πως_να_καθαρίσουμε_την_κιτρινίλα_από_το_κλιματιστικό_

Το κόλπο καθαριότητας που θα μας βοηθήσει να καθαρίσουμε την κιτρινίλα στα κλιματιστικά με τον πιο οικονομικό τρόπο.

Τα πλαστικά των κλιματιστικών εύκολα από λευκά γίνονται κίτρινα. Ειδικά αν ζούμε σε ένα σπίτι με καπνιστές ο καπνός του τσιγάρου εύκολα μπορεί να επηρεάσει το χρώμα των πλαστικών που “ντύνουν” τα κλιματιστικά μας.

Και χωρίς το τσιγάρο όμως η πολυκαιρία και η βρωμιά που σε μερικές περιπτώσεις “ποτίζει” τα λευκά πλαστικά των κλιματιστικών, αλλάζει το χρώμα τους και τα κάνει κίτρινα. Φυσικά το κλιματιστικό δεν το καθαρίζουμε συχνά οπότε αυτό είναι αναπόφευκτο.

Δείτε ακόμα Βάλε τα βρώμικα εσώρουχα σε ΑΥΤΟ το μείγμα και θα βγούν πεντακάθαρα

Η κιτρινίλα στα λευκά πλαστικά του κλιματιστικού είναι αντιαισθητική και κάνει το κλιματιστικό μας να μοιάζει με παλιό και φθαρμένο. Σίγουρα λοιπόν όταν έχουμε ένα πολύ όμορφο δωμάτιο με μοντέρνα διακόσμηση και καθαρό θέλουμε και το κλιματιστικό μας να μοιάζει εξίσου καινούριο, καθαρό και όμορφο.

Τις περισσότερες φορές οι άνθρωποι καταφεύγουν σε χημικά προϊόντα που κοστίζουν ακριβά και δεν έχουν το αποτέλεσμα που θα θέλαμε. Στο σημερινό μας άρθρο λοιπόν θα σας δείξουμε ένα κόλπο καθαρισμού για το κλιματιστικό που θα κάνει το κλιματιστικό σας να λάμψει και να γίνει σαν καινούριο. Διαβάστε παρακάτω: 

Το έξυπνο κόλπο καθαριότητας

Για να κάνουμε το κλιματιστικό μας να μοιάζει σαν καινούριο θα χρειαστούμε υλικά που θα τα βρούμε από το εμπόριο. Αυτό όμως που θα κάνει την διαφορά δεν είναι ένα υλικό που αγοράζεται αλλά βρίσκεται σε αφθονία στην Ελλάδα. Αυτό το υλικό το ονομάζουμε ήλιο!

Μπορεί να σας φαίνεται παράξενο όμως ο ήλιος βοηθάει πολύ στο κιτρίνισμα των πλαστικών είτε μιλάμε για το κλιματιστικό ή για οποιαδήποτε πλαστική επένδυση και πλαστικό αντικείμενο.

Τα υλικά που θα χρειαστούμε

500 ml οξυζενέ το πολύ μέχρι 10 βαθμών

2 κουταλιές της σούπας υγρή γλυκερίνη

1 κουταλιά του γλυκού (όχι της σούπας , προσοχή!) , καθαριστικό λεκέδων για τα ρούχα Vanish Oxi Action

μία κουταλιά της σούπας Xanthan Gum

Ένα μεσαίου μεγέθους και βαθύ πλαστικό σκεύος π.χ ένα τάπερ

– Ένα μίξερ ή έναν αναδευτήρα χειρός (σύρμα).

– Ένα πινέλο για να απλώσουμε το μίγμα πάνω στις συσκευές μας.

Που χρησιμεύει το κάθε ένα από αυτά και που τα βρίσκουμε

Για να διώξουμε την κιτρινίλα από τα πλαστικά των κλιματιστικών θα χρειαστούμε 500 ml οξυζενέ το πολύ μέχρι 10 βαθμών από το φαρμακείο. Δεν θέλουμε παραπάνω διότι θα έχει αρνητικά αποτελέσματα στα πλαστικά μας.

2 κουταλιές της σούπας υγρή γλυκερίνη που μπορούμε να την βρούμε και πάλι από το φαρμακείο. Διαφορετικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οξυζενέ που χρησιμοποιούμε για να βάψουμε τα μαλλιά μας.

Για όσους δεν ξέρουν το συγκεκριμένο οξυζενέ κυκλοφορεί στην αγορά με τη μορφή καλλυντικής κρέμας ή σαν τζελ και το αγοράζουμε από καταστήματα με είδη κομμωτηρίου. Σε αυτήν την περίπτωση χρειαζόμαστε ένα 40αρι οξυζενέ.

Δείτε ακόμα Πως να καθαρίσουμε το παιδικό δάπεδο ασφαλείας “παζλ”

1 κουταλάκι του γλυκού καθαριστικό λεκέδων για ρούχα Vanish Oxi Action και τέλος θα χρειαστούμε ένα υλικό που βρίσκεται κάπως δύσκολα και ονομάζεται Xanthan Gum ή στα ελληνικά κόμμι ξανθάνης. Είναι ένα υλικό που το χρησιμοποιούμε στην μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική και είναι σε θέση να πήζει τις σάλτσες των φαγητών και των γλυκών.

Το βρίσκουμε σε επιλεγμένα καταστήματα ή στο ebay. Αν δεν μπορούμε να το βρούμε όμως, μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με το γνωστό σε όλους μας κορν φλάουρ. Κάνει ακριβώς την ίδια δουλειά και μπορούμε να το βρούμε στο σούπερ μάρκετ. Θα χρειαστούμε σε αυτήν την περίπτωση τουλάχιστον 2 με 3 κουταλιές τις σούπας, ίσως και περισσότερο.

