Συνταγή για ένα φανταστικό εκμέκ με μαστίχα Χίου, παντεσπάνι βελούδινη κρέμα, σαντιγί, καβουρδισμένα αμύγδαλα και τρούφα σοκολάτας. Το ιδανικό γλυκό για το Σάββατο μετά το μεσημεριανό μας.
- αυγα 6
- ζαχαρη 1 κούπα
- Γάλα φρέσκο 4 κουταλιές της σούπας
- Σιμιγδάλι ψιλό 1 κούπα
- αλέυρι που φουσκώνει μόνο του 1 κούπα κόκκινη
- βανίλια 1
- αλατι 1 πρέζα
Υλικά
- νερό δυόμισι κούπες
- ζαχαρη δυόμισι κούπες
- βουτυρο 4 κουταλιές της σούπας φρέσκο
- λεμονι 2 κουταλιές της σούπας χυμό
- λεμονι Κατά βούληση ξύσμα
Για το σιρόπι
- Γάλα φρέσκο 1 λίτρο
- σιμιγδαλι μισή κούπα
- ζαχαρη 150 γραμμάρια
- αυγα 3
- μαστιχα 3-4 δάκρυα Χίου
- βουτυρο 50 γραμμάρια
Για τη κρέμα
- αμυγδαλα Κατά βούληση ασπρισμένα
- βουτυρο Λίγο
- τρούφα σοκολάτας Κατά βούληση
Για το στόλισμα
- γκαρνί σκόνη βανίλιας 2 φακελάκια
Για την σαντιγί
Το εκμέκ είναι από τα αγαπημένα μας γλυκά, αφού όποιο εκμέκ κι αν δοκιμάσουμε μας ταξιδεύει πίσω στον χρόνο. Σήμερα θα δούμε πως μπορούμε να φτιάξουμε το καλύτερο εκμέκ παντεσπάνι με αρωματική μαστίχα Χίου, βελούδινη κρέμα από ψιλό σιμιγδάλι και σαντιγί.
Θα γαρνίρουμε το εκμέκ μας με καβουρδισμένα στο βούτυρο αμύγδαλα, τρούφα σοκολάτας και ό,τι άλλο μας αρέσει και θα απογειώσουμε κάθε γιορτινό τραπέζι και όχι μόνο. Ένα εκμέκ που μοσχοβολάει παράδοση και κάνει το στόμα μας να γεμίζει απόλαυση.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για το εκμέκ με μαστίχα Χίου:
Εκτέλεση για την βάση
Αρχικά ξεχωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε τους κρόκους μαζί με την ζάχαρη. Προσθέτουμε κουταλιά κουταλιά το γάλα και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Προσθέτουμε το ψιλό σιμιγδάλι, το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, την βανίλια και το αλάτι και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Στο τέλος προσθέτουμε την μαρέγκα και ανακατεύουμε απαλά με μία μαρίζ. Παίρνουμε ένα πυρέξ μεγάλο ή ένα ταψί 30 εκατοστά και τοποθετούμε το μείγμα. Το ψήνουμε στους 175 βαθμούς Κελσίου για 40 λεπτά,
Εκτέλεση για το σιρόπι
Μόλις γίνει η βάση την βγάζουμε από τον φούρνο και την αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου. Στο μεταξύ ξεκινάμε να φτιάχνουμε το σιρόπι. Σε ένα κατσαρολάκι προσθέτουμε το νερό, την ζάχαρη, το φρέσκο βούτυρο, τον χυμό λεμονιού και το ξύσμα λεμονιού και βράζουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και το βούτυρο και να δέσει το σιρόπι. Λούζουμε το γλυκό μας με το σιρόπι.
Εκτέλεση για την κρέμα
Σε ένα κατσαρολάκι προσθέτουμε το γάλα, το σιμιγδάλι, την ζάχαρη και τα δάκρυα μαστίχας Χίου που προηγουμένως τα είχαμε περάσει από το μούλτι. Βράζουμε ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να πήξει η κρέμα μας. Μόλις πήξει η κρέμα απομακρύνουμε το κατσαρολάκι από την φωτιά και προσθέτουμε τα αυγά και το βούτυρο.
Ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν στην κρέμα και να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει καλά και αφού κρυώσει την απλώνουμε πάνω από το σιροπιασμένο παντεσπάνι.
Δείτε ακόμα Παγωτό Εκμέκ Κανταΐφι
Στο μίξερ χτυπάμε την σαντιγί γκαρνί σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και απλώνουμε πάνω από την κρέμα. Στην συνέχεια γαρνίρουμε με ασπρισμένα, χοντροκομμένα αμύγδαλα τα οποία τα έχουμε καβουρδίσουμε σε λίγο βούτυρο και τρούφα σοκολάτας. Βάζουμε το γλυκό μας στο ψυγείο μέχρι να παγώσει καλά και απολαμβάνουμε.
Tips για το Εκμέκ με μαστίχα Χίου
Μπορούμε να στολίσουμε με ό,τι μας αρέσει.
Η συνταγή είναι της φίλης μας Theni Sotiropoulou
και την είδαμε στην αγαπημένη μας ομάδα ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Άγιος Έρωτας : Ο άντρας και η κοπέλα που βλέπει στον ύπνο της η Σοφία είναι ο πατέρας της και η αδερφή του Πατήρ Νικόλαου
- Νίκος Γαλανός : Το Πρόβλημα υγείας και ο πραγματικός λόγος που αποχώρησε από την Γη της Ελιάς
- 20 ιδιαίτερες συνταγές για αφράτο σπιτικό ψωμί στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι
- Χριστούγεννα 2024 : 3+1 μαγικά Χριστουγεννιάτικα Χωριά στην Ελλάδα παράδεισος για τα παιδιά
- Κόκκινα νύχια : Ιδέες με το πιο festive χρώμα όλων των εποχών σε όλες τις αποχρώσεις