Καθαρισμός αυλής : Πλήρης οδηγός για να καθαρίσετε την αυλή

Καθάρισμα αυλής : Πλήρης οδηγός για να καθαρίσετε την αυλή σας! Τα σημάδια από τις γλάστρες, τα πλακάκια,τα μάρμαρα, τα φύλλα, τα επίπλα και όλους τους εξωτερικούς χώρους.

Σήμερα θα σας παρουσιάσουμε έναν πλήρη οδηγό για να καθαρίσετε την αυλή σας. Γιατί πολλοί από τους αναγνώστες μας, ανήκουν στην τυχερή κατηγορία των ανθρώπων που διαθέτουν αυλές. Οι αυλή όμως, θέλει περιποίηση.

Μπορεί μία αυλή να είναι ένα μοναδικό μέρος για να απολαμβάνεις τον καλοκαιρινό ήλιο, όμως σίγουρα το να καθαρίσεις την αυλή σου δεν είναι πάντα τόσο εύκολο. Ειδικά αν η αυλή σας είναι μεγάλη σε μέγεθος, τότε σίγουρα η καθαριότητά της δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Δείτε ακόμα Τα 12 πράγματα που απαγορεύεται να πλένετε με υγρό πιάτων

Στο σημερινό άρθρο λοιπόν θα σας παρουσιάσουμε έναν πλήρη οδηγό για να καθαρίσετε την αυλή σας. Θα αναλύσουμε στο παρακάτω άρθρο, σε ποια σημεία της αυλής πρέπει να δίνετε ιδιαίτερη σημασία και πως μπορείτε να καθαρίσετε την αυλή σας. Διαβάστε παρακάτω: 

Καθάρισμα αυλής :Πως να καθαρίσετε τα σημάδια που αφήνουν οι γλάστρες στην αυλή σας

Όσοι έχουν αυλές είναι δεδομένο ότι θα έχουν και γλάστρες. Μερικοί έχουν γλάστρες με τα αγαπημένα τους λουλούδια ενώ μερικοί άλλοι εκμεταλλεύονται τις γλάστρες και τοποθετούν μαϊντανό, δυόσμο, θυμάρι και άλλα μυρωδικά.

Όπως κι αν έχει οι αγαπημένες μας γλάστρες ομορφαίνουν την αυλή μας. Συνάμα όμως λερώνουν την αυλή και λίγες νοικοκυρές ξέρουν πως να αντιμετωπίσουν τους δύσκολους λεκέδες που αφήνει το χώμα από τις γλάστρες στο δάπεδο της αυλής.

Αν θέλετε λοιπόν να καθαρίσετε τους δύσκολους λεκέδες από τις γλάστρες στο δάπεδο της αυλής, σας βρήκαμε τον ιδανικό τρόπο. Θα χρειαστείτε 2 lt. ζεστό νερό, 1/2 φλιτζάνι ξύδι και 1/4 του φλιτζανιού μαγειρική σόδα.

Αναμειγνύουμε λοιπόν όλα τα υλικά σε έναν κουβά. Με ένα σφουγγάρι, τοποθετούμε το μείγμα πάνω στους λεκέδες από την γλάστρα και αφήστε το μείγμα να δράσει για μία ώρα περίπου. Αφού περάσει η μία ώρα, τρίψτε τον λεκέ με ένα σύρμα και ο λεκές θα αποτελεί παρελθόν!

Καθάρισμα αυλής_ Γλάστρες_

Photo via: designmagazine.gr

Καθάρισμα αυλής :Πως να καθαρίσετε τα πλακάκια της αυλής σας

Οι περισσότερες αυλές έχουν πλακάκια στο δάπεδό τους. Πριν λοιπόν καθαρίσουμε τα πλακάκια της αυλής μας χρειάζεται να απομακρύνουμε από την αυλή τα αντικείμενα που εμποδίζουν. Γλάστρες, καρέκλες και τραπέζια αυλής, μερικά εξαρτήματα. Το δάπεδο πρέπει να είναι άδειο.

Στην συνέχεια, θα χρειαστεί να σκουπίσουμε την αυλή με μία σκούπα για να απομακρύνουμε τυχόν φύλλα, σκόνη, σκουπιδάκια. Όπως και στο σπίτι έτσι και στην αυλή, αν δεν σκουπίσουμε πριν το σφουγγάρισμα, ουσιαστικά δεν καθαρίζουμε αποτελεσματικά τον χώρο.

Ο πρώτος τρόπος για να καθαρίσουμε την αυλή μας είναι να βάλουμε σε έναν κουβά με ζεστό νερό, λευκό ξύδι. Η ποσότητα του λευκού ξυδιού αναλογεί περίπου σε μία κούπα. Στη συνέχεια με τη σφουγγαρίστρα, σφουγγαρίζουμε το δάπεδο. Επίσης, μπορούμε να βάλουμε και χλωρίνη, για να σκοτώσουμε τα μικρόβια της αυλής.

