Πώς μπορούμε να διατηρήσουμε το προζύμι που φτιάξαμε την ημέρα της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού

Πώς θα διατηρήσουμε το προζύμι του Τιμίου Σταυρού;

Το προζύμι που χρησιμοποιήσαμε την ημέρα της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού σίγουρα θέλετε να το διατηρήσετε.. Σε αυτή την περίπτωση, αναρωτιέστε τι μπορείτε να κάνετε με αυτό, έτσι ώστε να μην πάει χαμένο.

Το πως μπορούμε να διατηρήσουμε υλικά που δεν χρειαζόμαστε προς το παρόν είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αν όχι όλες, οι περισσότερες νοικοκυρές. Υπάρχουν όμως μυστικά, που μας έχουν λύσει τα χέρια και που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Δείτε ακόμα Πως να αποθηκεύσετε φρέσκα φασολάκια στην κατάψυξη – How to Freeze Fresh Green Beans

Ο π. Αθανάσιος Γεώργιος Τσομπανίδης‎ αποφάσισε να μοιραστεί μαζί μας μερικά μυστικά για το πως να διατηρήσουμε το προζύμι κι εμείς δεν θα μπορούσαμε να μην τα μοιραστούμε μαζί σας. Διαβάστε παρακάτω:

Πώς μπορούμε να διατηρήσουμε το προζύμι που φτιάξαμε την ημέρα της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού

Εφόσον ζυμώνουμε τακτικά στην καθημερινότητα μας, μπορούμε να το διατηρήσουμε σε ένα γυάλινο βάζο μέσα στο ψυγείο. Αν όμως δεν χρειαζόμαστε συχνά προζύμι, τότε υπάρχουν δύο τρόποι που μπορούμε να το διατηρήσουμε. Μπορούμε να το χωρίσουμε σε κομμάτια που θα έχουν μέγεθος, ενός πορτοκαλιού.

Βάζουμε αυτά τα κομμάτια σε σακουλάκια και τα βάζουμε στην κατάψυξη. Κάθε φορά που χρειαζόμαστε προζύμι, βγάζουμε από την προηγουμένη μέρα ένα σακουλάκι και το αφήνουμε να ξεπαγώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Έπειτα, το διαλύουμε σε χλιαρό νερό και προσθέτουμε αλεύρι.

Χρησιμοποιούμε όσο χρειαζόμαστε για να κάνουμε ψωμί κι αν θέλουμε κρατάμε ένα μέρος του για άλλη φορά. Αν από την άλλη δεν έχουμε επαρκή χώρο στην κατάψυξη ή στον καταψύκτη. προσθέτουμε αλεύρι και αφού φτιάξουμε μια σφιχτή ζύμη, την κομματιάζουμε, την απλώνουμε να στεγνώσει λίγο και στην συνέχεια την τρίβουμε σαν τον τραχανά στο κόσκινο.

Όταν στεγνώσει την αποθηκεύουμε σε βάζο για άλλα ζυμώματα. Κάθε φορά που θέλουμε να ζυμώσουμε παραδοσιακό σπιτικό ψωμί, βάζουμε μια κουταλιά της σούπας αποξηραμένο προζύμι σε λίγο χλιαρό νερό. Το διαλύουμε και προσθέτουμε αλεύρι έτσι ώστε να γίνει ένας πηχτός χυλός.

Το αφήνουμε σκεπασμένο μέχρι να φουσκώσει και αν είναι λίγο θα ξανά προσθέσουμε νερό και αλεύρι για να το πολλαπλασιάσουμε.

Πώς θα διατηρήσουμε το προζύμι του Τιμίου Σταυρού;  Πώςνα διατηρήσουμε το προζύμι που φτιάξαμε την ημέρα της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού Πώς μπορούμε να διατηρήσουμε το προζύμι που φτιάξαμε την ημέρα της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού προζύμι που φτιάξαμε την ημέρα της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού -αποξήρανση

Αυτά τα πολύ χρήσιμα tips τα βρήκαμε από τον αγαπημένο ιερέα Αθανάσιος Γεώργιος Τσομπανίδης‎ 

Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr

Close