Προζύμι με το βασιλικό

Συνταγή για προζύμι με τον βασιλικό του Τιμίου Σταυρού χωρίς  μαγιά. Μη ξεχάσετε κορίτσια όσες θέλετε σήμερα να πάρετε βασιλικό από την εκκλησιά για να φτιάξετε προζύμι και να ζήσετε το θαύμα!

Αρκετές νοικοκυρές πιστές στην παράδοση, που ακόμα ζυμώνουν στο σπίτι τους συνεχίζουν να συντηρούν ένα ευλογημένο έθιμο που είναι ταυτόχρονα και ένα θαύμα. Αυτό γίνεται δύο φορές το χρόνο. Στη γιορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού 14 Σεμπτεβρίου και την Γ΄ Κυριακή των Νηστειών, δηλαδή της Σταυροπροσκυνήσεως. Ποιο είναι αυτό; Η παρασκευή νέου προζυμιού.

Πώς γίνεται το Προζύμι με τον βασιλικό του Τιμίου Σταυρού

Παίρνουν οι νοικοκυρές ένα κλαδί βασιλικό από τα χέρια του ιερέα. Σ’ ένα δοχείο βάζουν λίγο χλιαρό νερό. Μετά ρίχνουν μόνο αλεύρι και ανακατεύουν μέχρι να γίνει πηκτός χυλός και από πάνω βάζουν σε σχήμα σταυρού το ευλογημένο κλαδί του βασιλικού.

Δείτε ακόμη Πώς μπορούμε να διατηρήσουμε το προζύμι που φτιάξαμε την ημέρα της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού

Άλλες νοικοκυρές συνηθίζουν να βράζουν τον βασιλικό και αυτό το χλιαρό νερό να το χρησιμοποιούν στην παρασκευή του χυλού. Τυλίγουν το δοχείο με μια καθαρή πετσέτα και το αφήνουν μερικές ώρες «να γίνει». Το θαυμαστό είναι ότι το προζύμι γίνεται χωρίς την προσθήκη ενζύμου-μαγιάς, δηλαδή με την ενέργεια της χάριτος του Τιμίου Σταυρού.

Προζύμι με το βασιλικό του Τιμίου Σταυρού

Στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου

Πίσω από το προσκυνητάρι της εικόνας του Ευαγγελισμού πού βρίσκεται στο Καθολικό της Μονής βρίσκονται δύο ράφια. Οι πατέρες που έχουν το διακόνημα να ζυμώνουν τα πρόσφορα και τα ψωμιά έφεραν ένα δοχείο με το χυλό και το τοποθέτησαν στο κάτω ράφι. Στο πάνω ράφι βάζουν μετά την ακολουθία το βασιλικό με τον τίμιο σταυρό. Στο χυλό επάνω δεν βάζουν απολύτως τίποτε. Με την ενέργεια του Τιμίου Σταυρού μεταβάλλεται σε προζύμι. Μεγάλα και θαυμαστα τα έργα σου Κύριε!
Το σκεπαζουμε με άσπρη καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε ως την άλλη μέρα.

Προζύμι με τον βασιλικό του Τιμίου Σταυρού

Το θαύμα είναι ότι χωρίς μαγιά ένζυμα το προζύμι μας φούσκωσε.
Την επόμενη μέρα αφαιρούμε το κλωνάρι και ξανά πάλι βάζουμε χλιαρό νερό και αλεύρι να γίνει πηχτό χυλός, αφήνουμε ξανά ως την άλλη μέρα και κάνουμε το ίδιο για 3 φορά.

Τον χυλό θα τον φυλαξουμε στο ψυγείο.

Όταν θέλουμε να ζυμώσουμε θα βγάζουμε το βάζο μισή ώρα νωρίτερα και θα παίρνουμε 2 με 3 κουταλιά της σούπας απ το χυλό και θα πιανουμε προζύμι το οποίο φουσκώνει σε μια φορά.. Ανανεώνουμε το προζύμι μας κάθε τόσο ώστε να μην χαλάσει. Μια φορά τη βδομάδα βγάζουμε απ το ψυγείο ρίχνουμε νερό και αλεύρι και κάνουμε χυλό, αφήνουμε να φουσκώσει και ξανά στο ψυγείο.
Μπορούμε να φυλαξουμε το προζύμι μας και στην κατάψυξη αν δεν το χρειαστούμε αμέσως.

Η πληροφορίες είναι απο τη καταπληκτική σελίδα στο facebook Μαγειρευοντας με την “L”

Close