Το σύκο έχει μεγάλη θρεπτική αξία αρκετές βιταμίνες αλλά και πολλές ευεργετικές ιδιότητες. Αν δεν το έχετε βάλει τόσο καιρό στην διατροφή σας, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή. Τα σύκα έχουν πολύ ιδιαίτερη γεύση και ταιριάζουν υπέροχα τόσο σε γλυκές όσο και σε αλμυρές συνταγές. Βρήκαμε για εσάς απίστευτες συνταγές με σύκα και σας τις προτείνουμε!
Χυλοπίτες με σύκα, δεντρολίβανο και πανσέτα
Συνταγή από: sykiki.gr
Συστατικά (4 μερίδες)
3 φέτες σφικτό, λευκό ψωμί σάντουιτς
3 κουταλιές ελαιόλαδο
250 γρ πανσέτα ή και παραπάνω ψιλοκομμένη σε κυβάκια
1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 μεγάλες σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
1 κουταλάκι δεντρολίβανο φρέσκο ψιλοκομμένο
ή κατά τη γεύση 1/4 φλιτζ. ξηρό λευκό κρασί (4 κουτ.)
1/2 φλιτζ. ζωμός κοτόπουλου (8 κουτ.)
350 γρ ξηρά σύκα, κομμένα στα τέσσερα κατά μήκος
2 κουταλιές μαϊντανός ψιλοκομμένος
2 κουταλάκια χυμός λεμονιού
ή κατά τη γεύση 350 γρ ξηρά φετουτσίνια με αβγά τυρί παρμεζάνα φρεσκοαλεσμένο για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Σχίζουμε το ψωμί σε κομμάτια και το τρίβουμε στο μπλέντερ μέχρι να γίνει χοντρά τρίμματα.
Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές ελαιόλαδο σε μια βαθιά κατσαρόλα των 30 εκ. σε μέτρια φωτιά μέχρι να κάψει αλλά να μην καπνίσει, ρίχνουμε τα τρίμματα του ψωμιού μαζί με αλατοπίπερο κατά τη γεύση, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ξεροτηγανιστούν και να χρυσίσουν, περίπου για 5 λεπτά. Τα μεταφέρουμε σε ένα πιάτο για να κρυώσουν.
Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά την υπόλοιπη 1 κουταλιά ελαιόλαδο σε μια καθαρή κατσαρόλα, μέχρι να κάψει αλλά να μην καπνίσει, και σοτάρουμε την πανσέτα μέχρι να ξεροτηγανιστεί και να χρυσίσει. Με ένα κουτάλι τρυπητό τη μεταφέρουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας για να στραγγίσει.
Βάζουμε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσει, περίπου για 4 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο και το δεντρολίβανο και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας, περίπου για 1 λεπτό. Ρίχνουμε ανακατεύοντας το κρασί και βράζουμε, ανακατεύοντας που και που, μέχρι το υγρό να μειωθεί στη 1 κουταλιά περίπου. Το βγάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε ανακατεύοντας το ζωμό κοτόπουλου, τα σύκα, το μαϊντανό, τη μισή πανσέτα και το χυμό λεμονιού.
Στο μεταξύ βράζουμε και στραγγίζουμε το ζυμαρικό, φυλάγοντας 1/2 φλιτζ. από το νερό του.
Βάζουμε το ζυμαρικό στη σάλτσα των σύκων μαζί με το 1/4 φλιτζ. νερού που φυλάξαμε, αλάτι και πιπέρι κατά τη γεύση.
Ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας απαλά και προσθέτοντας περισσότερο νερό από το βράσιμο του ζυμαρικού, αν χρειάζεται, μέχρι να ζεσταθεί καλά.
Σερβίρουμε ρίχνοντας από πάνω τα τρίμματα ψωμιού και την υπόλοιπη πανσέτα.
Δείτε ακόμη: Σουφλέ Κοτόπουλο με πιπεριές μανιταρια και μπεσαμελ
Galette με σύκα και κατσικίσιο τυρί
Συνταγή από: pepiskitchen.blogspot.gr
Υλικά
280γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι ζάχαρη
1/2 κουταλάκι μαγειρική σόδα
1/2 κουταλάκι αλάτι
6 κουταλιές βούτυρο παγωμένο
3/4 ποτηριού ξυνόγαλα
4-5 φρέσκα σύκα
150γρ κατσικίσιο τυρί με πιπέρι
φρέσκο βασιλικό
Εκτέλεση
Ανακατεύετε σ’ένα μπώλ το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη ζάχαρη, τη σόδα και το αλάτι.
