Υπέροχα ψωμάκια πασπαλισμένα με μπέικον και τυρί για μια φανταστική γεύση που σίγουρα δεν μπορείς να αντισταθείς. Απολαύστε τα σκέτα ή μαζί με το κυρίως γεύμα σας ως συνοδευτικό.
Υλικά συνταγής
7-8 γρ. ξηρή μαγιά (1 φακελάκι)
2 κ.γ. ζάχαρη
1 φλ. τσαγιού ζεστό νερό
3 φλ. τσαγιού αλεύρι για ψωμί + επιπλέον αλεύρι για πασπάλισμα
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 αυγό ελαφρώς χτυπημένο
200 γρ. φέτες μπέϊκον, ψιλοκοκομμένες
1 1/3 φλ. τσαγιού τριμμένο τυρί τσένταρ
Εκτέλεση συνταγής
Σε ένα γυάλινο μπολ τοποθετείτε τη μαγιά, τη ζάχαρη και το ζεστό νερό και τα χτυπάτε με ένα πιρούνι μέχρι να ενσωματωθούν και διαλυθεί η μαγιά. Σκεπάζετε καλά το μπολ και το αφήνετε σε ζεστό μέρος για 10 λ ή μέχρι να αφρίσει το μείγμα.
Σε μεγάλο μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι. Προσθέτετε το αλάτι, το μείγμα μαγιάς και το ελαιόλαδο και ανακατεύετε μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη. Τοποθετείτε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη ζυμώνετε για 10-15 λ ή μέχρι να μαλακώσει και γίνει ελαστική η ζύμη.
Όταν είναι έτοιμη η ζύμη, τη πλάθετε σε μπάλα και τη τοποθετείτε σε ελαφρώς λαδωμένο μπολ. Καλύπτετε καλά το μπολ και το αφήνετε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος του. Μετά, χρησιμοποιώντας τη γροθιά σας, ζυμώνετε τη ζύμη προς τα κάτω μέχρι να έχετε ένα λείο μείγμα.
Αλείφετε με λίγο ελαιόλαδο δύο μέτρια ταψιά ή ένα μεγάλο. Χωρίζετε τη ζύμη σε 8 ίσα μέρη. Ανοίγετε κάθε μέρος ζύμης σε ένα οβάλ σχήμα 10×12 εκ. και τα τοποθετείτε στα λαδωμένα ταψιά αφήνοντας διάστημα 5 εκ. μεταξύ τους. Καλύπτετε καλά το/τα ταψιά με πλαστική μεμβράνη και τα τοποθετείτε σε ζεστό μέρος για 30-40 λ ή μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
Εν τω μεταξύ προθερμαίνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς στις αντιστάσεις ή στους 180 στον αέρα. Με ένα πινέλο αλείφετε την επιφάνεια κάθε ζύμης με το χτυπημένο αυγό και από πάνω πασπαλίζετε στο καθένα πρώτα ψιλοκομμένο μπέικον και μετά το τριμμένο τυρί.
Ψήνετε τα ψωμάκια στο προθερμασμένο φούρνο για 20 λ. Εάν έχετε 2 ταψιά, αλλάξτε τα στο μέσον του ψησίματος το επάνω ταψί στην κάτω σχάρα και αντιστρόφως. Τα βγάζετε από το φούρνο, τα αφήνετε να έλθουν σε θερμοκρασία δωματίου και σερβίρετε.
Ειδήσεις σήμερα
- Ζώδια : Ερωτικές Προβλέψεις Εβδομάδας από 16/12/2024 ως 22/12/2024 για όλα τα ζώδια
- 20 πρωτότυπες συνταγές για Χριστουγεννιάτικο κορμό- Το ιδανικό επιδόρπιο για το γιορτινό τραπέζι
- Φως στο Τούνελ- Υπόθεση Αμαλιάδας : Ολη η αλήθεια για το τι έγινε το βράδυ πριν πεθάνει ο Παναγιωτάκης
- Άγιος Έρωτας : Η Χλόη φυλακισμένη σε ένα αγρόκτημα μακριά από τη Στέρνα
- Καιρός: Καταφτάνει η βαρυχειμωνιά – θα «ασπρίσει» και η Πάρνηθα τις επόμενες ημέρες