το κατεβάζουμε και ρίχνουμε λεμόνι και πιπέρι.

Παρασκευή

Ριζότο με καλαμάρι και γαρίδες

rizoto

Θα χρειαστείς:

9 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο πατημένες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
200 γραμμάρια καλαμαράκι κομμένο σε ροδέλες
200 γραμμάρια γαρίδες αποφλοιωμένες
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
2 φλιτζάνι ριζότο
1/2 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
1/4 του φλιτζανιού κόκκινο ξηρό κρασί
1 μέτριο κολοκυθάκι κομμένο σε λεπτές ροδέλες
5 – 7 φλιτζάνια βραστό νερό
τριμμένη παρμεζάνα για το σερβίρισμα
Σε ένα τηγάνι τσιγάρισε το σκόρδο με 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Πρόσθεσε τα καλαμαράκια κι αφού τηγανίσεις για 2 λεπτά βγάλε το τηγάνι από τη φωτιά και πρόσθεσε το αλάτι, το πιπέρι και 3/4 από την ποσότητα της γαρίδας.

Σε ένα άλλο τηγάνι ρίξε το κρεμμύδι με 3 κουταλιές της σούπας λάδι και μόλις γίνει διάφανο πρόσθεσε τις υπόλοιπες γαρίδες, το ρύζι και το κρασί. Μόλις το κρασί αρχίσει να εξατμίζεται πρόσθεσε 1 φλιτζάνι βραστό νερό. Όταν τα υγρά τελειώνουν συνέχισε να προσθέτεις νερό μέχρι το ρύζι να βράσει (περίπου 20 λεπτά).

Ρίξε στο τηγάνι με το ρύζι τα καλαμαράκια και στο άδειο τηγάνι ψήσε τα κολοκυθάκια με 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν. Ανακάτεψε όλα τα υλικά μαζί στο ίδιο τηγάνι και μετέφερε σε μια μεγάλη πιατέλα.

Γαρνίρισε με τριμμένη παρμεζάνα

Σαββάτο

Κοτόπουλο με sauce γιαουρτιού

kotopoulo

 

Υλικά
1 στήθος κοτόπουλου
300 γρ. γιαούρτι σακούλας ή στραγγιστό
2 κουταλιές σούπας μουστάρδα απαλή
½ κρεμμύδι ξερό
χυμός από ½ λεμόνι
½ ποτήρι λευκό κρασί
1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο
λίγο κάρυ
αλάτι – πιπέρι
Εκτέλεση
Κόβετε το κοτόπουλο σε λωρίδες. Σε ένα τηγάνι βάζετε το ελαιόλαδο και το σοτάρετε αρχικά σε δυνατή και μετά σε χαμηλή φωτιά. Όταν είναι σχεδόν έτοιμο, σβήνετε με το λευκό κρασί. Αν χρειάζεται επιπλέον μαγείρεμα, προσθέτετε λίγο νερό και περιμένετε να ελαττωθούν τα υγρά στο ελάχιστο. Μετά, κατεβάζετε το κοτόπουλο από την φωτιά και περιμένετε λίγο, μέχρι να πέσει η θερμοκρασία του τηγανιού.
Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι. Σε ένα μπολ βάζετε το γιαούρτι, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τη μουστάρδα, το κάρυ, το χυμό λεμονιού, λίγο ελαιόλαδο, αλάτι – πιπέρι και ανακατεύετε
Μόλις πέσει η θερμοκρασία του τηγανιού προσθέτετε τη σάλτσα με το γιαούρτι, ανακατεύετε ελαφρώς και σερβίρετε.

Κυριακη 

Πικάντικες χοιρινές μπριζόλες

mprizoles

Θα χρειαστείς:

4 μέτριες χοιρινές μπριζόλες με κόκκαλο
1/2 φλιτζάνι χυμό λεμονιού
1 κουταλιά της σούπας τσίλι
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο πατημένες
2 κουταλάκια του γλυκού κύμινο
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού από την αγαπημένη σου καυτερή σος
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Βάλε σε ένα πλαστικό σακουλάκι που κλείνει καλά το χυμό λεμόνι, το τσίλι, το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το κύμινο, την κανέλα, την καυτερή σος, το αλάτι και ανακάτεψε τα. Πρόσθεσε τις μπριζόλες, κούνα καλά το σακουλάκι και άφησε το τέσσερις ώρες στο ψυγείο.

Άναψε το grill του φούρνου και αφού ζεσταθεί, ψήσε τις μπριζόλες μέχρι να ροδίσουν και σέρβιρε!

 

Η πιτα της εβδομάδας

τυροπιτα χωρίς φύλλο

img_1608-640x400

συνταγη εδω

 

Τα γλυκά της εβδομάδας

cheesecake απο μελομακάρονα

cheesecake-melomakarona

συνταγη εδω

Τρουφάκια απο κουραμπιέδες

troyfakia_daddy-cool.gr_

 

συνταγη εδω

Δείτε και εδώ όλα τα εβδομαδιαία προγράμματα διατροφής και τις συνταγές τους για να πάρετε και άλλες ιδέες! 

 

Εάν νηστεύετε  μπορείτε να δείτε εδώ συνταγές για όλες τις νηστίσιμες προτάσεις μας 

 

 

 

Close