Παγωτό Εκμέκ Κανταΐφι. Συνταγή για παγωτό εκμέκ κανταΐφι και γλυκό του κουταλιού βύσσινο.
- κρεμα γαλακτος 1 λίτρο 35% λιπαρά
- Γάλα φρέσκο 1 λίτρο κατσικίσιο
- ζαχαρη 240 γραμμάρια κρυσταλλική
- σαλέπι 4 κουταλάκια του γλυκού
- μαστιχα 1/4 κουταλάκια του γλυκού σε σκόνη
Υλικά
- ζαχαρη 4 φλιτζάνια του τσαγιού
- νερό 2,5 φλιτζάνια
- λεμονι Χυμό από μισό
- κανελά 1 ξυλάκι
Για το σιρόπι
- κανταΐφι 600 γραμμάρια
- βούτυρο γάλακτος 250 γραμμάρια αγελάδος
Για το κανταΐφι
- φιλέ αμυγδάλου 50 γραμμάρια καβουρδισμένο
- γλυκό του κουταλιού 4-5 κουταλιές της σούπας βύσσινο
Για το γαρνίρισμα
Σήμερα ετοιμάσαμε για εσάς ένα παγωτό που μυρίζει παράδοση. Εκμέκ παγωτό με σαλέπι και μαστίχα, με βάση από σιροπιασμένο κανταΐφι και γαρνιρισμένο με φιλέ αμυγδάλου και γλυκό του κουταλιού βύσσινο. Είναι ένα παγωτό που μοσχοβολάει παράδοση.
Εμάς μας αρέσει πολύ και σίγουρα θα το λατρέψετε κι εσείς. Μπορείτε να το φτιάξετε στα γιορτινά τραπέζια του σπιτιού σας, να το προσφέρετε ακόμη και σαν τούρτα παγωτό αν ο εορτάζοντας έχει αδυναμία στο εκμέκ ή απλά για να έχετε ένα απολαυστικό παγωτό στην κατάψυξή σας.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για το εκμέκ παγωτό με κανταΐφι:
Εκτέλεση για το παγωτό
Ξεκινάμε να φτιάχνουμε το γλυκό μας από την προηγούμενη μέρα έτσι ώστε να έχουμε τον χρόνο να το αφρατεύουμε. Βάζουμε λοιπόν σε μία κατσαρόλα την κρέμα γάλακτος, την ζάχαρη και το γάλα. Στο μεταξύ από το γάλα κρατάμε στην άκρη 1 φλιτζάνι από την ποσότητα. Βάζω λοιπόν αυτά τα υλικά να κάψουν.
Με το γάλα που κρατήσαμε στην άκρη θα χτυπήσουμε και θα διαλύσουμε το σαλέπι και την μαστίχα. Μόλις κάψει το μείγμα στην κατσαρόλα προσθέτουμε το μείγμα με το σαλέπι. Κατεβάζουμε την θερμοκρασία της εστίας και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά περίπου.
Προσέχουμε να μην φουσκώσει το γάλα και χυθεί και ανακατεύουμε διαρκώς. Αφού το μείγμα αποκτήσει μία ελαφρώς κολλώδη υφή, που μοιάζει με αραιή κρέμα αποσύρουμε το κατσαρολάκι από την φωτιά και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Δείτε ακόμα Παγωτό Γκοφρέτα
Το γυρίζουμε σε ένα μεταλλικό μπολ και το βάζουμε στην κατάψυξη για 3 ώρες. Αφού έχει αποκτήσει μία σχεδόν παγωμένη και στερεή υφή το μείγμα, το βγάζουμε και το χτυπάμε με το σύρμα του μίξερ για 5 λεπτά, μέχρι να αφρατέψει αρκετά.