Ρίχνετε και το βούτυρο σε κομματάκια και ανακατεύετε το μίγμα με το χέρι σας για να θρυμματιστεί.
Προσθέτετε το ξυνόγαλα και ζυμώνετε μέχρι να σχηματιστεί μια μπάλα.
Τη τοποθετείτε σε αντικολλητικό χαρτί και βάζετε άλλο ένα από πάνω . Ανοίγετε με τον πλάστη ένα στρογγυλό (…περίπου) φύλλο με διάμετρο 35-40 εκ.
Πλένετε και κόβετε τα σύκα σε λεπτά φετάκια. Κόβετε και το τυρί σε φέτες.
Στο κέντρο του φύλλου βάζετε στρώσεις από σύκα και κατσικίσιο τυρί, αφήνοντας κενό 3-5εκ. γύρω γύρω. Γαρνίρετε με λίγα φύλλα βασιλικού.
Διπλώνετε προς τα μέσα τις άκρες του φύλλου. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στου 220C για περίπου 25 λεπτά. Αφήστε τη galette να κρυώσει και απολαύστε τη!!!
Σύκα γεμιστά με φέτα και δεντρολίβανο
Συνταγή από: olivemagazine.gr
Υλικά
18 σύκα όχι πολύ ώριμα, μαύρα ή άσπρα
300γρ. φέτα
8 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
4 κουτ. σούπας ξύδι βαλσαμικό
60γρ. αμύγδαλα καθαρισμένα
1 κουτ. γλυκού ρίγανη
1 κουτ. γλυκού θυμάρι
1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο αποξηραμένο
4-5 κλωναράκια δεντρολίβανο φρέσκο, ψιλοψαλιδισμένο
μίγμα φρεσκοτριμμένων πιπεριών
Διαδικασία
Κόβετε τη φέτα σε κύβους και την πασπαλίζετε με τη ρίγανη, το θυμάρι και το αποξηραμένο δεντρολίβανο. Τη ραντίζετε με 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και την κρατάτε στην άκρη.
Πλένετε και σκουπίζετε τα σύκα. Κόβετε από ένα καπελάκι στα σύκα. Με ένα μικρό κουταλάκι αφαιρείτε προσεκτικά όσο μπορείτε από το εσωτερικό, έτσι ώστε να μην σπάσετε ή χαλάσετε στο σχήμα τους. Τη σάρκα που βγάλατε από τα σύκα την ενώνετε με τα 2/3 της ποσότητας της φέτας (200γρ.) που θα λιώσετε με ένα πιρούνι.
Καβουρντίζετε τα αμύγδαλα σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς να προσθέσετε λιπαρή ουσία. Κατόπιν τα χοντροκόβετε.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ºC. Σε ένα βαθύ σκεύος ενώνετε το μίγμα της φέτας με τα σύκα, με τα αμύγδαλα και το φρέσκο δεντρολίβανο. Πασπαλίζετε γενναιόδωρα με τα φρεσκοτριμμένα πιπέρια και ανακατεύετε.
Γεμίζετε με το παραπάνω μίγμα το εσωτερικό των σύκων. Σκεπάζετε κάθε σύκο με ένα κύβο από τη μαριναρισμένη φέτα που κρατήσατε. Τελειώνοντας, βάζετε τα καπελάκια που κόψατε από τα σύκα πάνω σε αυτά.
Τα τοποθετείτε σε λαδωμένο ταψάκι. Τα περιχύνετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τα πασπαλίζετε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και φρέσκο δεντρολίβανο. Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά και περιχύνετε με το ζωμό που βγάζουν τα σύκα. Τα σερβίρετε ζεστά ενώ περιχύνετε με το βαλσαμικό ξύδι.
Tips: Τρυπήστε τα σύκα με μια οδοντογλυφίδα σε διάφορα σημεία στον πάτο για να μην σπάσουν την ώρα που τα ψήνετε.
