Super κολατσιό για σήμερα με τις πολυαγαπημένες μας ελιές Καλαμών… Πεντανόστιμα, αφράτα και μυρωδάτα ελιοψωμάκια για τους μικρούς και τους μεγάλους φίλους μας.
ΥΛΙΚΑ
• 3/4 κούπας ελαιόλαδο και επιπλέον για πασπάλισμα • 2 και 1/2 κούπες χλιαρό νερό • 1 κούπα ελιές Καλαμών και πράσινες χωρίς κουκούτσι • 2 μεγάλα κρεμμύδια • 3 φακελάκια ξηρή μαγιά • 1 πρέζα ζάχαρη • Αλάτι • Πιπέρι • Φρέσκια ρίγανη • Θυμάρι • Δυόσμο • 1 κ.σ. κάπαρη • Σκόνη σκόρδου • Περίπου 1 κιλό αλεύρι για ζύμωμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
• Σε ένα μπολ βάζουμε τη μία κούπα χλιαρό νερό με τη μαγιά και τη ζάχαρη. Τα ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα σε ζεστό μέρος μέχρι να αφρίσει. • Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. • Προσθέτουμε τα κρεμμύδια περασμένα από το multi, την κάπαρη και τις ελιές και τα τσιγαρίζουμε. • Τέλος προσθέτουμε τη ρίγανη και το δυόσμο και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. • Σε μια λεκάνη βάζουμε το παραπάνω μείγμα και προσθέτουμε το υπόλοιπο το νερό, το μείγμα της μαγιάς, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε. • Προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι μέχρι να καταφέρουμε μια εύπλαστη ζύμη. • Λαδώνουμε δύο ταψάκια με αποσπώμενη βάση. Πλάθουμε μπαλάκια σε μέγεθος μπουνιάς και τα τοποθετούμε αραιά στο ταψί. • Πασπαλίζουμε τα ελιόψωμα με ελαιόλαδο, τη σκόνη σκόρδου και το θυμάρι και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν για μια ώρα περίπου. • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180º C για 40 λεπτά περίπου ή μέχρι να αποκτήσουν χρυσαφί χρώμα.




Η συνταγή είναι από την εκπληκτική σελίδα στο facebook: Όλα Νηστίσιμα