Βάζουμε το μείγμα και πάλι στη κατάψυξη για 3 ώρες. Αφού αποκτήσει και πάλι στερεή μορφή το χτυπάμε για άλλη μία φορά σε δυνατή ταχύτητα, αυτήν την φορά με το φτερό του μίξερ. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για άλλη μία φορά. Έπειτα αφήνουμε το παγωτό μας να παγώσει
Εκτέλεση για το κανταΐφι
Αρχικά αφρατεύουμε με τα χέρια μας το κανταΐφι και το βάζουμε σε ένα ταψί. Το περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 40 λεπτά περίπου, ανάλογα και τον φούρνο που διαθέτουμε.
Στα 35-40 λεπτά βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και με ένα πιρούνι αρχίζουμε να ξεχωρίζουμε και να αφρατεύουμε το κανταΐφι. Βάζουμε για άλλα 5 με 10 λεπτά στον φούρνο το κανταΐφι μέχρι να πάρει ωραίο χρυσό χρώμα. Αφού ψηθεί το αφήνουμε στην άκρη για να πέσει λίγο η θερμοκρασία του.
Εκτέλεση για το σιρόπι
Όσο περιμένουμε να κατέβει η θερμοκρασία από το κανταΐφι, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε την ζάχαρη, το νερό και την κανέλα και το βράζουμε για 4 λεπτά.
Στο τέλος ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού και το αφήνουμε να πάρει μία βράση. Σιροπιάζουμε με το καυτό σιρόπι το ζεστό κανταΐφι και το αφήνουμε να τραβήξει όλο το σιρόπι και να κρυώσει καλά.
Εκτέλεση για το Παγωτό Εκμέκ Κανταΐφι
Σε έναν δίσκο σερβιρίσματος στήνουμε ένα τσέρκι 26 εκατοστών και βάζουμε στην βάση του το σιροπιασμένο κανταΐφι. Κρατάμε λίγο από το κανταΐφι για να γαρνίρουμε το παγωτό μας.
Βγάζουμε από την κατάψυξη το παγωτό και αν είναι πολύ σκληρό το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει λίγο. Το ανακατεύουμε ελαφρώς με μία μαρίζ και παίρνουμε κουταλιά κουταλιά το παγωτό και το απλώνουμε πάνω από το κανταΐφι.
Αφού απλώσουμε το παγωτό μας προσθέτουμε από πάνω το κανταΐφι που βάλαμε προηγουμένως στην άκρη. Πασπαλίζουμε το παγωτό με μπόλικο αμύγδαλο και γλυκό του κουταλιού βύσσινο μαζί με το σιροπάκι του και απολαμβάνουμε.
Tips για το Παγωτό Εκμέκ Κανταΐφι
Ακολουθήστε την συνταγή κατά γράμμα και μην παραλείψετε ούτε ένα βήμα. Το παγωτό το θέλουμε να είναι μαλακό όχι λιωμένο. Αντίστοιχα μπορούμε αφού ετοιμάσουμε το παγωτό να ενσωματώσουμε το σιροπιασμένο κανταΐφι μας και το βύσσινο και να το σερβίρουμε σε μπάλες!!!!!
Με αυτή τη δόση μπορείτε να βγάλετε μια τούρτα παγωτό και μια φόρμα μεταλλική ακόμα…με παγωτό κανταΐφι. Το μόνο που θα πρέπει να κάνετε είναι να κρατήσετε λίγο ακόμα κανταΐφι και για τη φόρμα σας.
Καλή επιτυχία!!!!!!!
Η συνταγή είναι της φίλης μας Tzela Antonopoulou
και την είδαμε στην αγαπημένη μας ομάδα ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Αμαλιάδα: Θέμα ημερών η εξιχνίαση της υπόθεσης
- Baba Vanga : Η τρομακτική πρόβλεψη της για το 2025
- Θεσσαλονίκη: Κλείνουν σχολεία λόγω σεισμού
- Η Γη της Ελιάς : Κουράκος και Αριάδνη ξανά μαζί και τίποτα δεν θα είναι ικανό να τους χωρίσει
- Τηλέμαχος Τσιμιρίκας: 12 χρόνια από τον τραγικό θάνατο του 15χρονου ήρωα