Τυρόπιτα με σύκο
Συνταγή από:
Υλικά:
(για 3 τυρόπιτες)
6 φύλλα
300 γρ φέτα θρυμματισμένη
100 γρ ανθότυρο θρυμματισμένο
2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού ταμπάσκο
6 σύκα
Εκτέλεση:
Απλώνουμε 2 φύλλα το ένα πάνω στο άλλο και με ένα πινέλο τα λαδώνουμε ελαφρώς.
Σε ενα μπολ ανακατεύουμε τα τυριά με το ταμπάσκο και το γιαούρτι
Βάζουμε στο φύλλο ένα “νοητό’ τετράγωνο από την γέμιση τυριού.
Από πάνω απλώνουμε τα δύο σύκα κομμένα σε φέτες (3 φέτες το καθένα)
Κλείνουμε τις τυρόπιτες σε τετράγωνα.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180°C για 20 λεπτά.
Τυλιχτά σύκα με μπέικον
Συνταγή στο: sidagi.gr
Υλικά
Για 4-6 άτομα
12 σύκα φρέσκα
6 κομμάτια μπέικον κομμένα στη μέση
112 γραμμάρια μοτσαρέλα σε μπαλάκια
12 οδοντογλυφίδες
Εκτέλεση
Προθερμάνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς με αντιστάσεις και τοποθετούμε τη σχάρα στη μέση του φούρνου.
Χαράσουμε τα σύκα σε τέσσερα σημεία, τα ανοίγουμε και βάζουμε από ένα μπαλάκι μοτσαρέλα σε κάθε σύκο.
Κόψτε το μπέικον στη μέση, έτσι ώστε να έχουν συνολικά 12 φέτες.
Τυλίξτε κάθε σύκο με ένα κομμάτι μπέικον και καρφιτσώνετε από μια οδοντογλυφίδα.
Τοποθετήστε τα σύκα στο ταψί με λαδόκολλα. Ψήστε για 14 – 17 λεπτά, αναποδογυρίζοντας 2 ή 3 φορές μέχρι το μπέικον να ροδίσει ομοιόμορφα.
Αφήστε τα σύκα να κρυώσουν και σερβίρετε.
Δείτε ακόμη: Μαρινάδα για ψητό κοτόπουλο: Η πιο γευστική που έχετε δοκιμάσει
Ριζότο με κοτόπουλο και ξερά σύκα
Συνταγή από: boro.gr
Υλικά
250 γρ. ρύζι
2 στήθη κοτόπουλο σε κυβάκια
1 σκελίδα σκόρδο
λίγος άνηθος και λίγο σέλινο
1 ντομάτα ξεφλουδισμένη κομμένη σε κύβους
1 καρότο κομμένο σε στικς
1 πιπεριά κόκκινη κομμένη κυβάκια
1 ποτηράκι κρασί λευκό
1 λίτρο ζωμός κοτόπουλο
3-4 σύκα ξερά
μια χούφτα σταφίδες
Εκτέλεση
Βουτάμε τα σύκα και τις σταφίδες στο κρασί για μισή ώρα (δε το πετάμε) και τα στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί. Σε λίγο λάδι σωτάρουμε το σκόρδο να βγάλει το άρωμα του και προσθέτουμε τα λαχανικά εκτός από τη ντομάτα. Τα βγάζουμε και τα κρατάμε στην άκρη. Προσθέτουμε το κοτόπουλο να ροδίσει και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να σιγοβράσει και αφαιρούμε. Βάζουμε σε μια άλλη κατσαρόλα λίγο λάδι και ρίχνουμε το ρύζι να γυαλίσει. Προσθέτουμε σταδιακά και λίγο λίγο το ζωμό κοτόπουλου, όταν τον απορροφά προσθέτουμε νέο. Μετά από κανένα δεκάλεπτο ρίχνουμε τη ντομάτα, τα λαχανικά και το κοτόπουλο μαζί με όσο ζωμό είχε αυτό κρατήσει. Τέλος ρίχνουμε τα σύκα και τις σταφίδες. Όταν το ρυζότο είναι έτοιμο (να κρατάει ακόμα λίγο) αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε. Αν θέλουμε προσθέτουμε φλύδες παρμεζάνας.
