Τσουρέκια παραδοσιακά

Το Πάσχα πλησιάζει και είναι ώρα να παίρνουμε ιδέες για πασχαλινές συνταγές. Τα τσουρέκια αυτά είναι καλύτερα και απο του ζαχαροπλαστείου και θα εντυπωσιάσετε τους πάντες με την παρασκευή του!!

Υλικά:
1300 γρ. αλεύρι για τσουρέκια ένα δυνατό αλεύρι, ή μισό μισό για όλες τις χρίσεις.
3 φακελάκια μαγιά ξερή
1 μπέικιν πάουντερ
6 αυγά τον ΄ένα κρόκο από αυτά τον κρατάμε για το άλλειμα
180 γρ, βούτυρο λούρπακ
250 γρ, νερό
250 γρ, γάλα
330 γρ, ζάχαρη άχνη
100γρ. σιρόπι από γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι με αλεσμένα 2 κομμάτια
1 κ.σ. κακουλέ
1/2 κγλ. μαχλέπι
1 πρέζα αλάτι

Δείτε επίσης Χαλάχ ( Το Πιο Εύκολο Τσουρέκι)

Εκτέλεση:

Συγκεντρώνουμε όλα τα υλικά επάνω στον πάγκο μας.

Ζεστό το γάλα, το νερό, το βούτυρο, όλα σε θερμοκρασία που να μπορεί να δεχτεί τα δάχτυλα μας.
Τα ανακατεύουμε όλα μαζί όπως την άχνη ζάχαρη, τα αυγά και το σιρόπι πορτοκαλιού.

Στο μπολ με το αλεύρι ανακατεύουμε τις μαγιές, το μπέικιν, τα μπαχαρικά, και σε μία ακρούλα το αλάτι.

Προσθέτουμε τα υγρά υλικά στα στερεά και ανακατεύουμε με ένα ξύλινο μεγάλο κουτάλι ή με μία μαρίζ.

Η ζύμη κολλάει μην βάλετε άλλο αλεύρι.
Δεν ζυμώνουμε απλά διπλώνουμε τη ζύμη μεχρι να δέσει με τα υγρά.

Λαδώνουμε λίγο τα χέρια μας, με ένα λάδι ελαφρύ ή ηλιέλαιο, όπως και το μπόλ που θα βάλουμε τη ζύμη, για φουσκώσει.

Σκεπάζουμε με μεμβράνη ή την κλίνουμε σε μία μεγάλη νάιλον σακούλα τροφίμων.
Την σκεπάζουμε και με μία πετσέτα κουζίνας και τοποθετούμε στο φούρνο στους 40 βαθμούς μέχρι να διπλασιαστεί ή τριπλασιαστεί…

Αδειάζουμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας, την πατάμε λίγο να απλώσει και κόβουμε κομμάτια ανάλογα πόσα τσουρέκια θα κάνουμε και με πόσα κορδόνια θα φτιάξουμε τις κοτσίδες.

Διπλώνουμε τη ζύμη που κόβουμε για να κάνει τις κλωστές όπως λέμε…

Εδώ φαίνονται οι γραμμές που κάνει η ζύμη… αυτά θα γίνουν κλωστές…

Αραδιάζουμε τα τσουρέκια σε ταψιά με λαδόκολλες, ή σε φόρμες για να γίνουν φουσκωτά και να μην απλώσουν.

Τα βάζουμε για 30-40 λεπτά στο φούρνο, σκεπασμένα με καθαρές πετσέτες, αφού τον έχουμε ζεστάνει στους 50 βαθμούς και έχουμε κλείσει τη θερμοκρασία, αφήνουμε τη λάμπα μόνο ανοιχτή.

Περνάμε με τον κρόκο του αυγού που κρατήσαμε.
Πασπαλίζουμε αμύγδαλα ή τριμμένα φουντούκια, εμένα μου αρέσει και η καστανή ζάχαρη και φέτος έβαλα σε όλα, ή σουσάμι.

Ψήνουμε στους 160 βαθμούς στον αέρα ή στους 170 βαθμούς στις αντιστάσεις ότι έχει ο καθένας.
Πάντα ένα-ένα ταψί!!!
Ψήνουμε 25-30 λεπτά ανάλογα το μέγεθος.

Αφήνουμε 5 λεπτά κρυώσουν λίγο και τα μεταφέρουμε σε σχάρες.

Δείτε επίσης Αυγοκουλουρα πασχαλινά… ?

Τσουρέκια παραδοσιακά Τσουρέκια παραδοσιακά Τσουρέκια παραδοσιακά Τσουρέκια παραδοσιακά

 

Πηγή: zzcook.blogspot.com

Close