Πασχαλινά κουλουράκια με αμμώνια από την Σόφη Τσιώπου. Ελαφριά σαν πούπουλο,τριφτά και αφράτα!
- βουτυρο 250 γρ. φρέσκο ή φυτίνη σε θερμ.δωμ.
- αυγα 5 μεγάλα
- ζαχαρη 1 1/2 κούπα
- γάλα 1/2 κούπα
- βανίλια 3
- πορτοκαλι ξύσμα από 2
- μαχλέπι 1 φακελάκι σκόνη (προαιρετικά)
- αλατι 1/2 κ.γ
- αμμωνια 30 γρ. (1 φακελάκι)
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κιλό
- γάλα εβαπορέ λίγο αδιάλυτο για το έλλειμμα ή ένα χτυπημένο αυγό
Υλικά
Πασχαλινά κουλουράκια με αμμώνια
Εκτέλεση
-Χτυπάω το βούτυρο με τη ζάχαρη να γίνει κρέμα και να ασπρίσει.
Ρίχνω 1-1 τα αυγά και προσθέτω το αλάτι,βανίλιες,ξύσμα και μαχλέπι. Ανακατεύω την αμμωνια στο κρύο γάλα.Αδειάζω το μίγμα σε μια λεκάνη και ρίχνω εναλλάξ το αλεύρι με το γάλα.
Πλάθω κουλουράκια και ψήνω στους 150 2 ταψια μαζι στον αερα 15 λεπτά περίπου.Αλλιως 1-1 ταψι στους 160 στον ιδιο χρονο.