Πιτούλα κανείς? Για σήμερα υγιεινή, μυρωδάτη, τραγανή και πεντανόστιμη χορτοπιτούλα για τους μικρούς και τους μεγάλους φίλους μας… Το φύλλο που θα χρησιμοποιήσουμε ειναι απίστευτα τραγανό και εύκολο, μοιάζει αρκετά με σφολιάτα και μπορούμε να το βάλουμε σε όλες τις πιτούλες μας.
ΥΛΙΚΑ
Για το φύλλο
• Περίπου 400 γρ. αλεύρι γ.ο.χ και επιπλέον για το άνοιγμα των φύλλων
• 1 κούπα νερό σε θερμοκρασία δωματίου
• ½ κ.γλ. αλάτι
• 2 κ.σ. ελαιόλαδο και επιπλέον για πασπάλισμα
• 2 κ.σ. ξύδι
• Σουσάμι (άσπρο και μαύρο) για πασπάλισμα
Για τη γέμιση
• 500 gr. διάφορα χόρτα για πίτα
• ½ ματσάκι μαϊντανός
• ½ ματσάκι άνηθος
• 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια
• 1-2 κλωναράκια δυόσμου
• Φρέσκια ρίγανη
• 2 κ.σ. χοντρό αλάτι
• Σκόρδο σε σκόνη
• Πιπέρι
• Μοσχοκάρυδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για το φύλλο
• Σε ένα μπολ προσθέτουμε το αλεύρι, το νερό, το ξύδι, το αλάτι και ζυμώνουμε όσο καλύτερα μπορούμε ώστε να καταφέρουμε μια ελαστική ζύμη. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα ή λίγο αλεύρι.
• Τοποθετούμε τη ζύμη σε μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για μία ώρα περίπου.
• Μόλις την βγάλουμε από το ψυγείο την ανοίγουμε σε σχήμα όσο το δυνατόν πιο σε κύκλο με τη βοήθεια ενός πλάστη.
• Την αλείφουμε με ελαιόλαδο και τοποθετούμε στο κέντρο ένα μπολ.
• Με τη βοήθεια ενός μαχαιριού την χαράζουμε ακτινωτά (βλέπε φωτογραφία).
• Τοποθετούμε το ένα κομμάτι πάνω στο άλλο και ξανανοίγουμε το φύλλο.
• Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλη μια φορά. Με τον τρόπο αυτό η πίτα μας θα γίνει πολύ τραγανή.
Για τη γέμιση
• Πλένουμε, στεγνώνουμε και κόβουμε τα χόρτα σε πολύ μικρά κομμάτια μεγέθους περίπου 2 εκ.
• Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, τον μαϊντανό, τη ρίγανη και τον δυόσμο.
• Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε λίγα λίγα τα χόρτα, ρίχνουμε το χοντρό αλάτι και τα στύβουμε με τα χέρια μας. Ο όγκος σχεδόν θα υποδιπλασιαστεί.
• Μόλις τελειώσουμε με όλα τα χόρτα τα μεταφέρουμε σε ένα σουρωτήρι και αφήνουμε να στραγγίσουν.
• Μόλις έχουν στραγγίσει προσθέτουμε το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και τη σκόνη σκόρδου.
• Ελέγχουμε το αλατοπίπερο και αφήνουμε στην άκρη. Λογικά δε θα χρειαστεί άλλο αλάτι.
• Τα ανακατεύουμε όσο πιο καλά μπορούμε ώστε να καταφέρουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
• Με την βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε μακρόστενα φύλλα διάστασης 50×10 εκ. περίπου.
• Το πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο και ρίχνουμε γέμιση κατά μήκος και στη μέση.
• Το κλείνουμε κατά μήκος με τα χέρια μας δημιουργώντας ένα γεμιστό “μακαρόνι”.
• Το τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα δημιουργώντας έναν κοχλία.
• Τοποθετούμε την πίτα μας στο φούρνο όσο πιο ψηλά γίνεται (για να την ξεροψήσει ο αέρας από κάτω) και τα ψήνουμε στους 180º C στον αέρα για 40 λεπτά περίπου ώρα μέχρι να αποκτήσει ένα χρυσαφί χρώμα.
Καλή μας απόλαυση!
Η συνταγή είναι από την εκπληκτική σελίδα στο facebook: Όλα Νηστίσιμα
Ειδήσεις σήμερα
- Ζώδια : Ερωτικές Προβλέψεις Εβδομάδας από 16/12/2024 ως 22/12/2024 για όλα τα ζώδια
- 20 πρωτότυπες συνταγές για Χριστουγεννιάτικο κορμό- Το ιδανικό επιδόρπιο για το γιορτινό τραπέζι
- Φως στο Τούνελ- Υπόθεση Αμαλιάδας : Ολη η αλήθεια για το τι έγινε το βράδυ πριν πεθάνει ο Παναγιωτάκης
- Άγιος Έρωτας : Η Χλόη φυλακισμένη σε ένα αγρόκτημα μακριά από τη Στέρνα
- Καιρός: Καταφτάνει η βαρυχειμωνιά – θα «ασπρίσει» και η Πάρνηθα τις επόμενες ημέρες