Αν πάλι τα πλακάκια της αυλής σας έχουν πιάσει σκουριά τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σόδα! Όπως ξέρουμε η μαγειρική σόδα είναι ένας ισχυρός σύμμαχος απέναντι στους δύσκολους λεκέδες. Η μαγειρική σόδα είναι ιδιαίτερα φιλική στις περισσότερες επιφάνειες, ακόμη και στο μάρμαρο.

Αν λοιπόν έχεις σκουριά στα πλακάκια της αυλής σου, η μαγειρική σόδα είναι η ιδανικότερη λύση. Αν συνδυάσεις την μαγειρική σόδα με λευκό ξύδι η δράση θα είναι ακόμη πιο σίγουρη. Άπλωσε λοιπόν μία στρώση μαγειρικής σόδας πάνω στα πλακάκια και άσε την μαγειρική σόδα να δράσει για μερικά λεπτά.

Στην συνέχεια φτιάξε ένα μείγμα από χλιαρό νερό και λευκό ξύδι. Βρέξε με αυτό το μείγμα ένα λεπτό σύρμα ή μία βούρτσα και τρίψε τα πλακάκια. Στο τέλος, ξέβγαλε με καθαρό νερό. Αν δεν πετύχει η διαδικασία με την πρώτη φορά, μπορείς να προσπαθήσεις ξανά.

Καθάρισμα αυλής_ Πλακάκια_

Photo via: petrastampa.gr

 

Καθάρισμα αυλής :Πως να καθαρίσω τα μάρμαρα της αυλής μου;

 

Αν στην αυλή σου έχεις μαρμάρινο δάπεδο ή μαρμάρινες επιφάνειες γενικότερα, σίγουρα θα χρειαστείς αυτές τις πληροφορίες. Αν θες να φτιάξεις το δικό σου καθαριστικό τότε σίγουρα μπορείς να χρησιμοποιήσεις την μαγειρική σόδα.

Μάλιστα θα μοιραστούμε δύο τρόπους με μαγειρική σόδα για να καθαρίσουμε τις μαρμάρινες επιφάνειες στην αυλή μας. Ο πρώτος τρόπος είναι να πασπαλίσουμε με μαγειρική σόδα την επιφάνεια που θέλουμε να καθαρίσουμε. Αφήνουμε για λίγο να δράσει η μαγειρική σόδα και στην συνέχεια με ένα βαμβακερό πανί τρίβουμε ελαφρώς την επιφάνεια.

Στο τέλος σφουγγαρίζουμε με χλιαρό νερό και στεγνώνουμε τρίβοντας με ένα στεγνό πανί. Ο δεύτερος τρόπος από την άλλη προσπερνάει το πασπάλισμα και φτιάχνει με την πρώτη μία πάστα από σόδα και νερό. Διαλύουμε λοιπόν μία ποσότητα σόδας μέσα σε χλιαρό νερό και ανακατεύουμε τα υλικά μας.

Η ποσότητα σόδας και νερού που θα χρησιμοποιήσεις καθορίζονται από το μέγεθος των επιφανειών που πρέπει να καθαρίσεις. Όπως είναι φυσικό, θα φτιάξει μία μεγαλύτερη ποσότητα λοιπόν για το μαρμάρινο πάτωμα της αυλής σου.

Όταν φτιάξεις την πάστα, τρίβεις τα πατώματα με αυτή χρησιμοποιώντας ένα βαμβακερό πανί ή ένα σφουγγάρι. Αφήνουμε το μείγμα να δράσει για λίγο και στην συνέχεια ξεβγάζουμε με νερό.

Ένας άλλος τρόπος για να καθαρίσεις το μάρμαρο της αυλής σου είναι και το οξυζενέ. Αυτό βέβαια δεν το προτείνουμε για το μαρμάρινο δάπεδο αλλά για μικρές μαρμάρινες επιφάνειες στην αυλή, γιατί το οξυζενέ κοστίζει. Το οξυζενέ χρησιμεύει στους δύσκολους λεκέδες πάνω στα μάρμαρα του σπιτιού.

Αφού ρίξουμε το οξυζενέ στην επιφάνεια, καλύπτουμε τον λεκέ με ένα κομμάτι διάφανης μεμβράνης. Το ασφαλίζουμε χρησιμοποιώντας χαρτοταινία περιμετρικά. Η χαρτοταινία είναι απαραίτητη, γιατί θα χρειαστεί η μεμβράνη, να παραμείνει στην ίδια θέση για αρκετές ώρες και κάπως πρέπει να είναι σταθερή.

Αφήνουμε το οξυζενέ να δράσει για μία ημέρα και στην συνέχεια ξεσκέπασε το σημείο. Τρίβουμε απαλά με ένα ελαφρώς βρεγμένο πανί και ο λεκές θα εξαφανιστεί. Στο τέλος ξεπλένουμε με λίγο χλιαρό νερό και σκουπίζουμε με στεγνό πανί για να στεγνώσει η περιοχή.

