Οικιακά καθαριστικά-12-τρόποι-να-τα-χρησιμοποιείτε-με-ασφάλεια-

Καθαριστικά για το σπίτι : 12 τρόποι για να τα χρησιμοποιούμε σωστά. Αυτοί οι 12 τρόποι θα σας βοηθήσουν να χρησιμοποιείτε τα κοινά οικιακά καθαριστικά για το σπίτι με ασφάλεια.

Πλέον υπάρχει από ένα οικιακό καθαριστικό για κάθε μας ανάγκη. Διαφορετικά οικιακά καθαριστικά χρησιμοποιούμε για τα πιάτα, διαφορετικά για το σφουγγάρισμα ή το ξεσκόνισμα και πάει λέγοντας. Παρόλα αυτά οι περισσότεροι από εμάς χρησιμοποιούμε τα οικιακά καθαριστικά λάθος.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κινδυνεύουμε να καταστρέψουμε τα πράγματα που κατά τα άλλα προσπαθούμε απλώς να καθαρίσουμε. Επίσης πολλά οικιακά καθαριστικά τα χρησιμοποιούμε λάθος με αποτέλεσμα να χάνουν τις καθαριστικές τους ιδιότητες.

Δείτε ακόμα 7 έξυπνα κόλπα με απορρυπαντικό πλυντηρίου για όλο το σπίτι

Στο σημερινό άρθρο λοιπόν θα σας δείξουμε αναλυτικά μερικούς τρόπους να χρησιμοποιείτε τα οικιακά καθαριστικά με ασφάλεια. Έτσι θα είστε σίγουροι σε κάθε χρήση, ότι όντως καθαρίσατε οποιαδήποτε επιφάνεια και παράλληλα θα ξέρετε ότι δεν θα χαλάσετε την επιφάνεια που προσπαθείτε να καθαρίσετε. Διαβάστε παρακάτω: 

Καθαριστικά για το σπίτι : 12 τρόποι για να τα χρησιμοποιούμε σωστά. Γεμίστε ένα τάπερ με νερό και υγρό πιάτων

Οι παλιές νοικοκυρές γέμιζαν τάπερ με νερό και υγρό πιάτων διότι με αυτόν τον τρόπο πίστευαν ότι έκαναν περισσότερη οικονομία. Δεν ξέρουμε αν αυτό περί οικονομίας ισχύει, όμως για κάποιον λόγο χρησιμοποιούσαν το υγρό πιάτων καλύτερα από εμάς.

Οι περισσότεροι από εμάς απλά βάζουμε μία ποσότητα υγρού πιάτων στο σφουγγάρι, βρέχουμε το σφουγγάρι και ξεκινάμε να πλένουμε τα πιάτα. Παρόλα αυτά, μερικές φορές βάζουμε παραπάνω υγρό πιάτων από ότι χρειάζεται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα πιάτα να χάνουν την λάμψη τους, αφού το υγρό πιάτων δεν αφαιρείται τελείως.

Επίσης μπορεί να θέσουμε ακόμη και την υγεία μας σε κίνδυνο, αφού το καταναλώνουμε άθελά μας. Γι’ αυτό γεμίστε ένα τάπερ με 1 λίτρο νερό περίπου και βάλτε μέσα στο νερό 1 κουταλιά της σούπας υγρό πιάτων. Φυσικά η σαπουνάδα σας θέλει αλλαγή κάθε μέρα.

Οικιακά καθαριστικά-12-τρόποι-να-τα-χρησιμοποιείτε-με-ασφάλεια-

Photo via: brightside.me

Καθαριστικά για το σπίτι : 12 τρόποι για να τα χρησιμοποιούμε σωστά: Δεν πρέπει να καθαρίζουμε με χλωρίνη όλες τις επιφάνειες του σπιτιού

Οι περισσότεροι επιλέγουν την χλωρίνη για κάθε επιφάνεια του σπιτιού, διότι έχει την δυνατότητα να σκοτώσει τα μικρόβια και να απολυμάνει σε βάθος. Παρόλα αυτά η χλωρίνη είναι ένα ιδιαίτερα δραστικό χημικό καθαριστικό και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε.

Εκτός του ότι η συχνή επαφή με την χλωρίνη κάνει κακό στην υγεία μας, μπορεί ακόμη και να καταστρέψει μερικές επιφάνειες που εμείς προσπαθούμε να καθαρίσουμε. Για παράδειγμα η χλωρίνη βλάπτει πολύ τα πλακάκια μας.

Επίσης υλικά που αντιδρούν στην επαφή τους με την χλωρίνη είναι το μέταλλο, το ανοξείδωτο ατσάλι και ο χαλκός. Μάλιστα αν τα συγκεκριμένα υλικά έρθουν σε επαφή με χλωρίνη είναι πολύ πιθανό να σκουριάσουν και να δημιουργηθούν ανεξίτηλοι λεκέδες στην επιφάνειά τους.