Χοιρινό γεμιστό με σύκα και γραβιέρα, με πορτοκαλένιες πατάτες
Συνταγή από: sintayes.gr
Υλικά συνταγής
Για το χοιρινό:
2 κιλά χοιρινή σπάλα χωρίς κόκαλο (ζυγισμένη χωρίς το κόκαλο – ζητάτε από τον χασάπη να ξεκοκαλίσει το κομμάτι και να ανοίξει τη σπάλα για να μπορείτε να τη γεμίσετε)
1 ½ κιλό πατάτες μικρού μεγέθους ολόκληρες ακαθάριστες
1 πορτοκάλι
1 κ.σ. γλυκό μπούκοβο
αλάτι πιπέρι
Για τη μαρινάδα:
1 πορτοκαλιού το χυμό
2 λεμονιών το χυμό
6 μανταρινιών το χυμό
2/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
2 κ.σ. μουστάρδα
1 κ.γ. μέλι
αλάτι πιπέρι
Για τη γέμιση:
8 σύκα αποξηραμένα κομμένα στα 2
200 γρ. γραβιέρα σε λεπτές φέτες
Εκτέλεση συνταγής
Για τη μαρινάδα: Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε όλα τα υλικά της μαρινάδας και τα ανακατεύετε καλά να ενσωματωθούν. Βάζετε μέσα στη μαρινάδα το χοιρινό το γυρίζετε μερικές φορές για να βραχεί καλά, σκεπάζετε τη λεκάνη με διάφανη μεμβράνη και αφήνετε να μαριναριστεί για 3-4 ώρες, εντός ή εκτός ψυγείου, γυρίζοντάς το τακτικά για να μαριναριστεί ομοιόμορφα.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε τις κομμένες πατάτες μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύετε καλά με τα χέρια. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C.
Για το κρέας: Στραγγίζετε καλά το κρέας, χωρίς να πετάξετε τη μαρινάδα και το μεταφέρετε σε ένα μεγάλο και βαθύ ταψί. Ανοίγετε τη σπάλα με τα χέρια, αλατοπιπερώνετε και στρώνετε πάνω τη γραβιέρα και τα σύκα. Τυλίγετε τη σπάλα φροντίζοντας να κρατήσετε στο εσωτερικό της τα υλικά της γέμισης. Ρίχνετε τη μαρινάδα στο μπολ με τις πατάτες, ανακατεύετε καλά και αδειάζετε όλο το μείγμα στο ταψί, γύρω από το κρέας.
Αλατοπιπερώνετε το κρέας και τις πατάτες, πασπαλίζετε το χοιρινό με το μπούκοβο και ψήνετε το φαγητό για 1 ώρα και 45 λ περίπου, μέχρι το κρέας να μαλακώσει καλά. Αν χρειαστεί, ψήνετε για μερικά λ ακόμα. Αν το κρέας ροδίσει από νωρίς, το σκεπάζετε με μια λαδόκολλα και συνεχίζετε έτσι το ψήσιμο.
Το βγάζετε από τον φούρνο, το αφήνετε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά και το κόβετε σε μερίδες. Το σερβίρετε με τις πατάτες και περιχύνετε με τη σάλτσα του.
Δείτε ακόμη: Χοιρινά μπριζολάκια με σάλτσα ντομάτας και κολοκυθάκια
Σαλάτα με ρόκα, σύκα, καρύδια, μπέικον, παρμεζάνα
Συνταγή από: foodsandsuperfoods.com
Υλικά
2 κούπες ρόκα πλυμένη, και κομμένη σε χοντρά κομμάτια
2 φέτες μπέικον κομμένο σε καρέ και φρυγανισμένο
4 σύκα, κομμένα στα τέσσερα
¼ της κούπας καρύδια χοντροκομμένα
Μερικές φλοίδες παρμεζάνας
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι χοντρό
Λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κουταλάκι του γλυκού σουσάμι
2 κουταλιές της σούπας μπαλσάμικο
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Μέθοδος
Σε μια πιατέλα στρώνουμε τη ρόκα, προσθέτουμε τα σύκα, τα καρύδια, την παρμεζάνα και το φρυγανισμένο μπέικον. Γαρνίρουμε με σουσάμι, πασπαλίζουμε με το αλάτι, το φρεσκοτριμμένο πιπέρι, περιχύνουμε με το μπαλσάμικο και το ελαιόλαδο κι απολαμβάνουμε!