Για τις αναμείξεις ,θα χρειαστούμε ένα μεσαίου μεγέθους και βαθύ πλαστικό σκεύος όπως είναι ένα τάπερ, ένα μίξερ ή ένα μίξερ χειρός ή ένα σύρμα χειρός, ένα πινέλο για να απλώσουμε το μείγμα στο πλαστικό και φυσικά…τον ήλιο!

Λίγα λόγια για τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε

Το οξυζενέ και το καθαριστικό για τους λεκέδες ρούχων είναι αυτά που θα κάνουν για εμάς την δύσκολη δουλειά. Με την βοήθεια του ήλιου θα κάνουν μία σημαντική χημική ένωση, θα διεισδύσουν στο πλαστικό και θα εξαφανίσουν κάθε κίτρινο λεκέ.

Επίσης για να φτιάξετε και να εφαρμόσετε το μείγμα θα χρειαστείτε γάντια, διότι το μείγμα δεν είναι επικίνδυνο όμως η κάθε επιδερμίδα αντιδρά διαφορετικά στα απορρυπαντικά. Από την άλλη η υγρή γλυκερίνη σπάει το μείγμα μας.

Επειδή το μείγμα μαζί με τα πλαστικά μέρη της συσκευής θα μείνουν για πολλές ώρες κάτω από τον ήλιο, χωρίς την γλυκερίνη το πλαστικό θα ξεραινόταν και θα έσπαγε.

Δείτε ακόμα Χρήσιμο tip: Έτσι θα διώξεις την υγρασία από το πλυντήριο πιάτων σου!

Το Xanthan Gum ή το κορν φλάουρ θα κάνουν το μείγμα πιο παχύρρευστο. Αν το μείγμα δεν ήταν παχύρρευστο θα γλίστραγε με αποτέλεσμα να μην στέκεται πάνω στα πλαστικά μέρη της συσκευής κι έτσι δε θα καθαρίζονταν.

Πως φτιάχνουμε το μείγμα μας

Πριν ξεκινήσουμε την παρασκευή του απορρυπαντικού μας δεν ξεχνάμε να φορέσουμε τα προστατευτικά μας γάντια. Ξεκινάμε λοιπόν βάζοντας το οξυζενέ στο τάπερ μας Στην συνέχεια και σταδιακά προσθέτουμε 2 με 3 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ ή 1 κουταλιά της σούπας Xanthan Gum.

Ανακατεύουμε τα υλικά μας μέχρι να διαλυθεί το κορν φλάουρ ή το Xanthan Gum. Αν το μείγμα μας είναι αραιό προσθέτουμε ακόμη μία κουταλιά της σούπας κορν φλάουρ και ανακατεύουμε. Αν θέλουμε να δούμε αν είναι πηχτό το μείγμα, αφού διαλυθεί το κορν φλάουρ αφήνουμε για 5 με 10 λεπτά στην άκρη το μείγμα για να πήξει.

Αφού πήξει το μείγμα προσθέτουμε την υγρή γλυκερίνη και ανακατεύουμε. Στο τέλος προσθέτουμε μία κουταλιά του γλυκού από Vanish Oxi Action και ανακατεύουμε αρκετά.

Πως εφαρμόζουμε το μείγμα στα πλαστικά του κλιματιστικού

Δεν ξεχνάμε και σε αυτή την περίπτωση να φορέσουμε τα προστατευτικά μας γάντια. Αφαιρούμε τα πλαστικά μέρη του κλιματιστικού σύμφωνα με το εγχειρίδιο του κλιματιστικού για να αποφύγουμε τυχόν ζημιές. Αφού τα αφαιρέσουμε με το πινέλο μας απλώνουμε το μείγμα στα πλαστικά μας.

Θέλουμε να καλυφθεί όλη η επιφάνεια του πλαστικού. Βάζουμε μία σχετικά μεγάλη ποσότητα του μείγματος στο πινέλο. Αφού αλείψουμε όλα τα πλαστικά μέρη το με μείγμα τοποθετούμε τα πλαστικά στον ήλιο για αρκετές ώρες.

Προτιμάμε να τα βάλουμε σε μέρη όπου ο ήλιος τα βλέπει αρκετά όπως πχ στην ταράτσα και τα αφήνουμε εκεί για τουλάχιστον 4 ώρες. Βέβαια αν οι κιτρινίλες είναι πιο έντονες και για περισσότερα χρόνια, τα αφήνουμε και λίγο παραπάνω για σίγουρα αποτελέσματα.

Δείτε ακόμα 10 πράγματα που καθαρίζονται με ταμπλέτες πλυντηρίου

Αφού περάσει η ώρα μαζεύουμε τα πλαστικά και τα ξεπλένουμε με μπόλικο νερό για να απομακρύνουμε το μείγμα. Παράλληλα χρησιμοποιούμε κι ένα απορρυπαντικό για καλύτερα αποτελέσματα. Στεγνώνουμε τα πλαστικά με ένα στεγνό πανί και τα τοποθετούμε και πάλι στο κλιματιστικό ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του εγχειριδίου της συσκευής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο μείγμα δεν σβήνει τα γράμματα που υπάρχουν τυπωμένα πάνω στα πλαστικά μας. Με λίγα λόγια δεν πρόκειται να φθείρει την εμφάνιση της συσκευής σας. Επίσης αυτό το κόλπο καθαρισμού ισχύει για οποιαδήποτε πλαστική επένδυση ή πλαστικό εξάρτημα.

Διαβάστε όλα τα clean tips στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close