Μαγειρεύοντας με την Αρετή: Φασόλια γίγαντες, γλυκό του κουταλιού

Ασυνήθιστο γλυκό του κουταλιού, με γεύση βρασμένου κάστανου βουτηγμένου σε υπέροχο σιρόπι! Δοκιμάζεις από περιέργεια και καταλήγεις να έχεις φάει το μισό βάζο!

Τα φασόλια είναι μία προσφορά από το κατάστημα «tsik» Νοσοκομείου 17, Τ.Κ. 50200 – Πτολεμαΐδα, ΤΗΛ.: 2463054625. Το κατάστημα «tsik» φημίζεται για την ποιότητα των προϊόντων του από το 1979!

Δειτε ακομα Πεντανόστιμο γλυκό του κουταλιού ντοματάκι!

Μαγειρεύοντας με την Αρετή: Φασόλια γίγαντες, γλυκό του κουταλιού

Όλοι οι ξηροί καρποί ψήνονται καθημερινά στο κατάστημα σε μικρές ποσότητες, ώστε να τους απολαμβάνουμε φρεσκοψημένους! Κύριο στόχος του καταστήματος είναι να παρέχει προϊόντα υψηλής ποιότητας όπως αποξηραμένα φρούτα, φυστικοβούτυρο, ταχίνι, δημητριακά και άλλα πολλά, τα οποία αποτελούν βασικά συστατικά μιας καθημερινής ισορροπημένης διατροφής.

Υλικά :

1 kg φασόλια γίγαντες νέας σοδειάς 1,5 kg ζάχαρη 2 λίτρα νερό 1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού 2 φύλλα αρμπαρόριζας 1 πρέζα αλάτι 2-3 βανίλιες 1 κουτάλα σούπας μέλι 2 ξυλάκια κανέλα Χυμό από 2-3 λεμόνια Χρώμα κίτρινο ζαχαροπλαστικής

Εκτέλεση :

Από βραδύς βάζουμε σε κρύο νερό τα φασόλια και τα αφήνουμε να μουσκέψουν.

Μαγειρεύοντας με την Αρετή: Φασόλια γίγαντες, γλυκό του κουταλιού

Ξεπλένουμε καλά τα μουσκεμένα φασόλια με άφθονο κρύο νερό και τα βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Τα σκεπάζουμε με άφθονο νερό και τα αφήνουμε να πάρουν μια-δυο βράσεις σε δυνατή φωτιά. Τα στραγγίζουμε, πετάμε αυτό το νερό

Μαγειρεύοντας με την Αρετή: Φασόλια γίγαντες, γλυκό του κουταλιού

και τα βάζουμε πάλι στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε νερό και αλάτι και τα σιγοβράζουμε για όση ώρα χρειαστεί. Τα θέλουμε μαλακά αλλά όχι ζουλισμένα για αυτό προσέχουμε να μη διαλυθούν. Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσουμε χύτρα, τα βράζουμε για 30 λεπτά. Ελέγχουμε τα φασόλια μας και εφόσον έχουν βράσει τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.

Μαγειρεύοντας με την Αρετή: Φασόλια γίγαντες, γλυκό του κουταλιού

Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το νερό, το χυμό πορτοκαλιού, την ζάχαρη τα φύλλα αρμπαρόριζας και ξεκινάμε το βράσιμο του σιροπιού.

Μαγειρεύοντας με την Αρετή: Φασόλια γίγαντες, γλυκό του κουταλιού

Μόλις λιώσει η ζάχαρη, ρίχνουμε και την κανέλα και το μέλι και παρακολουθούμε το δέσιμο του σιροπιού.

Μαγειρεύοντας με την Αρετή: Φασόλια γίγαντες, γλυκό του κουταλιού

Περίπου ένα τέταρτο της ώρας πριν δέσει τελείως το σιρόπι, προσθέτουμε τα φασόλια

Μαγειρεύοντας με την Αρετή: Φασόλια γίγαντες, γλυκό του κουταλιού

να βράσουν όλα μαζί και όταν κοντεύει να δέσει το γλυκό, ρίχνουμε τις βανίλιες και τον χυμό λεμονιού, για να μη μας ζαχαρώσει το γλυκό, αλλά και για αντισηπτικό και συντηρητικό. Το αποσύρουμε από την φωτιά, ρίχνουμε το χρώμα ζαχαροπλαστικής, ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα 1-2 φορές και το αφήνουμε να κρυώσει.

Δειτε ακομα Γλυκό του κουταλιού σύκο .

Μαγειρεύοντας με την Αρετή: Φασόλια γίγαντες, γλυκό του κουταλιού

Μοιράζουμε το γλυκό σε γυάλινα αποστειρωμένα βάζα και τα γεμίζουμε με το σιρόπι του γλυκού.

Μαγειρεύοντας με την Αρετή: Φασόλια γίγαντες, γλυκό του κουταλιού

Βράζουμε τα καπάκια από τα βάζα, τα κλείνουμε καλά και τα αναποδογυρίζουμε. Τα αφήνουμε ανάποδα για αρκετές ώρες μέχρι να κρυώσουν εντελώς. Στη συνέχεια τα αποθηκεύουμε σε ντουλάπι και μετά το άνοιγμα στο ψυγείο.

Μαγειρεύοντας με την Αρετή: Φασόλια γίγαντες, γλυκό του κουταλιού Μαγειρεύοντας με την Αρετή: Φασόλια γίγαντες, γλυκό του κουταλιού Μαγειρεύοντας με την Αρετή: Φασόλια γίγαντες, γλυκό του κουταλιού Μαγειρεύοντας με την Αρετή: Φασόλια γίγαντες, γλυκό του κουταλιού

Καλή επιτυχία!

Δειτε ακομα Αχλαδάκι γλυκό κουταλιού!

Δείτε όλες τις λαχταριστες συνταγές μας με ένα κλικ εδώ

 

 

Αρετή Παπαδοπούλου
Αρετή Παπαδοπούλου

Είμαι η Αρετή Παπαδοπούλου ,Δημοτική υπάλληλος και μητέρα 2 αγοριών και ζω στην Πτολεμαΐδα Εορδαίας. Η αγάπη και το μεράκι μου για την κουζίνα ήταν το κίνητρο να δημιουργήσω την πολύ πετυχημένη στήλη μαγειρικής «ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΕΤΗ» στην εφημερίδα ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ, και στο E-PTOLEMEOS.GR. Επίσης πολλές είναι οι αναφορές στις συνταγές μου, στα ιστολογία μεγάλων διακεκριμένων Ελλήνων σεφ, όπως του Άκη Πετρετζίκη. Οι συνταγές μου απευθύνονται κυρίως σε ερασιτέχνες μαγείρους και μαγείρισσες. Δεν υπάρχουν βαθμοί δυσκολίας καθώς είναι δοκιμασμένες και γραμμένες απλοϊκά προκειμένου να γίνονται κατανοητές από όλους.Η μεγάλη μου αγάπη είναι τα γλυκά του κουταλιού και τα λικέρ!Θα τα λέμε και από δω κάθε Δευτέρα!


Close