Το πετιμέζι είναι βασικό συστατικό για πολλά γλυκά και φαγητά. Φτιάχνεται από τον μούστο και η αλήθεια είναι ότι στην αγορά η τιμή του, δεν είναι ιδιαίτερα φθηνή.
Μπορούμε να γλιτώσουμε τα περιττά έξοδα, φτιάχνοντας σπιτικό πετιμέζι στο σπίτι. Για όποιον δεν γνωρίζει το πετιμέζι εκτός από νοστιμιά, προσφέρει και τις θεραπευτικές του ιδιότητες, όσων αφορά τον πονόλαιμο! Διαβάστε την συνταγή παρακάτω:
Εκτέλεση
Για αρχή πρέπει να θυμόμαστε ότι αν θέλουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φρέσκο σπιτικό μούστο ή να αγοράσουμε σταφύλια, από ότι ποικιλία μας αρέσει. Υπολογίζουμε ότι στα 2 1/2 λίτρα μούστο θα βγάλουμε περίπου μισό λίτρο πετιμέζι.
Δείτε ακόμα Πως να φτιάξετε σπιτικό τουρσί από πολύχρωμες πιπεριές
Η αλκοολική ζύμωση του μούστου ξεκινάει από την στιγμή που πατιέται το σταφύλι. Η αλκοολική ζύμωση είναι αυτή που μετατρέπει τα σταφύλια σε κρασί. Για να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε το μούστο μας σε διάφορες παρασκευές θα πρέπει να κόψουμε την ζύμωση του με το “κόψιμο” του μούστου.
Για το “κόψιμο” του μούστου μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είτε στάχτη είτε ασπρόχωμα. Για κάθε λίτρο μούστου βάζουμε μια κουταλιά της σούπας καθαρή στάχτη από ξύλο και όχι από κάρβουνα. Εναλλακτικά βάζουμε μια κουταλιά της σούπας ασπρόχωμα. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα βαθιά τον μούστο μαζί με την στάχτη και ανακατεύουμε.
Μόλις ξεκινήσει να βράζει, ξαφρίζουμε κάθε φορά που χρειάζεται με προσοχή γιατί φουσκώνει επικίνδυνα το μείγμα μας. Όταν σταματήσει να αφρίζει ο μούστος τραβάμε την κατσαρόλα από την φωτιά και την βάζουμε στην άκρη.
Αφήνουμε όλη την νύχτα τον μούστο στην κατσαρόλα για να κάτσει κάτω όλο το κατακάθι του. Αφού έχει κάτσει όλο το κατακάθι, προσέχοντας ανακινούμε την κατσαρόλα, παίρνουμε διπλό τουλουπάνι και σουρώνουμε τον μούστο καλά.
Αφού το σουρώσουμε και δεύτερη και τρίτη φορά χρησιμοποιώντας τουλουπάνι και φίλτρο καφέ, ο μούστος θα πρέπει να βγαίνει πια καθαρός και μυρωδάτος. Σε αυτή την φάση ο μούστος μας μπορεί να συντηρηθεί τρεις μέρες στο ψυγείο και έναν χρόνο στην κατάψυξη. Τον βάζουμε μέσα σε καθαρά μπουκάλια.
Εκτέλεση για το πετιμέζι:
Βάζουμε σε μια καθαρή κατσαρόλα τον καμένο μούστο και σιγοβράζουμε. Όποτε χρειαστεί ξαφρίζουμε το μείγμα μας. Σιγοβράζουμε μέχρι να έχουμε το καραμελωμένο σιρόπι μας χωρίς να είναι πολύ πηχτό, γιατί μπορεί να ζαχαρώσει.
Φυλάμε σε καθαρά, στεγνά, γυάλινα μπουκάλια και σε σκοτεινό και δροσερό μέρος το πετιμέζι μας. Μπορούμε να το διατηρήσουμε κάτω από αυτές τις συνθήκες, τουλάχιστον για έναν χρόνο.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το πετιμέζι σαν συστατικό για κουλουράκια, κέικ, πίτες, τηγανίτες, ντρέσινγκ για τις σαλάτες σας ή σαν φάρμακο για τον πονόλαιμο.
Την συνταγή την βρήκαμε από την φίλη μας Tzela Antonopoulou στην αγαπημένη μας ομάδα ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Ζώδια : Ερωτικές Προβλέψεις Εβδομάδας από 16/12/2024 ως 22/12/2024 για όλα τα ζώδια
- 20 πρωτότυπες συνταγές για Χριστουγεννιάτικο κορμό- Το ιδανικό επιδόρπιο για το γιορτινό τραπέζι
- Φως στο Τούνελ- Υπόθεση Αμαλιάδας : Ολη η αλήθεια για το τι έγινε το βράδυ πριν πεθάνει ο Παναγιωτάκης
- Άγιος Έρωτας : Η Χλόη φυλακισμένη σε ένα αγρόκτημα μακριά από τη Στέρνα
- Καιρός: Καταφτάνει η βαρυχειμωνιά – θα «ασπρίσει» και η Πάρνηθα τις επόμενες ημέρες