Παγωτό Σύκο το λατρεμένο
Συνταγή στο: daddy-cool.gr
Τάρτα σοκολάτας με σύκα
Συνταγή από: akispetretzikis.com
Υλικά:
Για τη βάση
300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
140 γρ. βούτυρο
100 γρ. ζάχαρη άχνη
1 αυγό
1 κρόκο για άλειμμα
2 κ.σ. νερό (αν ή ζύμη είναι πολύ σφιχτή)
Για τη γκανάζ
375 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
300 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, κομμένη
75 γρ. ανάλατο βούτυρο
Για τα σύκα
3 σύκα, σε φέτες
100 γρ. μέλι
Εκτέλεση:
Για τη βάση
Βουτυρώνουμε ένα παραλληλόγραμο ταψί 12 x 36 εκ.
Φτιάχνουμε τη βάση της τάρτας μας πατώντας ΕΔΩ.
Για τη γκανάζ
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι, σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, βάζουμε την κρέμα και φέρνουμε σε βρασμό. Μόλις βράσει αφαιρούμε από τη φωτιά.
Τοποθετούμε τη σοκολάτα σε ένα μπολ και ρίχνουμε μέσα και την κρέμα γάλακτος. Αφήνουμε στην άκρη για 2-3 λεπτά μέχρι να λιώσει και μετά ανακατεύουμε με ένα σύρμα για να αναμειχθούν, προσθέτοντας σιγά σιγά το βούτυρο.
Ρίχνουμε πάνω από τη ζύμη και βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες να σφίξει το μείγμα μας.
Για τα σύκα
Κόβουμε 3 σύκα σε φέτες.
Σε ένα μπολάκι βάζουμε το μέλι και το ζεσταίνουμε για 30” στο φούρνο μικροκυμάτων στα 700 watt (αλλιώς σε ένα κατσαρολάκι).
Απλώνουμε τις φέτες σύκων στην τάρτα μας και τις αλείφουμε βουτώντας μ’ ένα πινέλο στο μέλι μας
Αναποδογυριστό κέικ με καραμελωμένα φρέσκα σύκα
Συνταγή στο: daddy-cool.gr
Μιλφεϊγ με σύκα, κάστανα και σάλτσα από βατόμουρα
Συνταγή από: megatv.com
Υλικά:
Για το φύλλο:
1 πακέτο φύλλα κρούστας(10 φύλλα)
200 γρ. Βούτυρο Νουνού
100 γρ. Ζάχαρη
Κανέλα
Υλικά για την κρέμα:
700 γρ. γάλα
300 γρ. κρέμα γάλακτος νουνού 35%
200 γρ. Ζάχαρη
80 γρ. Κορν φλάουρ
6 αυγά
2 βανίλιες
200 γρ κάστανο βρασμένο
250 γρ σύκα αποξηραμένα
Υλικά για την σαντιγί:
220 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
80 γρ ζάχαρη άχνη
Για σάλτσα βατόμουρο:
300 γρ βατόμουρα
50 γρ ζάχαρη
Εκτέλεση:
Λιώνουμε σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο… έχουμε ξεπαγώσει από βραδύς το φύλλο κρούστας και το ανοίγουμε στον πάγκο μας.. σε ένα ταψί απλώνουμε λαδόχαρτο. Τοποθετούμε ένα φύλλο κρούστας βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με ζάχαρη και λίγη κανέλα. Τοποθετούμε από πάνω ένα δεύτερο φύλλο βουτυρώνουμε και ξαναπασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλα .Τοποθετούμε ένα τρίτο φύλλο βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη. Κόβουμε σε κομμάτια το φύλλο με ένα μαχαιράκι σε μερίδες Σκεπάζουμε με ένα δεύτερο λαδόχαρτο ώστε να κολλήσει πάνω στο φύλλο και ψήνουμε σε προ θερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά στους 200’. Επαναλαμβάνουμε και με τα υπόλοιπα φύλλα. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα μεταφέρουμε σε ένα σκεύος.
