Τι είναι η πηκτίνη και πως την χρησιμοποιούμε!Σήμερα θα δούμε πως μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας πηκτίνη από πορτοκάλι. Ένας πολύ οικονομικός και εύκολος τρόπος για να φτιάξουμε την δική μας σπιτική πηκτίνη μόνοι μας. Την συνταγή την βρήκαμε στο Youtube και το βίντεο υπάρχει στο τέλος του άρθρου.
Τι είναι η πηκτίνη και που τη χρησιμοποιούμε
Η πηκτίνη είναι ένας πηκτικός παράγοντας φυτικής προέλευσης. Συνήθως τη χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να φτιάξουμε ζελέ, ζελεδάκια ή μαρμελάδες φρούτων. Βρίσκεται στους φλοιούς και στους πυρήνες των φρούτων.Εχει την ιδιότητα να σχηματίζει μια ζελατίνα (τζελ) με τη ζάχαρη. Γι’ αυτό το λόγο, η πηκτίνη χρησιμοποιείται ως πηκτικός παράγοντας στη βιομηχανία τροφίμων.
Για να πετύχει πρέπει βράσει σε ένα όξινο περιβάλλον, γι’ αυτό για την συγκεκριμένη συνταγή για πηκτίνη από πορτοκάλι, θα χρησιμοποιήσουμε και λεμόνι. Την βρίσκουμε κυρίως σε πορτοκάλια, λεμόνια, νεράντζια, μανταρίνια, κίτρα, γκρέιπφρουτ και μήλα.
Δείτε ακόμα Χυλόφτες : Παραδοσιακά Κρητικά ζυμαρικά
Χρησιμοποιείτε επίσης σαν σταθεροποιητικός παράγοντας στο γάλα, στα ροφήματα γάλακτος ή στους χυμούς. Επίσης χρησιμοποιείτε και στην παρασκευή φαρμάκων. Παρόλα αυτά η κύρια χρήση της είναι στην μαγειρική και στην ζαχαροπλαστική.
Στην ουσία , όταν συνδυάζεται με την ζάχαρη, καταφέρνει να κάνει το γλυκό μας να πήξει. Επίσης η πηκτίνη μειώνει την ποσότητα της ζάχαρης που χρησιμοποιούμε στην μαρμελάδα αλλά κάνει και την μαρμελάδα να γίνεται πιο γρήγορα, αφού πήζει πιο γρήγορα.
Εκτέλεση για την πηκτίνη
Στην αρχή πλένουμε πολύ καλά τα πορτοκάλια μας για να διώξουμε πιθανές σκόνες και χώματα. Στη συνέχεια ξεφλουδίζουμε προσεκτικά με ένα πίλερ τα πορτοκάλια προσπαθώντας να αφαιρέσουμε το πορτοκαλί και όχι το λευκό τους μέρος.
Στην συνέχεια παίρνουμε τα ξεφλουδισμένα πορτοκάλια, τα κόβουμε στην μέση και τα στίβουμε. Τα στίβουμε όσο καλύτερα γίνεται. Προσπαθούμε να διώξουμε τον χυμό του πορτοκαλιού και να κρατήσουμε την φλούδα και τις ίνες γιατί εκεί είναι που συσσωρεύεται περισσότερη πηκτίνη.
Τα πορτοκάλια θέλουμε να είναι λίγο άγουρα, γιατί όσο πιο ώριμο είναι το φρούτο τόση λιγότερη περιεκτικότητα σε πηκτίνη έχει.
Αφού τα στίψουμε, παίρνουμε το λευκό μέρος και το κόβουμε σε μικρά κομματάκια. Τα κομματάκια στην συνταγή του βίντεο ζυγίζουν 300 γρ.
Παίρνουμε τα κομματάκια και τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα. Στην κατσαρόλα προσθέτουμε επίσης 60 γρ. από το λεμόνι που στίψαμε. Ανακατεύουμε το μείγμα λίγο με τα χέρια μας και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Αφήνουμε να σταθούν εκεί για μία ώρα.
Αφού περάσει η μία ώρα προσθέτουμε το νερό. Αφήνουμε το μείγμα μας να σταθεί για ακόμη μία ώρα. Αφού περάσει η μία ώρα μεταφέρουμε την κατσαρόλα μας στην φωτιά. Στην αρχή ανάβουμε το μάτι σε δυνατή φωτιά για να φτάσουμε το μείγμα μας σε σημείο βρασμού.
Μόλις το μείγμα φτάσει σε σημείο βρασμού, χαμηλώνουμε την φωτιά και το αφήνουμε να σιγοβράζει για 20 λεπτά.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και χρησιμοποιούμε ένα κλιπάνι για να σουρώσουμε το προϊόν μας. Το κλιπάνι το βάζουμε πρώτα σε ζεστό νερό για να το αποστειρώσουμε.
Τοποθετούμε το κλιπάνι πάνω από σουρωτήρι και ρίχνουμε το μείγμα πάνω στο κλιπάνι. Κρεμάμε το μείγμα και το αφήνουμε να στραγγίξει για αρκετές ώρες. Ιδανικά θα πρέπει να μείνει όλη νύχτα κρεμασμένο. Μπορούμε επίσης να το πιέσουμε ελαφρώς όμως αυτό θα κάνει την πηκτίνη μας πιο θολή.
Για να το κρεμάσουμε παίρνουμε το κλιπάνι και το δένουμε σαν πουγκί με έναν σπάγκο. Το κρεμάμε πάνω από το σουρωτήρι και κάτω από το σουρωτήρι έχουμε τοποθετήσει ένα σκεύος για να αποθηκευτεί . Βάζουμε την πηκτίνη είτε σε ένα αποστειρωμένο βάζο στο ψυγείο όπου διατηρείται για λίγες μέρες.
Πως αποθηκεύεται η πηκτίνη
Μπορούμε να την αποθηκεύσουμε στην κατάψυξη όπου διατηρείται 6 μήνες ή να κάνουμε κονσερβοποίηση όπου εκεί διατηρείται για έναν χρόνο περίπου. Για να αποθηκεύσουμε την πηκτίνη πρέπει πρώτα να ελέγξουμε αν είναι εντάξει.
Για να το κάνουμε αυτό, ρίχνουμε σε ένα ποτήρι οινόπνευμα πάνω από 70%. Μέσα στο ποτήρι με το οινόπνευμα ρίχνουμε 1 κ.γ. πηκτίνη. Ανακατεύουμε για λίγο και περιμένουμε για 1 λεπτό. 1 λεπτό μετά άμα η πηκτίνη βγαίνει σαν ένα κομμάτι τότε είναι έτοιμη.
Αν η πηκτίνη βγαίνει σε μικρότερα κομμάτια ή έχει διαλυθεί στο νερό, τότε σημαίνει ότι θέλει λίγο παραπάνω βράσιμο.
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Ηλιακή καταιγίδα : Έκτακτη ειδοποίηση σε λίγες ώρες θα χτυπήσει την Γη – Πού θα γίνουν μπλακάουτ
- Ζώδια : Πανσέληνος Δεκεμβρίου 2024 – Πως θα επηρεάσει όλα τα ζώδια
- Αστυνομικός της Βουλής: Η ψυχιατρική εξέταση της συζύγου του
- Χριστουγεννιάτικος κορμός με λευκή σοκολάτα και BAILEY’S
- Η Γη της Ελιάς: Ανείπωτη τραγωδία – Νεκρός ο Ισίδωρος