Συνταγή για σπιτικό σπληνάντερο από την Καλαμπάκα

Συνταγή για σπιτικό σπληνάντερο από την Καλαμπάκα. Δοκιμασμένη συνταγή που μπορείτε να φτιάξετε και μόνες σας με τα χεράκια σας.

Πάρτε τα εντόσθια από τον κρεοπώλη που εμπιστεύεστε, και με λίγα μυρωδικά θα φτιάξετε το πιο νόστιμο σπληνάντερο! Είτε σαν κυρίως είτε σαν συνοδευτικό, μπορεί να γίνει το απόλυτος μεζές ή φαγητό!

Εκτέλεση:

Πλένουμε πάρα πολύ καλά το έντερο και με μια βέργα κατά προτίμηση ξύλινη γυρνάμε το μέσα έξω και ξανά πλένουμε.
Στρώνουμε μία λαδόκολλα, σ ένα τραπέζι για ν’ αποφύγουμε, το πολύωρο καθάρισμα.

Αφού έχουμε πλύνει την συκωταριά, κόβουμε την καρδιά, την σπλήνα και το συκώτι σε μακρόστενες λωρίδες.
Πάνω στο τραπέζι απλώνουμε την μπόλια και τοποθετούμε την ψιλοκομμένη συκωταριά, παράλληλα με την άκρη της μπόλιας.
Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τη ρίγανη, το σκόρδο, την κανέλα και το τριμμένο γαρύφαλλο.

Τυλίγουμε την μπόλια σφικτά και δένουμε την άκρη τού εντέρου με κλωστή.
Πρέπει να περάσουμε την τυλιγμένη μπόλια με το περιεχόμενό της στο έντερο.

Να τι κάνουμε. Παίρνουμε το έντερο απ’ τη στενή του πλευρά, βάζουμε την άκρη του λίγο προς τα μέσα και βάζουμε εκεί την άκρη τής τυλιγμένης μπόλιας σπρώχνοντας προς τα μέσα. Το έντερο σιγά σιγά καλύπτει τη μπόλια και έρχεται το μέσα έξω. Ή μπόλια γλιστρά μαζί με την άκρη τού εντέρου προς τα μέσα, στο ίδιο το έντερο. Στο τέλος περνά όλη ή μπόλια και το έντερο έχει γυρίσει όλο απ’ την ανάποδη.
Ή λεία πλευρά του είναι τώρα απ’ έξω.
Το σπληνάντερο τώρα είναι έτοιμο για ψήσιμο στην σούβλα ή τον φούρνο.

Για ψήσιμο στα κάρβουνα, περάστε ζίγκ ζάγκ, σέ λεπτή σούβλα σαν κυματάκι.

Στον φούρνο μπορείτε να το ψήσετε στη σχάρα βάζοντας νερό στο ταψί πού θα έχετε βάλει από κάτω.

Ψήνετε το σπληνάντερο σκεπασμένο με λαδόκολλα για να μην σάς καεί από πάνω ,περίπου 2 ώρες, στους 230οC πάνω κάτω και το τελευταίο μισάωρο το ξεσκεπάζετε να πάρει χρώμα & να ξεροψηθεί
Σερβίρετε αμέσως ζεστό !

σπληνάντερο

Δείτε ακόμα Συνταγή για κοκορέτσι 

σπληνάντερο 2

σπληνάντερο 3

 

σπληνάντερο 4

σπληνάντερο 5ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ … ! ! !

Από την σελίδα στο facebook Γευστικά Ταξείδια – Delicious Trips

 

Close