Για την κρέμα:
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα την κρέμα τις βανίλιες και το βάζουμε να ζεσταθεί αρκετά.Σε ένα μπολάκι χτυπάμε τα αυγά το κορν φλάουρ και λίγο κρύο γάλα που έχουμε κρατήσει για να διαλύσουμε το κορν φλάουρ. Μόλις ζεσταθεί το γάλα προσθέτουμε λίγο από το μείγμα στο αυγό για να πάρει θερμοκρασία ανακατεύουμε δυνατά με ένα σύρμα και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να δέσει η κρέμα . Την αφαιρούμε σε ένα μπολ και αφήνουμε να κρυώσει.Με το μίξερ μας χτυπάμε σαντιγί την υπόλοιπη κρέμα με την ζάχαρη άχνη και μόλις σφίξει προσθέτουμε την κρύα πλέον κρέμα που έχουμε φτιάξει.
Για τη σάλτσα βατόμουρο:
Βάζουμε τα βατόμουρα σε ένα κατσαρολάκι με την ζάχαρη και μερικές σταγόνες λεμόνι και ανακατεύουμε έως ότου δέσει. Στο τέλος σε μια μεγάλη πιατέλα τοποθετούμε μια στρώση φύλλα προσθέτουμε την κρέμα μας σε ένα κορνέ και καλύπτουμε την επιφάνεια με μια στρώση κρέμα. Προσθέτουμε κομμένα αποξηραμένα σύκα και ψιλοκομμένα κάστανα. Στην συνέχεια προσθέτουμε μια στρώση φύλλα ξανά κρέμα σύκα και κάστανα. Στο τέλος βάζουμε τα τελευταία φύλλα και την υπόλοιπη κρέμα και γαρνίρουμε με τα υπόλοιπα σύκα τα κάστανα τρίβουμε λίγα φύλλα τη σάλτσα βατόμουρο και άχνη ζάχαρη. Σερβίρουμε!
Δείτε ακόμη: Σοκολατένια βασιλόπιτα με μανταρίνι
Πικάντικη μαρμελάδα σύκο και πορτοκάλι
Συνταγή από: genenutrition.gr
Υλικά
1 ½ φλιτζ. τσαγιού φρέσκα σύκα ψιλοκομμένα
½ φλιτζ. τσαγιού φλούδα πορτοκαλιού, ψιλοκομμένη
1 ½ φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
1 ½ κ.γλ. ξύσμα λεμόνι
3 κ.σ. χυμό λεμονιού
¼ κ.γλ. τζίντζερ σκόνη
¼ κ.γλ. γαρύφαλλο τριμμένο
¼ κ.γλ. κανέλα σκόνη
½ κ.γλ. βούτυρο
Εκτέλεση
Σε μια μεσαία κατσαρόλα με χοντρή βάση ρίχνουμε όλα τα υλικά. Ανακατεύουμε και αφήνουμε για 30΄. Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Μόλις το μείγμα αρχίσει να βράζει, μετά από περίπου 6 έως 8 λεπτά ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου 15’ μέχρι το μείγμα να γίνει παχύρρευστο. Όταν η μαρμελάδα θα αφήνει μια στρώση στην ανάποδη μεριά της κουτάλας είναι έτοιμη, οπότε την αποσύρουμε από τη φωτιά. Μοιράζουμε την καυτή μαρμελάδα μέσα σε καυτά, καλά αποστειρωμένα βάζα. Στη συνέχεια τα σφραγίζουμε. Τα αναποδογυρίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Ειδήσεις σήμερα
- Η Γη της Ελιάς Επόμενα επεισόδια: Περιλήψεις επεισοδίων από 11/11/24 ως 15/11/24
- Αμαλιάδα : Αναλαμβάνει το ανθρωποκτονιών την υποθεση θρίλερ με τα 5 νεκρά βρέφη
- Χριστούγεννα 2024: 16+1 ιδέες για Χριστουγεννιάτικα στεφάνια
- Μηνιαίες προβλέψεις Αριθμολογίας για τον Νοέμβριο 2024
- Μενού εβδομάδας από 11/11/2024 ως 17/11/2024