πως-να-καθαρίσουμε-αυλή-και-μπαλκόνι-το-Πάσχα 2023-

Το Πάσχα το γιορτάζουμε στην αυλή ή στο μπαλκόνι, αφού αν ο καιρός ευνοεί μας αρέσει να καθόμαστε και να γλεντάμε δίπλα στο αρνί που ψήνεται. Πώς μπορούμε να κάνουμε να γυαλίσει η αυλή και το μπαλκόνι;

Το Πάσχα είναι η γιορτή της Άνοιξης και ο καιρός τις περισσότερες φορές την Κυριακή του Πάσχα είναι πολύ καλός. Γι’ αυτόν τον λόγο μας αρέσει να καθόμαστε όλοι μαζί στην αυλή ή στο μπαλκόνι μέχρι να ψηθεί το αρνί και στην συνέχει το τρώμε και έξω.

Γι’ αυτό και το μπαλκόνι μας ή η αυλή μας πρέπει να είναι πεντακάθαρα. Πώς όμως μπορούμε να καθαρίσουμε τις γλάστρες, τα έπιπλα εξωτερικού χώρου, τα πλακάκια και άλλα; Στο σημερινό άρθρο, θα δούμε έναν πλήρη οδηγό για να καθαρίσουμε την αυλή και το μπαλκόνι σου για το Πάσχα 2023. Διαβάστε παρακάτω:

Καθαρίστε τα σημάδια από τις γλάστρες το Πάσχα 2023

Πολλές φορές οι γλάστρες αφήνουν σημάδια στην αυλή ή στο μπαλκόνι. Συνήθως αυτοί οι λεκέδες δεν φεύγουν εύκολα. Όμως αυτό το σπιτικό καθαριστικό θα σας λύσει τα χέρια σχετικά με τα σημάδια από τις γλάστρες.

Αν θέλετε λοιπόν να καθαρίσετε τους δύσκολους λεκέδες από τις γλάστρες στο δάπεδο της αυλής, σας βρήκαμε τον ιδανικό τρόπο. Θα χρειαστείτε 2 lt. ζεστό νερό, 1/2 φλιτζάνι ξύδι και 1/4 του φλιτζανιού μαγειρική σόδα.

Αναμειγνύουμε λοιπόν όλα τα υλικά σε έναν κουβά. Με ένα σφουγγάρι, τοποθετούμε το μείγμα πάνω στους λεκέδες από την γλάστρα και αφήστε το μείγμα να δράσει για μία ώρα περίπου. Αφού περάσει η μία ώρα, τρίψτε τον λεκέ με ένα σύρμα και ο λεκές θα αποτελεί παρελθόν!

πως-να-καθαρίσουμε-αυλή-και-μπαλκόνι-το-Πάσχα 2023-

Photo via: designmagazine.gr

Καθαρίστε τα πλακάκια της αυλής και του μπαλκονιού το Πάσχα 2023

Οι περισσότερες αυλές και τα περισσότερα μπαλκόνια έχουν πλακάκια. Προτού λοιπόν σας δείξουμε πως με φυσικά υλικά μπορούμε να κάνουμε τα πλακάκια στην αυλή και στο μπαλκόνι να λάμψουν, θα σας δείξουμε αναλυτικά την διαδικασία. 

Αρχικά θα πρέπει να απομακρύνεται από την αυλή ή το μπαλκόνι γλάστρες, καρέκλες, τραπέζια και γενικά οποιοδήποτε αντικείμενο εμποδίζει. Στην συνέχεια, με μία κλασική σκούπα καθαρίζετε από φύλλα και σκόνη.

Ο πρώτος τρόπος για να καθαρίσουμε την αυλή μας είναι να βάλουμε σε έναν κουβά με ζεστό νερό, λευκό ξύδι. Η ποσότητα του λευκού ξυδιού αναλογεί περίπου σε μία κούπα. Στη συνέχεια με τη σφουγγαρίστρα, σφουγγαρίζουμε το δάπεδο. Επίσης, μπορούμε να βάλουμε και χλωρίνη, για να σκοτώσουμε τα μικρόβια της αυλής.