Οικιακά καθαριστικά-12-τρόποι-να-τα-χρησιμοποιείτε-με-ασφάλεια-

Photo via: brightside.me

Καθαριστικά για το σπίτι : 12 τρόποι για να τα χρησιμοποιούμε σωστά: Δεν είναι όλα τα γυαλιστικά επίπλων για όλα τα έπιπλα του σπιτιού

Υπάρχουν δύο τύποι γυαλιστικών επίπλων στην αγορά. Ο πρώτος τύπος έχει ως βάση το λάδι και ο δεύτερος τύπος ως βάση το νερό. Και οι δύο τύποι βοηθούν στο καθάρισμα και στο γυάλισμα των ξύλινων επίπλων σας όμως τα γυαλιστικά με βάση το λάδι έχουν μερικά αρνητικά.

Προσελκύουν την σκόνη και όταν περνάει ο καιρός αποκτούν ένα κιτρινωπό χρώμα που κάνει τα έπιπλα και τις ξύλινες επιφάνειες γενικότερα να δείχνουν βρώμικες και παλιές. Επίσης οι laminated  επιφάνειες δε πρέπει να έρχονται σε επαφή με βερνίκι.

Τα γυαλιστικά που περιέχουν λάδι ή κερί μπορεί να αφήσουν λεκέδες και να καταστρέψουν την προστατευτική laminated επιφάνεια. Επίσης κάνουν το laminated  πιο κολλώδες και αυτό σημαίνει πως μαγνητίζει σκόνη και οποιαδήποτε βρωμιά.

Οικιακά καθαριστικά-12-τρόποι-να-τα-χρησιμοποιείτε-με-ασφάλεια-

Photo via: brightside.me

Καθαριστικά για το σπίτι : 12 τρόποι για να τα χρησιμοποιούμε σωστά:  Μην βάζετε την χλωρίνη…στην άκρη και μην την αραιώνετε με ζεστό νερό

Μπορεί η χλωρίνη να είναι ένα πολύ δραστικό οικιακό καθαριστικό όμως έχει τους κανόνες της για να είναι αποτελεσματική. Καταρχάς δεν πρέπει να αφήνουμε την χλωρίνη στην άκρη για αρκετό καιρό, όταν την έχουμε ανοίξει.

Αν το καπάκι δεν έχει κλείσει σωστά τότε εξατμίζονται οι απολυμαντικές της ουσίες. Τέλος δεν πρέπει να αραιώνετε την χλωρίνη με ζεστό νερό (για παράδειγμα στο σφουγγάρισμα) διότι αυτό κάνει την χλωρίνη και πάλι να χάνει τις απολυμαντικές της δράσεις.

Καθαριστικά για το σπίτι : 12 τρόποι για να τα χρησιμοποιούμε σωστά:  Μην χρησιμοποιείτε χαρτί κουζίνας για να καθαρίσετε τις οθόνες σας

Είτε μιλάμε για οθόνη υπολογιστή, είτε για οθόνη τηλεόρασης το χαρτί κουζίνας δεν είναι κατάλληλο για να τα καθαρίσει. Αυτό διότι οι οθόνες αυτές είναι επενδυμένες με ειδικά υλικά που προστατεύουν τα μάτια αλλά και την ανάλυση της εικόνας.

Από την άλλη το χαρτί κουζίνας είναι ένα ιδιαίτερα τραχύ χαρτί που το χρησιμοποιούμε για να καθαρίζουμε επιφάνειες κουζίνας, αφού έχει μεγάλη απορροφητικότητα. Όταν έρχεται σε επαφή με οθόνες, τις γρατζουνάει και τις θαμπώνει. Προτιμήστε λοιπόν μαλακά πανιά με μικροΐνες.

Οικιακά καθαριστικά-12-τρόποι-να-τα-χρησιμοποιείτε-με-ασφάλεια-

Photo via: brightside.me

Καθαριστικά για το σπίτι : 12 τρόποι για να τα χρησιμοποιούμε σωστά:  Δεν καθαρίζουμε με αντιβακτηριακά μαντηλάκια δερμάτινες και ξύλινες επιφάνειες

Με την έξαρση του κορονοϊού πολλοί θεωρήσαμε έξυπνο να καθαρίζουμε καθημερινά ξύλινες και δερμάτινες επιφάνειες με αντισηπτικά και αντιβακτηριακά μαντηλάκια. Παρόλα αυτά, τα αντιβακτηριακά μαντηλάκια δημιουργήθηκαν ως επί το πλείστον για τα χέρια μας.

Το υγρό αργεί να στεγνώσει από τις ξύλινες επιφάνειες και αυτό κάνει τις ξύλινες επιφάνειες να χάνουν την λάμψη τους. Με τα χρόνια καταστρέφονται. Από την άλλη οι δερμάτινες επιφάνειες, χάνουν φυσικά έλαια, στεγνώνουν, οπότε στο μέλλον μπορεί να ραγίσουν. –

Καθαριστικά για το σπίτι : 12 τρόποι για να τα χρησιμοποιούμε σωστά:  Δεν χρησιμοποιούμε παντού υγρό πιάτων

Το υγρό πιάτων δεν πρέπει να χρησιμοποιείται στους λεκέδες χαλιών. Μπορεί να αφαιρεί τον συγκεκριμένο λεκέ αποτελεσματικά όμως το υγρό πιάτων απορροφάται από το χαλί και κάνει το συγκεκριμένο σημείο πιο κολλώδες με αποτέλεσμα να προσελκύει περισσότερη σκόνη και βρωμιά από πριν.

