Παστίτσιο με κριθαράκι (ένα ασυνήθιστο παστίτσιο)

Μπορεί όπως το ακούτε να μην τρελαίνεστε κιόλας, αλλά πραγματικά είναι μία υπέροχη και πολύ πρωτότυπη συνταγή για να δοκιμάσουμε και μία άλλη εκδοχή του παστίτσιου! Τα παιδιά θα το λατρέψουν!

Υλικα

1 συσκευασία κριθαράκι

Για το κιμά

1/2 φλ. κεφαλοτύρι {Για τη σάλτσα κιμά}
800 γραμ. κιμά μοσχαρίσιο (μία φορά περασμένο στη μηχανή αλέσεως)
1/3 φλ. ελαιόλαδο
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 καρότο τριμμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
400 γραμ. ντοματάκια κονκασέ ή φρέσκια ψιλοκομμένη ντομάτα
1/3 φλ. κονιάκ
1 κ.γλ. ζάχαρη
1 ξυλάκι κανέλα
1 δαφνόφυλλο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη μπεσαμέλ
100 γραμ. βούτυρο
100 γραμ. αλεύρι
1 λίτρο γάλα
1/2 κρεμμύδι
2 γαρίφαλα
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
αλάτι
λευκό πιπέρι

Εκτέλεση

Φτιάχνουμε πρώτα τη σάλτσα κιμά για το παραδοσιακό παστίτσιο. Σε  κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά, απλώνοντάς τον με κουτάλα. Δεν ανακατεύουμε συνέχεια. Αφήνουμε να ψήνεται καλά για να μη χάνει τα υγρά του με το συνεχές ανακάτεμα. Αυτό διαρκεί περίπου 8΄.

Τότε προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και το καρότο και σοτάρουμε επιπλέον για 2΄-3΄, μέχρι να γίνουν διάφανα. Σβήνουμε με το κονιάκ. Αφήνουμε για 1΄-2΄ να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε την ντομάτα, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, το δαφνόφυλλο και το ξύλο κανέλας. Αφήνουμε την κανέλα ν’ αρωματίσει για 5΄ τον κιμά και την αφαιρούμε.

Σκεπάζουμε τον κιμά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 20΄(χωρίς προσθήκη υγρών) μέχρι να πιει τα υγρά του τελείως και να συμπυκνωθούν οι γεύσεις.

Δείτε ακόμη:Παστίτσιο το τέλειο!!!

Για την κρέμα μπεσαμέλ
Καρφώνουμε τα γαρίφαλα στο κρεμμύδι και το βάζουμε με το γάλα σε κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά, να ζεσταθούν.

Σε κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το αλεύρι και με σύρμα ανακατεύουμε για λίγα λεπτά να ψηθεί το αλεύρι. Αφαιρούμε το κρεμμύδι από το γάλα και αποσύρουμε την κατσαρόλα με το ρου (αλεύρι – βούτυρο) από τη φωτιά. Ρίχνουμε μέσα λίγο ζεστό γάλα και με σύρμα ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί το αλεύρι. Προσθέτουμε και το υπόλοιπο γάλα.

Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και αφήνουμε την κρέμα να δέσει και να πήξει ανακατεύοντας τακτικά με το σύρμα. Αλατοπιπερώνουμε και τρίβουμε λίγο μοσχοκάρυδο.

 

Στο μεταξύ πήρα το χοντρό κριθαράκι και το έβρασα 3′ λιγότερο από αυτά που λέει το πακέτο.

Το ρίχνουμε σε λαδωμένο βαθύ ταψί. Πασπαλίζουμε το κριθαράκι  με λίγο κεφαλοτύρι. Αδειάζουμε τον κιμά απο πάνω. Περιχύνουμε με την μπεσαμέλ. Κουνάμε ελαφρά το ταψί, να στρώσει η επιφάνεια του παστίτσιου.

Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο κεφαλοτύρι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C, στην τελευταία σχάρα, για 45 περίπου λεπτα

Αν σας αρέσει ο μαϊντανός μπορείτε να βάλετε ανάμεσα είναι υπέροχος

Παστίτσιο με κριθαράκι (ένα ασυνήθιστο παστίτσιο)

 

 

 

H φωτογραφία είναι  είναι απο τον  Θάνο Κάρια

Close