ΥΛΙΚΑ :
700-750 γρ αλεύρι
60 γρ βούτυρο ή λάδι
200ml ζεστό νερό
250 ml ζεστό γάλα
20 γρ μαγιά φρέσκια ή 7 γρ ξερή μαγιά
2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
Μέθοδος
Ανακατεύουμε στον κάδο του αρτοπαρασκευαστή ή σε ένα μπολ , το αλεύρι με το αλάτι και στη συνέχεια προσθέτουμε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένο σε τετράγωνα και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη σε υφή άμμου
Κάνουμε μια τρύπα στο κέντρο της ζύμης, ρίχνουμε τη μαγιά που την έχουμε διαλύσει στο ζεστό γάλα με την ζάχαρη . Ζυμώνουμε και σταδιακά προσθέτουμε και το ζεστό νερό λίγο λίγο
Ζυμώνουμε , μέχρι να ‘έχουμε μια απαλή και ελαστική ζύμη . Αν η ζύμη χρειάζεται προσθέτουμε ξανά μία κουταλιά αλεύρι, ή μια κουταλιά νερό ,ανάλογα με την υφή της ζύμης .
Μετά από μια ώρα, μεταφέρετε τη ζύμη σε πάγκο εργασίας με αλεύρι , μοιράζουμε την ζύμη σε 12 ίσα κομμάτια 90-100 γρ το καθένα . Τεντώνουμε με το πλάστη ή πατάμε την ζύμη με το χέρι να ανοίξει σε σχήμα πιτούλας πάχους 1-2 cm, και τα βάζουμε στο ταψί. Τα ψωμάκια δεν θα πρέπει να έχουν τέλειες άκρες, θα έχουν μια πιο ρουστίκ όψη ..
Βουρτσίστε την επιφάνεια με λίγο γάλα και πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.
Τα αφήσουμε να φουσκώσουν για μισή ώρα. Εν τω μεταξύ, θερμαίνουμε το φούρνο στους 200 ° βαθμούς
Πριν βάλουμε τα ψωμάκια στο φούρνο, πιέζουμε στο κέντρο με το δάχτυλό μας
Πασπαλίζουμε με λίγο περισσότερο αλεύρι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 15-20 λεπτά.
Έτοιμα και πολύ αφράτα μέσα. Είναι πολύ νόστιμα..
Καλή σας όρεξη!
Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .
Από το φανταστικο blog μαγειρικής plathozymarakia.blogspot.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Ζώδια : Ποια ζώδια κερδίζουν και ποια χάνουν στον έρωτα μέχρι το τέλος του χρόνου
- Grand Hotel : Νέα γυναίκα στη ζωή του Νικόλα
- Η Γη της Ελιάς : Η Ιουλία καταρρέει ψυχολογικά γιατί κανείς δεν τη πιστεύει
- Καιρός: Έρχεται κακοκαιρία εξπρές τις επόμενες μέρες
- Τσέρνομπιλ : Τα σκυλιά κοντά στην πυρηνική καταστροφή μεταλλάχθηκαν