Χταπόδι ξιδάτο,ένας ουζομεζές τέλειος και απαραίτητος για το νηστίσιμο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας!
Στην Νέα Αρτάκη φημίζονται τα ουζερί μας και οι μεζέδες τους.Πραγματικά όσοι αγαπάτε τα θαλασσινά πιάτα πρέπει να τους δοκιμάσετε!Και φυσικά οι νοικοκυρές του τόπου μας τιμούν δεόντως  την Καθαρά Δευτέρα και όχι μόνο τα θαλασσινά μεζεδάκιαΧταπόδι ξιδάτο,ένας ουζομεζές τέλειος και απαραίτητος για το νηστίσιμο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας!
Την συνταγή αυτή την φτιάχνουμε συνέχεια και μου την έχει δώσει η μητέρα μου η οποία είναι εγγύηση στα μεζεδάκια! Στην αρχή την φοβήθηκα γιατί  το χταπόδι το βράζουμε στην κατσαρόλα χωρίς ΚΑΝΕΝΑ υγρό, βράζει μόνο με τα δικά του.

Η μαμά μου λέει ότι με αυτόν τον τρόπο το χταπόδι βγάζει όλη την «κόλλα» και όντως τελικά έτσι πρέπει να είναι, τις παλιές νοικοκυρές πρέπει να τις ακούμε. Δοκιμάστε να την φτιάξετε και σας υπόσχομαι ότι δεν θα ξετρελαθείτε και εσείς και οι καλεσμένοι σας!

Εκτέλεση:

Πλένουμε και καθαρίζουμε πάρα πολύ καλά το χταπόδι βγάζοντας όση περισσότερη από την πέτσα μπορούμε.
Κόβουμε τα πλοκάμια του, ξανά ξεπλένουμε και το βάζουμε σε ένα τρυπητό να στραγγίσει.
Βάζουμε την κατσαρόλα μας στο μάτι της κουζίνας στην πιο δυνατή θερμοκρασία. Βάζουμε μέσα το χταπόδι -μην το φοβηθείτε- να βγάλει τα υγρά του σκεπασμένο.

Το αφήνουμε 10 με 15 λεπτά έτσι (εξαρτάται πάντα από την εστία μας), ελέγχοντας το τακτικά, για να μην απορροφηθούν όλα τα υγρά του και κολλήσει.
Το βγάζουμε από την κατσαρόλα και το τοποθετούμε σε ένα πιάτο.
Κατόπιν το βάζουμε σε μιαν άλλη κατσαρόλα και προσθέτουμε τόσο νερό ώστε ίσα που να το σκεπάζει.

Το αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά ώστε να μαλακώσει και να τρώγεται.
Προς το τέλος ρίχνουμε λίγο αλάτι
Όταν πια είναι έτοιμο, το βγάζουμε από την κατσαρόλα – ας έχει νερό μέσα δεν μας πειράζει – και το βάζουμε σε ένα πιάτο να κρυώσει..
Το κόβουμε σε λοξές φετούλες και το βάζουμε σε ένα βάζο που κλείνει καλά.

Από πάνω ρίχνουμε ρίγανη, πιπέρι, λάδι μέχρι τα 2/3 του βάζου και το υπόλοιπο ξύδι.

Καλή όρεξη!
χταπόδι ξυδάτο

 

χταποδι1

Close