Συνταγή για αρχάριες κόλλυβα από τον Γιώργο Ζώλη με ινδοκάρυδο και κρυσταλλική ζάχαρη για το Ψυχοσάββατο του Αγίου Θεοδώρου με το μυστικό να μη λασπώνουν.
Υλικά:
- σιτάρι 300 γραμμάρια
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 100 γραμμάρια
- σουσαμι 100 γραμμάρια
- ινδοκαρυδο 100 γραμμάρια
- ροδι Σπόροι από 1
- μαιντανος ½ ματσάκι
- στραγάλια 100 γραμμάρια αφράτα
- καρυδια 100 γραμμάρια
- αμυγδαλα 200 γραμμάρια
- κανελά 1 κουταλιά της σούπας σε σκόνη
- γαρίφαλο 1/2 κουταλάκι του γλυκού σε σκόνη
- σταφίδες 150 γραμμάρια (μαύρες και ξανθές)
- ζαχαρη 350-400 γραμμάρια
Συνταγή για κόλλυβα από τον Γιώργο Ζώλη για το Ψυχοσάββατο του Αγίου Θεοδώρου με όλα τα μυστικά τους για να μη λασπώσουν. Κόλλυβα καλύτερα και από αγοραστά με ινδοκάρυδο και κρυσταλλική ζάχαρη, για μία ξεχωριστή γεύση.
Στην Ελλάδα τόσο το Ψυχοσάββατο όσο και σε μνημόσυνα, γιορτές ή όταν βλέπουμε έναν νεκρό στον ύπνο μας φτιάχνουμε κόλλυβα. Με αυτόν τον τρόπο τιμάμε τη μνήμη και την ψυχή των νεκρών και όχι μόνο. Ο Γιώργος Ζώλης μας δείχνει την καλύτερη συνταγή για σπιτικά κόλλυβα με όλα τα μυστικά για να μην λασπώσουν.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τα κόλλυβα:

Recipe ingredients
300g of wheat 100g of flour 100g of sesame 100g Indian coconut Seeds from a pomegranate
½ bunch of parsley 100g fluffy stragali 100g of walnuts 200g of almonds
1 tsp cinnamon ½ tsp cloves 150g mixed black and yellow raisins 350-400g of sugar
Εκτέλεση
Έχουμε πλύνει καλά το σιτάρι και το βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε στο μπολ 1 λίτρο νερό. Ανακατεύουμε και το αφήνουμε στην άκρη για τουλάχιστον 12 ώρες. 12 ώρες μετά έχει φουσκώσει το σιτάρι και το στραγγίζουμε. Το βάζουμε σε μία κατσαρόλα και προσθέτουμε 1 λίτρο καυτό νερό.

Προσθέτουμε 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και θα βράσουμε για 30-40 λεπτά. Δοκιμάζουμε αν είναι έτοιμο το σιτάρι και στραγγίζουμε. Το αφήνουμε να σουρώσει για 1-2 λεπτά, έτσι ώστε να φύγει τελείως το νερό.
Το απλώνουμε έπειτα σε μία πετσέτα για να στεγνώσει και αξίζει να σημειωθεί ότι όσο μεγαλύτερη είναι η επιφάνεια τόσο πιο γρήγορα στεγνώνει. Χρειάζεται 4-5 ώρες για να στεγνώσει. Στη συνέχεια καβουρδίζουμε τους ξηρούς καρπούς.

Συνταγή για κόλλυβα εορτών ή μνημοσύνων
Πιο συγκεκριμένα, σε ένα ταψί βάζουμε τα καρύδια, το σουσάμι, τα στραγάλια και το λευκό αμύγδαλο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις, πάνω κάτω, για περίπου 8 λεπτά, μέχρι να πάρουν ένα ωραίο ξανθό χρώμα, ανακατεύοντας τακτικά.
Έπειτα ψήνουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Πιο συγκεκριμένα, σε ένα τηγάνι βάζουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, ανάβουμε την φωτιά και ανακατεύουμε συνέχεια, μέχρι να πάρει ένα ωραίο ξανθό χρώμα. Έπειτα βάζουμε το σιτάρι το οποίο έχει στεγνώσει καλά σε ένα μπολ. Χτυπάμε τα στραγάλια, να γίνουν πούδρα.

Ρίχνουμε στο μπολ με το σιτάρι την πούδρα από τα στραγάλια και το αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Κάθε φορά που θα βάζουμε κάποιο υλικό θα ανακατεύουμε και λίγο. Χοντροκόβουμε τα καρύδια, τα βάζουμε σε ένα μπολ και συνεχίζουμε με τα αμύγδαλα.
Μοναστηριακά κόλλυβα για το ψυχοσάββατο
Από τα 200 γραμμάρια αμύγδαλα έχουμε κρατήσει 50 γραμμάρια για στολισμό αργότερα. Ρίχνουμε και τα αμύγδαλα στο μπολ. Προσθέτουμε το ινδοκάρυδο, το καβουρδισμένο σουσάμι, τους σπόρους από το ρόδι και τις σταφίδες.

Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και τον βάζουμε στο μείγμα. Βάζουμε επίσης το γαρίφαλο και την κανέλα και ανακατεύουμε. Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα όμορφο μπολ και γαρνίρουμε με την κρυσταλλική ζάχαρη. Χτυπάμε 2-3 φορές για να ισιώσει καλά η ζάχαρη και στολίζουμε από πάνω με τα αμύγδαλα που κρατήσαμε στην άκρη, σε σχέδια της επιθυμίας μας.
Παρακάτω αναλυτικά η εκτέλεση της συνταγής:
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr