Φαγητά-γούρια που βάζουμε στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι!

Γούρι γούρι φωνάζουμε κάθε φορά που χύνεται ένα ποτό σε γιορτινό τραπέζι. Αλλά! Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν… Έτσι, εκτός από τα τυχαία γεγονότα, για να μας πάει καλά η χρονιά φροντίζουμε από πριν να έχουμε στο τραπέζι μας και κάποια από τα πατροπαράδοτα γούρια μας. Συγκεντρώσαμε τα παραδοσιακά ελληνικά αλλά μερικά από τα πιο διαδεδομένα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στρογγυλά κέικ
Η δική μας βασιλόπιτα, αλλά και και τα στρόγγυλα κέικ σε σχήμα δαχτυλιδιού, θεωρούνται γούρι για τη νέα χρονιά, αφού ο κύκλος κλείνει και συμβολίζει την ολοκλήρωση.

Πράσινα φύλλα και σαλάτες
Τα πράσινα λαχανικά μοιάζουν με χρήματα. Γι΄ αυτό και υπάρχουν σε αφθονία σε μεγάλα μπολ πάνω στο γιορτινό τραπέζι.

Φασόλια
Τα φασόλια, όπως και τα πράσινα φύλλα, συμβολίζουν χρήματα γιατί παραλληλίζονται με νομίσματα. Πόσες φορές δεν έχετε παίξει χαρτιά ποντάροντας φασόλια;

Σταφύλια
Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς οι Μεξικανοί, τρώνε από ένα σταφύλι για κάθε μήνα του επόμενου χρόνου. Αν κάποιο από αυτά είναι πολύ ξινό ή πικρό, τότε σημειώνουν ότι τον συγκεκριμένο μήνα θα αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα.

Σύκα
Τα σύκα στη νότιο Αμερική συμβολίζουν τη γονιμότητα. Έτσι μπαίνουν κάθε χρόνο στο γιορτινό τραπέζι μέσα σε κάποια σαλάτα ή μαγειρεμένα με το χοιρινό.

Χοιρινό
Οι χοίροι είναι ένα από τα τυχερά σύμβολα της Πρωτοχρονιάς στον Αμερικανικό νότο μιας και είναι στρογγυλός. Μαζί με πράσινα χόρτα και φασόλια, συνδυάζεται σε ένα πιάτο που ονομάζεται «Hoppin» και φυσικά έχει να κάνει με την ελπίδα για τη νέα χρονιά.

Χυλοπίτες, νουντλς, μακαρόνια
Επειδή είναι μακριά, θεωρούνται σύμβολα μακροζωίας, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ασία. Έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής σαν τρόφιμα και το μεταδίδουν σε αυτόν που θα τα φάει. Το κριθάρι συμβολίζει την αφθονία. Δοκιμάστε να «ρουφήξετε» το μακαρόνι, την χυλοπίτα ή το νουντλ χωρίς να σπάσει.

Ψάρι
Θεωρείται τυχερό φαγητό γιατί οι ραβδώσεις στου κρέατός του μοιάζουν με στοιβαγμένα κέρματα. Επίσης προέρχονται από τη θάλασσα που συμβολίζει την αφθονία.

Καλαμπόκι
Το καλαμπόκι με το λαμπερό του χρώμα συμβολίζει παραδοσιακά τον χρυσό. Σε πολλά μέρη λοιπόν (Παραγουάη – Βαλκάνια) φτιάχνουν καλαμποκόψωμο που ειδικά την Πρωτοχρονιά εμπλουτίζεται με ολόκληρους κόκκους καλαμποκιού.

Αμύγδαλο
Στη Δανία σερβίρουν ρυζόγαλο με ψιλοκομμένα αμύγδαλα, εκτός από ένα που έχει μείνει ολόκληρο. Το ολόκληρο αμύγδαλο είναι κάτι σαν το «δικό μας» φλουρί.

Και εννοείται το Ρόδι!
Ένα από τα γούρια που έχει επικρατήσει να θεωρείται ότι ξορκίζει την κακοδαιμονία και προσελκύει την καλή τύχη. Εδώ και χιλιάδες χρόνια το ρόδι θεωρείται, από διάφορους λαούς και πολιτισμούς, σύμβολο γονιμότητας, αφθονίας και καλοτυχίας. Μην ξεχάσετε να το σπάσετε!

Καλή χρονιά!

Close