Μια εύκολη συνταγή για ένα λαχταριστό, ζεστό και αφράτο τηγανόψωμο με ξυνοτύρι. Ένα χορταστικό και πολύ νόστιμο έδεσμα για μικρούς και μεγάλους.
Υλικά συνταγής
1 1/4 φλ. τσαγιού αλεύρι
1/2 κοφτό κ.γ. αλάτι
1/2 κοφτό κ.γ. ζάχαρη
1/2 κ.γ. ξύδι
4 γρ. ξηρή μαγιά [1/2 κ.σ. περίπου]
1/2 φλ. τσαγιού χλιαρό νερό *
1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
200 γρ. ξυνοτύρι (εαν δεν εχετε μποερείτε να βάλετε φέτα)
φυτικό λάδι για τηγάνισμα
Εκτέλεση συνταγής
Ξεκινάμε φτιάχνοντας τη ζύμη. Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και σχηματίζουμε μια λακούβα στη μέση. Ρίχνουμε το ξίδι, τη μαγιά, το λάδι, το αλάτι, τη ζάχαρη και το χλιαρό νερό * –μπορεί να χρειαστεί λίγο λιγότερο ή περισσότερο-. Ζυμώνουμε καλά μέχρι να έχουμε μια ζύμη ελαστική που να μην κολλάει στα χέρια και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια μεμβράνη και την αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί για μισή ώρα.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε μικρές μπάλες στο μέγεθος μανταρινιού. Απλώνουμε λίγο αλεύρι σε επιφάνεια εργασίας και ανοίγουμε με τον πλάστη ένα λεπτό φύλλο. Πασπαλίζουμε με το ξυνοτύρι όλη την επιφάνεια. Διπλώνουμε το φύλλο κλείνοντας τις άκρες προς το κέντρο, δημιουργώντας ένα πουγκί και απλώνουμε πάλι το ζυμάρι σε κυκλικό σχήμα πατώντας το με το χέρι μας το οποίο έχουμε αλείψει με ελαιόλαδο. [Δώστε σχήμα και εμφάνιση στο τηγανόψωμο πιέζοντας την άκρη του γύρω-γύρω με ένα πιρούνι.]
Τηγανίζουμε τα τηγανόψωμα σε ζεστό ελαιόλαδο ή φυτικό λάδι μέχρι να ψηθούν και να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί και τα σερβίρουμε ζεστά.
sintayes.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Φως στο Τούνελ – Αμαλιάδα :Το ηχητικό ντοκουμέντο με την Μουρτζουκου στα όρια της τρέλας που σόκαρε όλη την Ελλάδα
- Κώστας Λεφάκης: Εβδομαδιαίες προβλέψεις από 04/11/2024 ως 10/11/2024 για όλα τα ζώδια
- Νεύτωνας : Η ανατριχιαστική προφητεία του 1704 για το τέλος του κόσμου
- Καταγγελία για ιερέα : Ντυνόταν με γυναικεία ρούχα και έβγαινε έξω
- Ο Τιμωρός επόμενα επεισόδια : 14, 15