Παραδοσιακή πρασόπιτα Γιαννιώτικη_

Παραδοσιακή πρασόπιτα Γιαννιώτικη! Σήμερα θα φτιάξουμε παραδοσιακή πρασόπιτα Γιαννιώτικη που θα μας ξετρελάνει. Μία υπέροχη παραδοσιακή πρασόπιτα Γιαννιώτικη με τραγανό χωριάτικο φύλλο που μυρίζει Γιάννενα. Είναι μία υπέροχη παραδοσιακή πίτα με πράσο και τυρί φέτα θρυμματισμένη που στα Γιάννενα την απολαμβάνουν συχνά.

Σήμερα λοιπόν θα την φτιάξουμε κι εμείς. Αυτή η παραδοσιακή πρασόπιτα Γιαννιώτικη μπορεί να προσφερθεί σαν ορεκτικό ή να την φάμε σαν κολατσιό. Μπορούμε να την δίνουμε στα παιδιά μας ή να την παίρνουμε μαζί στην δουλειά.

Δείτε ακόμα Συνταγή για κρεατόπιτα ή κιμαδόπιτα με ψωμένια ζύμη

Είναι μία πίτα νοστιμότατη. Είναι υπέροχη και ακόμη και στον καλύτερο φούρνο της πόλης να πάτε, στην γεύση δε θα την φτάνει. Δείτε παρακάτω την εκτέλεση της συνταγής της πρασόπιτας: 

Εκτέλεση για παραδοσιακή πρασόπιτα Γιαννιώτικη

Στην αρχή κόβουμε σε λεπτές στρογγυλές φέτες τα πράσα. Βάζουμε ένα μεγάλο τηγάνι στην φωτιά με τρεις κουταλιές ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα πράσα και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Τα ανακατεύουμε να μαλακώσουν καλά και να μείνουν χωρίς υγρά.

Στην συνέχεια ρίχνουμε λίγο πιπέρι και λίγο αλάτι και ανακατεύουμε και πάλι. Έπειτα τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν. Απλώνουμε στο τραπέζι ένα ένα τα έξι φύλλα και τα περνάμε με ένα πινέλο το μείγμα με το ζεσταμένο ελαφρώς λάδι το οποίο το έχουμε αναμείξει με το βούτυρο.

Ένα ένα τα τσαλακώνουμε σαν βεντάλια και τα τοποθετούμε σε ένα πυρέξ το ένα δίπλα στο άλλο. Να μην είναι στρυμωγμένα αλλά και να χωρέσει και τα έξι φύλλα. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά. Προσθέτουμε ενώ ανακατεύουμε παράλληλα το γιαούρτι, την κεφαλογραβιέρα, τα πράσα, το κρεμμύδι που έχουμε σοτάρει και την φέτα.

Στο τέλος προσθέτουμε και το γάλα και ανακατεύουμε και πάλι ελαφρώς. Απλώνουμε με μία κουτάλα το υλικό πάνω στα φύλλα. Στην συνέχεια πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Στο μεταξύ έχουμε προθερμάνει τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα και στους 200 βαθμούς Κελσίου στις αντιστάσεις. Ψήνουμε την πίτα για 40-45 λεπτά.

Αν ροδίσει πιο νωρίς την σκεπάζουμε με ένα αλουμινόχαρτο. Πριν το βγάλουμε το πυρέξ από τον φούρνο, ελέγχουμε αν έχουν ροδίσει και από κάτω τα φύλλα. Αν δεν έχουν ροδίσει, αφήνουμε το πυρέξ στο δάπεδο της κουζίνας μόνο για 3-4 λεπτά στους 300 βαθμούς Κελσίου.

Βγάζουμε το πυρέξ από τον φούρνο και το ξεσκεπάζουμε από το αλουμινόχαρτο. Όταν κρυώσει λίγο κόβουμε την πίτα σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Παραδοσιακή πρασόπιτα Γιαννιώτικη_Συνταγη _

Η φωτογραφία της συνταγής είναι από το syntagesmamas.gr

Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr 

Close