Δείτε ακόμα Το τέλειο καθάρισμα σπιτιού: Ποια είναι η σωστή σειρά που πρέπει να κάνεις δουλειές

Αν πάλι τα πλακάκια της αυλής σας έχουν πιάσει σκουριά τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σόδα! Όπως ξέρουμε η μαγειρική σόδα είναι ένας ισχυρός σύμμαχος απέναντι στους δύσκολους λεκέδες. Η μαγειρική σόδα είναι ιδιαίτερα φιλική στις περισσότερες επιφάνειες, ακόμη και στο μάρμαρο.

πως-να-καθαρίσουμε-αυλή-και-μπαλκόνι-το-Πάσχα 2023-

Αν λοιπόν έχεις σκουριά στα πλακάκια της αυλής σου, η μαγειρική σόδα είναι η ιδανικότερη λύση. Αν συνδυάσεις την μαγειρική σόδα με λευκό ξύδι η δράση θα είναι ακόμη πιο σίγουρη. Άπλωσε λοιπόν μία στρώση μαγειρικής σόδας πάνω στα πλακάκια και άσε την μαγειρική σόδα να δράσει για μερικά λεπτά.

Στην συνέχεια φτιάξε ένα μείγμα από χλιαρό νερό και λευκό ξύδι. Βρέξε με αυτό το μείγμα ένα λεπτό σύρμα ή μία βούρτσα και τρίψε τα πλακάκια. Στο τέλος, ξέβγαλε με καθαρό νερό. Αν δεν πετύχει η διαδικασία με την πρώτη φορά, μπορείς να προσπαθήσεις ξανά.

πως-να-καθαρίσουμε-αυλή-και-μπαλκόνι-το-Πάσχα 2023-

Photo via: petrastampa.gr

Πως να καθαρίσουμε το μάρμαρο στην αυλή ή στο μπαλκόνι το Πάσχα 2023

Το μάρμαρο είναι ένα πολύ όμορφο αλλά και ευαίσθητο υλικό και πολλές φορές το χρησιμοποιούμε για τα δάπεδα του μπαλκονιού ή της αυλής. Επειδή ακριβώς είναι ένα ευαίσθητο υλικό θα σας δείξουμε δύο τρόπους με μαγειρική σόδα αλλά και οξυζενέ για να καθαρίσετε αυτό το υλικό χωρίς να το βλάψετε.

Μάλιστα θα μοιραστούμε δύο τρόπους με μαγειρική σόδα για να καθαρίσουμε τις μαρμάρινες επιφάνειες στην αυλή μας. Ο πρώτος τρόπος είναι να πασπαλίσουμε με μαγειρική σόδα την επιφάνεια που θέλουμε να καθαρίσουμε. Αφήνουμε για λίγο να δράσει η μαγειρική σόδα και στην συνέχεια με ένα βαμβακερό πανί τρίβουμε ελαφρώς την επιφάνεια.

Στο τέλος σφουγγαρίζουμε με χλιαρό νερό και στεγνώνουμε τρίβοντας με ένα στεγνό πανί. Ο δεύτερος τρόπος από την άλλη προσπερνάει το πασπάλισμα και φτιάχνει με την πρώτη μία πάστα από σόδα και νερό. Διαλύουμε λοιπόν μία ποσότητα σόδας μέσα σε χλιαρό νερό και ανακατεύουμε τα υλικά μας.

Δείτε ακόμα Αν καθαρίζεις τις κεραμικές εστίες όσο είναι ζεστές κινδυνεύει η υγεία σου

Η ποσότητα σόδας και νερού που θα χρησιμοποιήσεις καθορίζονται από το μέγεθος των επιφανειών που πρέπει να καθαρίσεις. Όπως είναι φυσικό, θα φτιάξει μία μεγαλύτερη ποσότητα λοιπόν για το μαρμάρινο πάτωμα της αυλής σου.

Όταν φτιάξεις την πάστα, τρίβεις τα πατώματα με αυτή χρησιμοποιώντας ένα βαμβακερό πανί ή ένα σφουγγάρι. Αφήνουμε το μείγμα να δράσει για λίγο και στην συνέχεια ξεβγάζουμε με νερό.

