Σαραγλί- από- την -Τζένη -Τσανακτσίδου-

Σαραγλί από την Τζένη Τσανακτσίδου σιροπιασμένα, μελωμένα με νόστιμο φύλλο κρούστας Βηρυτού, μυρωδάτο σιρόπι και πεντανόστιμη γέμιση.

Αχ αυτά τα σαραγλί. Όποτε βλέπουμε στις βιτρίνες των ζαχαροπλαστείων είναι σαν να μας φωνάζουν “φάε μας, φάε μας”. Έτσι δεν αντισταθήκαμε. Και τα φάγαμε. Όλα. Όχι φυσικά του ζαχαροπλαστείου αλλά τα δικά μας με μία εξαιρετική συνταγή από την Τζένη Τσανακτσίδου.

Πρόκειται για μία πανεύκολη συνταγή με τραγανό φύλλο κρούστας Βηρυτού, ένα μυρωδάτο σιρόπι με λεμόνι, μία γέμιση από φιστίκι, κανέλα, γαρίφαλο και καρύδια και φυσικά πολύ αγάπη από εμάς. Αξίζει να δοκιμάσετε αυτά τα πεντανόστιμα σαραγλί.

Δείτε παρακάτω την εκτέλεση της συνταγής για σαραγλί:

Η συνταγή είναι της φίλης μας Tzeni Tsanaktsidou

Εκτέλεση για το σιρόπι

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό, την ζάχαρη, το λεμόνι και την γλυκόζη και βράζουμε για περίπου 4 με 5 λεπτά. Το βάζουμε στην άκρη.

Εκτέλεση για την γέμιση

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα φιστίκια, την κανέλα, το γαρίφαλο και τα καρύδια μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας και το βάζουμε στην άκρη.

Εκτέλεση για τα σαραγλί

Στην αρχή βουτυρώνουμε το ταψί με το βούτυρο. Ανοίγουμε τα φύλλα κρούστας στον πάγκο. Βάζουμε το ένα φύλλο σε μία άκρη του πάγκου και το ραντίζουμε με το λιωμένο βούτυρο. Από πάνω βάζουμε ακόμη ένα φύλλο και το ραντίζουμε και αυτό με το λιωμένο βούτυρο.

Διπλώνουμε λίγο στην άκρη τα φύλλα και ρίχνουμε το μείγμα της γέμισης που έχουμε φτιάξει με τα καρύδια, τα φιστίκια, την κανέλα και το γαρίφαλο. Παίρνουμε τον λεπτό πλάστη και τον βάζουμε στην άκρη των φύλλων. Ξεκινάμε να τυλίγουμε.

Μόλις το τυλίξουμε και από τις δύο πλευρές το σουρώνουμε και στην συνέχεια με προσοχή βγάζουμε τον πλάστη. Τα βάζουμε στο ταψί και ρίχνουμε από βούτυρο λιωμένο χωρίς πινέλο.

Δείτε ακόμα Παραδοσιακό ανατολίτικο σαραγλί με φιστίκια Αιγίνης που μοσχοβολάει βούτυρο

Τα κόβουμε σε κομμάτια και τα ψήνουμε στους 160 βαθμούς Κελσίου για 1 ώρα και 20 λεπτά στην προτελευταία σκάλα, σε προθερμασμένο φούρνο.  Μόλις γίνουν και τα βγάλουμε όπως είναι καυτά τα σιροπιάζουμε με κρύο σιρόπι.

Tips για τα σαραγλί από την Τζένη Τσανακτσίδου

Η επιτυχία της συνταγής κρύβεται στο καλό ψήσιμο, στο καλό βουτύρωμα και φυσικά στο σιρόπιασμα. Θέλουμε να ακουστεί ο ήχος του τσιτσιρίσματος.

Σαραγλί -από- την -Τζένη -Τσανακτσίδου-

Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr 

Close