Επίσης δεν κάνει να πλένετε το μπρίκι του εσπρέσο με υγρό πιάτων. Το μπρίκι του εσπρέσο έχει μία λεπτή κολλώδη στρώση που για τους λάτρεις του καφέ, αυτή οφείλεται στην πλούσια και νόστιμη γεύση του. Αν το μπρίκι χάνει αυτήν την στρώση εξαιτίας του υγρού πιάτων τότε χάνει και τις ιδιότητές του στον καφέ.

Καθαριστικά για το σπίτι : 12 τρόποι για να τα χρησιμοποιούμε σωστά:  Τα καθαριστικά γενικής χρήσης δεν προορίζονται για ευαίσθητες επιφάνειες

Υπάρχουν καθαριστικά γενικής χρήσης όμως με αυτά τα καθαριστικά καθαρίζουμε επιφάνειες ανθεκτικές. Οι ευαίσθητες επιφάνειες έχουν τα δικά του κατάλληλα οικιακά καθαριστικά και δεν πρέπει να τα αντικαθιστούμε με γενικής χρήσης γιατί μπορεί να καταστρέψουμε τις επιφάνειές μας.

Καθαριστικά για το σπίτι : 12 τρόποι για να τα χρησιμοποιούμε σωστά:  Μην χρησιμοποιείτε καθαριστικά με αρώματα

Μπορεί το σπίτι να μυρίζει όμορφα όμως οι περισσότεροι κατασκευαστές, χρησιμοποιούν φθαλικές ενώσεις για να προσθέσουν άρωμα στα καθαριστικά σας. Έτσι αυτές οι ενώσεις βλάπτουν πολύ σοβαρά την υγεία μας.

Καθαριστικά για το σπίτι : 12 τρόποι για να τα χρησιμοποιούμε σωστά:  Το απορρυπαντικό ρούχων με ένζυμα δεν κάνει για ευαίσθητα ρούχα

Υπάρχουν απορρυπαντικά ρούχων ενισχυμένα με ένζυμα που αφαιρούν σε βάθος λεκέδες από λίπος ή λάδι. Όμως αυτά τα απορρυπαντικά δεν κάνουν καλό σε ευαίσθητα υφάσματα όπως είναι το μετάξι.

Οπότε να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις οδηγίες του απορρυπαντικού αλλά και του εκάστοτε ρούχου που θέλετε να πλύνετε. Οι οδηγίες των ρούχων αναγράφονται στις ετικέτες τους.

Καθαριστικά για το σπίτι : 12 τρόποι για να τα χρησιμοποιούμε σωστά:  Το καθαριστικό για τα τζάμια δεν προορίζεται για ξύλινες επιφάνειες

Πολλοί από εμάς έχουμε κάνει το λάθος να καθαρίσουμε μία ξύλινη επιφάνεια με καθαριστικό για τα τζάμια. Παρόλα αυτά το καθαριστικό για τα τζάμια περιέχει ουσίες που καταστρέφουν το βερνίκι και το ανώτερο στρώμα προστασίας του ξύλου. Αυτό κάνει το ξύλο να χάνει την λάμψη του και να φθείρεται πιο εύκολα.

Οικιακά καθαριστικά-12-τρόποι-να-τα-χρησιμοποιείτε-με-ασφάλεια-

Photo via: brightside.me

Καθαριστικά για το σπίτι : 12 τρόποι για να τα χρησιμοποιούμε σωστά:  Μην χρησιμοποιείτε πολύ απορρυπαντικό

Πολλές φορές έχουμε χρησιμοποιήσει πολύ απορρυπαντικό για μία χρήση που δεν θα έπρεπε. Θα πρέπει όμως να τηρούμε ακριβώς τις δοσολογίες και όσων αφορά το υγρό πιάτων και όσων αφορά το απορρυπαντικό ρούχων και γενικά για κάθε απορρυπαντικό του σπιτιού.

Δείτε ακόμα 8 ανέξοδα κόλπα που θα σας λύσουν τα χέρια στις δουλειές του σπιτιού

Διαφορετικά από το να καθαρίσουμε την εκάστοτε επιφάνεια, αντικείμενο ή ρούχο, καταλήγουμε να το καταστρέφουμε, να το λερώνουμε περισσότερο από ότι το καθαρίζουμε και όταν μιλάμε για πλυντήρια πιάτων ή ρούχων, να καταστρέφουμε και τις συσκευές.

Οικιακά καθαριστικά-12-τρόποι-να-τα-χρησιμοποιείτε-με-ασφάλεια-

Photo via: brightside.me

All photos via: brightside.me 

Διαβάστε όλα τα έξυπνα κόλπα στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close