Ένας άλλος τρόπος για να καθαρίσεις το μάρμαρο της αυλής σου είναι και το οξυζενέ. Αυτό βέβαια δεν το προτείνουμε για το μαρμάρινο δάπεδο αλλά για μικρές μαρμάρινες επιφάνειες στην αυλή, γιατί το οξυζενέ κοστίζει. Το οξυζενέ χρησιμεύει στους δύσκολους λεκέδες πάνω στα μάρμαρα του σπιτιού.

Δείτε ακόμα Μπάνιο : Αυτά είναι τα 6 αντικείμενα που συγκεντρώνουν τα περισσότερα βακτήρια

Αφού ρίξουμε το οξυζενέ στην επιφάνεια, καλύπτουμε τον λεκέ με ένα κομμάτι διάφανης μεμβράνης. Το ασφαλίζουμε χρησιμοποιώντας χαρτοταινία περιμετρικά. Η χαρτοταινία είναι απαραίτητη, γιατί θα χρειαστεί η μεμβράνη, να παραμείνει στην ίδια θέση για αρκετές ώρες και κάπως πρέπει να είναι σταθερή.

Αφήνουμε το οξυζενέ να δράσει για μία ημέρα και στην συνέχεια ξεσκέπασε το σημείο. Τρίβουμε απαλά με ένα ελαφρώς βρεγμένο πανί και ο λεκές θα εξαφανιστεί. Στο τέλος ξεπλένουμε με λίγο χλιαρό νερό και σκουπίζουμε με στεγνό πανί για να στεγνώσει η περιοχή.

πως-να-καθαρίσουμε-αυλή-και-μπαλκόνι-το-Πάσχα 2023-

Photo via: akrolithos.gr

Πως να καθαρίσουμε τα ξύλινα έπιπλα εξωτερικού χώρου το Πάσχα 2023

Φυσικά τα έπιπλα εσωτερικού χώρου πρέπει να είναι πεντακάθαρα και αστραφτερά το Πάσχα 2023 αφού αν ο καιρός μας ευνοήσει, εκεί θα κάτσουμε για να γιορτάσουμε το Πάσχα. Πάμε να δούμε φυσικούς τρόπους με σπιτικά απορρυπαντικά.

Τακτικό καθάρισμα για να φύγουν σκόνες και εύκολοι λεκέδες με ένα βετέξ και ένα διάλυμα υγρού σαπουνιού μέσα σε ζεστό νερό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για πιο απαιτητικούς λεκέδες μπορεί να αναμείξουμε 1/4 φλιτζάνι αμμωνία και 2 κ.σ. λευκό ξίδι σε 1 λίτρο ζεστό νερό.

Επίσης προτού χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε καθαριστικό – είτε diy, είτε του εμπορίου – θα πρέπει να διαβάσετε τις οδηγίες, γιατί τα ξύλινα έπιπλα είναι ευαίσθητα και μπορεί να τα φθείρει.

Δείτε ακόμα Τζάκι με μαυρίλες από την κάπνα: Το κόλπo με την μαγειρική σόδα για να κάνει το τζάκι σας να λάμψει

Όσων αφορά τα ξύλα που δεν έχουν επεξεργασία αδιαβροχοποίησης, θα πρέπει να φροντίζετε μία φορά τον χρόνο να τα τρίβετε και να τα περνάτε με βερνίκι. Συνήθως αυτή την διαδικασία την ακολουθούμε στις αρχές της Άνοιξης. Φυσικά, θα πρέπει να ξεσκονίζετε συχνά από φύλλα, σκόνη κλπ.

πως-να-καθαρίσουμε-αυλή-και-μπαλκόνι-το-Πάσχα 2023-

Photo via: Pinterest

Πως να καθαρίσουμε τα μεταλλικά έπιπλα εξωτερικού χώρου το Πάσχα 2023

Η οξείδωση, δηλαδή η σκουριά, είναι το πιο κοινό πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν αυτά τα έπιπλα. Προτού κάνετε οτιδήποτε, χρησιμοποιήστε μια γυαλιστική κρέμα για να αφαιρέσετε όση ζημιά είναι εφικτό να αφαιρεθεί.

