Μπορεί να μην κατάγεστε όλοι από τη Βόρεια Ελλάδα, όμως σίγουρα έχετε στην καρδιά σας το πιο ξεχωριστό και νόστιμο πιάτο της: την μπουγάτσα! Σε παλαιότερο άρθρο μας, θα δείτε πώς να φτιάξετε την κλασική μπουγάτσα με κρέμα, όμως, αυτή τη φορά, σας καλούμε να πειραματιστείτε με κάτι άλλο: με μια πεντανόστιμη αλμυρή μπουγάτσα με… σπιτικό φύλλο αέρος (ναι, μπορείτε να το κάνετε!)
Φωτογραφία: bougatsatraditional.com
Ειδικά για το φύλλο αέρος…
Τι θα χρειαστείτε
150 γραμμάρια αλεύρι από μαλακό σιτάρι κοσκινισμένο
250 γραμμάρια σκληρό αλεύρι (55%), κοσκινισμένο
7 γραμμάρια αλάτι
40 γραμμάρια φυτικό βούτυρο
375 γραμμάρια νερό
Δείτε ακόμη: Σερραϊκή Μπουγάτσα. H πιο λαχταριστή λιχουδιά
Πώς θα το φτιάξετε
Βάλτε όλα τα υλικά (το αλεύρι, το αλάτι, το βούτυρο και το νερό) στο μίξερ και ανοίξτε το στη χαμηλή ταχύτητα. Περιμένετε μέχρι τα υλικά έχουν ομογενοποιηθεί εντελώς. Όταν η ζύμη «δέσει» καλά, δηλαδή όταν έχει στεγνώσει, σημαίνει ότι είναι έτοιμη.
Αφαιρέστε τη ζύμη απ’ το μίξερ, κόψτε την σε κομμάτια περίπου 300 γραμμαρίων και πλάστε την σε μπάλες. Έπειτα, «ανοίξτε» την με έναν πλάστη πάχους 1,5 εκατοστού και καλύψτε όλη την επιφάνειά της με το φυτικό βούτυρο. Έπειτα, αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί για μία ώρα, αφού την καλύψετε με μεμβράνη.
Ύστερα, με ένα πινέλο «βουτυρώστε» την επιφάνεια του πάγκου, στον οποίο θα «δουλέψετε» το φύλλο. Απλώστε τη ζύμη με τη βοήθεια του πλάστη και ανοίξτε ένα πάρα πολύ λεπτό φύλλο (αυτό είναι και το δύσκολο σημείο). Στη συνέχεια, τραβήξτε το φύλλο με τα χέρια σας και κολλήστε το στις άκρες του πάγκου (μ’ αυτό το τρικ το φύλλο σας θα γίνει πολύ λεπτό).
Δείτε αναλυτικά τον τρόπο στο παρακάτω βίντεο:
Πηγή: gourmed.gr
Και για τη γέμιση…
Τι θα χρειαστείτε
500 γραμμάρια ρικότα
200 γραμμάρια φέτα
¾ φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα ή άλλο κίτρινο τυρί
1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
100 γραμμάρια λιωμένο βούτυρο
2 αυγά (χτυπημένα)
Και φυσικά… το σπιτικό σας φύλλο!
Πώς θα την φτιάξετε
Βήμα 1ο
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Στη συνέχεια, απλώστε λίγο λαδί σε ένα σκεύος 25 επί 30 εκατοστά (ιδανικά θα πρέπει να έχει περίπου το ίδιο μέγεθος με το φύλλο)
Βήμα 2ο
Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίξτε τα τυριά, την κρέμα και τ’ αυγά. Ανακατέψτε τα και προσθέστε τα αγαπημένα σας μπαχαρικά (αν θέλετε, μην μείνετε μόνο στο κλασικό αλατοπίπερο- ιδανικές επιλογές είναι και το μοσχοκάρυδο και το μπαχάρι).
Βήμα 3ο
Τοποθετήστε το ένα φύλλο στο ταψί, βουτυρώνοντάς το ελαφρά. Στη συνέχεια, απλώστε το μίγμα με τα τυριά. Από πάνω «στρώστε» το άλλο φύλλο, βάζοντας το υπόλοιπο βούτυρο.
Δείτε ακόμη: Τυροπιτά με μπεσαμελ! Πολύ εύκολη και πολύ νόστιμη
Εναλλακτικά, αν έχετε φτιάξει μόνο ένα μεγάλο φύλλο, δείτε τον τρόπο να βάλετε τη γέμιση και να το κλείσετε επαγγελματικά:
Βήμα 4ο
Αφήστε την να ψηθεί για 35 με 40 λεπτά στους 180 βαθμούς ή μέχρι να δείτε ότι το φύλλο έχει «ροδίσει».
Με ένα αιχμηρό μαχαίρι, κόψτε την μπουγάτσα σε 12 ίσα, τετράγωνα κομμάτια.
*Περιμένετε 10 λεπτά μέχρι να κρυώσει για να την σερβίρετε -θα κόβεται πιο εύκολα και το φύλλο δεν θα θρυμματίζεται.
Πηγή: mama365.grΕιδήσεις σήμερα
- Ζώδια : Ερωτικές Προβλέψεις Εβδομάδας από 16/12/2024 ως 22/12/2024 για όλα τα ζώδια
- 20 πρωτότυπες συνταγές για Χριστουγεννιάτικο κορμό- Το ιδανικό επιδόρπιο για το γιορτινό τραπέζι
- Φως στο Τούνελ- Υπόθεση Αμαλιάδας : Ολη η αλήθεια για το τι έγινε το βράδυ πριν πεθάνει ο Παναγιωτάκης
- Άγιος Έρωτας : Η Χλόη φυλακισμένη σε ένα αγρόκτημα μακριά από τη Στέρνα
- Καιρός: Καταφτάνει η βαρυχειμωνιά – θα «ασπρίσει» και η Πάρνηθα τις επόμενες ημέρες