Καθάρισμα αυλής_ Μάρμαρα_ 

Photo via: akrolithos.gr

Καθάρισμα αυλής :Πως να καθαρίσουμε και να συντηρήσουμε τα ξύλινα έπιπλα της αυλής;

Τακτικό καθάρισμα για να φύγουν σκόνες και εύκολοι λεκέδες με ένα βετέξ και ένα διάλυμα υγρού σαπουνιού μέσα σε ζεστό νερό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για πιο απαιτητικούς λεκέδες μπορεί να αναμείξουμε 1/4 φλιτζάνι αμμωνία και 2 κ.σ. λευκό ξίδι σε 1 λίτρο ζεστό νερό.

Επίσης προτού χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε καθαριστικό – είτε diy, είτε του εμπορίου – θα πρέπει να διαβάσετε τις οδηγίες, γιατί τα ξύλινα έπιπλα είναι ευαίσθητα και μπορεί να τα φθείρει. Όσων αφορά τα ξύλα που δεν έχουν επεξεργασία αδιαβροχοποίησης, θα πρέπει να φροντίζετε μία φορά τον χρόνο να τα τρίβετε και να τα περνάτε με βερνίκι.

Συνήθως αυτή την διαδικασία την ακολουθούμε στις αρχές της Άνοιξης. Φυσικά, θα πρέπει να ξεσκονίζετε συχνά από φύλλα, σκόνη κλπ.

Καθάρισμα αυλής_ Ξύλινα έπιπλα_ 

Photo via: Pinterest

Καθάρισμα αυλής :Πως να καθαρίσουμε τα μεταλλικά έπιπλα της αυλής;

Η οξείδωση, δηλαδή η σκουριά, είναι το πιο κοινό πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν αυτά τα έπιπλα. Προτού κάνετε οτιδήποτε, χρησιμοποιήστε μια γυαλιστική κρέμα για να αφαιρέσετε όση ζημιά είναι εφικτό να αφαιρεθεί.

Εναλλακτικά μπορείτε να φτιάξετε ένα μείγμα με λευκό ξύδι και νερό και να περάσετε τις επιφάνειες των επίπλων σας. Θα πρέπει να αποφεύγετε τα χημικά υγρά, την αμμωνία και το φωσφορικό τρινάτριο. Επίσης θα πρέπει να αποφεύγεται τα αλκαλικά υλικά τα οποία ενισχύουν την οξείδωση.

Επίσης θα πρέπει να πλένουμε συχνά τα έπιπλα από αλουμίνιο για να διατηρήσουμε την λάμψη τους. Αφαιρούμε τα σημάδια φθοράς με ένα μαλακό πανί κι ένα υλικό τύπου scrub. Και το υλικό τύπου scrub θα πρέπει να είναι πολύ μαλακό και να το ζητήσετε από μαγαζί με υλικά εξωτερικού χώρου.

Αν το χρώμα των επίπλων σας έχει υποστεί φθορές μπορείτε να τις αφαιρέσετε με νέφτι και να τις βάψετε με ένα αντισκωριακό βερνίκι. Στην συνέχεια περάστε τα με μπογιά ανθεκτική στην σκουριά. Για να διαρκεί περισσότερο χρόνο το καθάρισμα, περάστε τα με μια προστατευτική κρέμα από κερί.

Καθάρισμα αυλής_ Μεταλλικά έπιπλα _

Photo via: gr.depositphotos.com

Καθάρισμα αυλής :Πως να καθαρίσετε τις γυάλινες επιφάνειες στην αυλή σας;

Οι γυάλινες επιφάνειες στην αυλή σας μπορούν να καθαριστούν με ένα απλό καθαριστικό το οποίο δεν θα τα γδάρει. Στα καταστήματα υπάρχουν ειδικές βούρτσες για γυάλινες επιφάνειες. Μετά το καθάρισμα θα πρέπει να ψεκάσετε την γυάλινη επιφάνεια με λευκό ξύδι για περισσότερη λάμψη.

Στην συνέχεια σκουπίζετε την επιφάνεια με ένα πανί με μικροΐνες ή χαρτί κουζίνας. Επίσης δεν πρέπει να παραμελείτε το γυάλινο τραπέζι σας. Καθαρίζουμε το γυάλινο τραπέζι μία φορά τον μήνα για να προλάβετε τις φθορές.

Επιδιορθώνουμε τα μικρά γδαρσίματα με ειδικά προϊόντα που μπορείτε να τα αγοράσετε από καταστήματα με είδη αυτοκινήτου. Επίσης, φροντίζουμε τα πλαίσια που συγκρατούν το γυαλί, ανάλογα με το υλικό τους.

Καθάρισμα αυλής _ Γυάλινες επιφάνειες_

Photo via: pixabay.com

Καθάρισμα αυλής :Πως θα καθαρίσεις την αυλή από τα φύλλα

Θα χρειαστείς  ένα κομμάτι χαρτόνι.

Ένα μεγάλο και σκληρό κομμάτι από χαρτόνι και θα σπρώξεις τα φύλλα, όπως κάνουν στο χιόνι, μέχρι να σχηματίσουν ένα μεγάλο σωρό.

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close