Εναλλακτικά μπορείτε να φτιάξετε ένα μείγμα με λευκό ξύδι και νερό και να περάσετε τις επιφάνειες των επίπλων σας. Θα πρέπει να αποφεύγετε τα χημικά υγρά, την αμμωνία και το φωσφορικό τρινάτριο. Επίσης θα πρέπει να αποφεύγεται τα αλκαλικά υλικά τα οποία ενισχύουν την οξείδωση.

Επίσης θα πρέπει να πλένουμε συχνά τα έπιπλα από αλουμίνιο για να διατηρήσουμε την λάμψη τους. Αφαιρούμε τα σημάδια φθοράς με ένα μαλακό πανί κι ένα υλικό τύπου scrub. Και το υλικό τύπου scrub θα πρέπει να είναι πολύ μαλακό και να το ζητήσετε από μαγαζί με υλικά εξωτερικού χώρου.

Δείτε ακόμα Τέλος στο βρώμικο συρτάρι απορρυπαντικού του πλυντηρίου ρούχων, με μόνο 2 υλικά που έχουμε όλοι στο σπίτι

Αν το χρώμα των επίπλων σας έχει υποστεί φθορές μπορείτε να τις αφαιρέσετε με νέφτι και να τις βάψετε με ένα αντισκωριακό βερνίκι. Στην συνέχεια περάστε τα με μπογιά ανθεκτική στην σκουριά. Για να διαρκεί περισσότερο χρόνο το καθάρισμα, περάστε τα με μια προστατευτική κρέμα από κερί.

πως-να-καθαρίσουμε-αυλή-και-μπαλκόνι-το-Πάσχα 2023-

Photo via: gr.depositphotos.com

Πως μπορούμε να καθαρίσουμε τις γυάλινες επιφάνειες στην αυλή ή στο μπαλκόνι το Πάσχα 2023

Οι γυάλινες επιφάνειες στην αυλή σας μπορούν να καθαριστούν με ένα απλό καθαριστικό το οποίο δεν θα τα γδάρει. Στα καταστήματα υπάρχουν ειδικές βούρτσες για γυάλινες επιφάνειες. Μετά το καθάρισμα θα πρέπει να ψεκάσετε την γυάλινη επιφάνεια με λευκό ξύδι για περισσότερη λάμψη.

Στην συνέχεια σκουπίζετε την επιφάνεια με ένα πανί με μικροΐνες ή χαρτί κουζίνας. Επίσης δεν πρέπει να παραμελείτε το γυάλινο τραπέζι σας. Καθαρίζουμε το γυάλινο τραπέζι μία φορά τον μήνα για να προλάβετε τις φθορές.

Επιδιορθώνουμε τα μικρά γδαρσίματα με ειδικά προϊόντα που μπορείτε να τα αγοράσετε από καταστήματα με είδη αυτοκινήτου. Επίσης, φροντίζουμε τα πλαίσια που συγκρατούν το γυαλί, ανάλογα με το υλικό τους.

πως-να-καθαρίσουμε-αυλή-και-μπαλκόνι-το-Πάσχα 2023-

Photo via: pixabay.com

Πως να καθαρίσουμε τα φύλλα από το μπαλκόνι ή την αυλή το Πάσχα 2023

Υπάρχει ένας κλασικός και αγαπημένος τρόπος γι’ αυτό. Μία σκούπα και ένα φαράσι με μεγάλο και ψηλό χερούλι αρκούν για να απομακρύνεις τα φύλλα από την αυλή και το μπαλκόνι σου. Παρόλα αυτά, υπάρχει και ένα έξυπνο κόλπο καθαριότητας με χαρτόνι.

Διαλέγεις ένα μεγάλο κομμάτι χοντρό χαρτόνι. Μαζεύεις με το χαρτόνι τα φύλλα και τα λουλούδια κάνοντας ένα μεγάλο σωρό. Στην συνέχεια απομακρύνεις τα φύλλα από την αυλή όπως θα δούμε στο παρακάτω βίντεο:

Διαβάστε όλα τα έξυπνα κόλπα στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close