Προσοχή! Το νέο επικίνδυνο μικρόβιο που είναι ανθεκτικό στα αντιβιοτικά και υπεύθυνο για πολλούς θανάτους

Μία νέα ανακάλυψη έρχεται στο προσκήνιο για ένα μικρόβιο υψηλής επικινδυνότητας, το οποίο όμως, δρα αθόρυβα και είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στα αντιβιοτικά. Ονομάζεται Candida Auris και πρόκειται για βακτήριο που εξαπλώνεται σε όλον τον κόσμο, με τους επιστήμονες να ανησυχούν όλο και περισσότερο.

Δείτε επίσης Ίωση. Πόσο επικίνδυνη μπορεί να γίνει

Σύμφωνα με το newsbomb.gr, το Μάιο του 2018 ένας ηλικιωμένος άνδρας εισήχθη στο Mount Sinai Hospital στο Μπρούκλιν για εγχείρηση στην κοιλιά. Οι εξετάσεις αίματός του έδειξαν πως είχε μολυνθεί με ένα νεοανακαλυφθέν μικρόβιο, το οποίο ήταν ταυτόχρονα επικίνδυνο και μυστηριώδες. Έτσι οι γιατροί τον απομόνωσαν σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Το Candida Auris «στοχεύει» κυρίως ανθρώπους με αποδυναμωμένα ανοσοποιητικά συστήματα, ενώ εξαπλώνεται «αθόρυβα» σε όλο τον πλανήτη.

Μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια έχει πλήξει μονάδα νεογνών στη Βενεζουέλα, νοσοκομείο στην Ισπανία, έχει αναγκάσει ένα βρετανικό ιατρικό κέντρο να κλείσει τη μονάδα εντατικής θεραπείας του και έχει «ριζώσει» σε Ινδία, Πακιστάν και Νότια Αφρική.

Πρόσφατα εμφανίστηκε στη Νέα Υόρκη, του Νιού Τζέρσεϊ και το Ιλινόι, κάνοντας το CDC να το εντάξει σε μια λίστα με μικρόβια που θεωρούνται «άμεσες απειλές».

Δείτε επίσης Θερίζει ο στρεπτόκοκκος. Πως γυρνάει σε οστρακιά και πως να προφυλάξουμε τα παιδιά μας!

Όπως αναφέρουν οι New York Times ο άνδρας πέθανε μετά από 90 ημέρες στο νοσοκομείο, ωστόσο το μικρόβιο το Cαndida Auris επιβίωσε. Mάλιστα τα ιατρικά δοκιμαστικά τεστ έδειξαν πως ήταν παντού στο δωμάτιο, αναγκάζοντας το προσωπικό του νοσοκομείου να πάρει ακραία μέτρα για τον καθαρισμό του.

Όπως είπε ο γιατρός και πρόεδρος του νοσοκομείου, Σκοτ Λόριν βρισκόταν κυριολεκτικά παντού. Μάλιστα, αποδείχτηκε τόσο ανθεκτικό στα αντιμυκητιακά φάρμακα που θεωρείται πως αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση μιας από τις σημαντικότερες απειλές προς τη δημόσια υγεία.

Κορυφαία απειλή
Το Candida auris είναι ένα μόνο από δεκάδες επικίνδυνους οργανισμούς που έχουν αναπτύξει αυξημένες αντοχές στα φάρμακα. Η Λιν Σόζα, αναπληρώτρια επιδημιολόγος της πολιτείας του Κονέκτικατ, λέει πως θεωρεί το Candida Auris ως την «κορυφαία απειλή» μεταξύ των ανθεκτικών μολύνσεων, καθώς είναι «πρακτικά ανίκητο και δύσκολο να εντοπιστεί». Σχεδόν οι μισοί των ασθενών πεθαίνουν μέσα σε 90 ημέρες,

Το Canandia Auris φαίνεται να εξαπλώνεται γρήγορα ανά τον κόσμο, ενώ αρκετοί γιατροί εκφράζουν την ανησυχία τους, καθώς όπως αναφέρουν στα τέλη του Ιουνίου του 2016 υπήρξαν 50 κρούσματα στο Royal Brompton, το οποίο έκλεισε τη ΜΕΘ του για 11 ημέρες. Το νοσοκομείο παραδέχτηκε στη Daily Telegraph το πρόβλημα, ενώ αργότερα έγινε γνωστό πως τα κρούσματα ήταν 72, αν και κάποιοι από τους ασθενείς ήταν απλά φορείς.

Δείτε επίσης Ο λόγος που ο καρκίνος μπορεί να περάσει στην πρώτη θέση των αιτιών θανάτου στην Ελλάδα

Εκατοντάδες κρούσματα
Ακόμα μεγαλύτερο ξέσπασμα ήταν στη Βαλένθια της Ισπανίας, στο Hospital Universitari i Politècnic La Fe, με 372 άτομα να είναι φορείς και 85 να παρουσιάζουν μολύνσεις. Σύμφωνα με άρθρο στο Mycoses, το 41% των ασθενών που μολύνθηκαν πέθαναν εντός 30 ημερών. Σε δήλωσή του το νοσοκομείο είπε πως το Canandia Auris δεν ήταν απαραίτητα ο λόγος του θανάτου των ασθενών. Στις ΗΠΑ έχουν αναφερθεί 587 περιπτώσεις κρουσμάτων, με 309 στη Νέα Υόρκη, 104 στο Νιου Τζέρσεϊ και 144 στο Ιλινόι. Τα συμπτώματα (πυρετός, πόνοι και κούραση) είναι συνηθισμένα, ωστόσο όταν κάποιος μολύνεται, ειδικά εάν η υγεία του δεν είναι ήδη σε καλή κατάσταση, μπορούν να είναι θανατηφόρα.

Δείτε επίσης Ουρολοίμωξη στα μωρά. Πόσο σοβαρές συνέπειες μπορεί να έχει.η ιστορία μας

 

https://www.youtube.com/watch?v=UqBHLkPueAE&fbclid=IwAR0X8JOMBPpbinOnn-HJW1kX1olTOqvz9Gs9E37McFHnKgp-B-qKZTyo2H8

Με πληροφορίες από το newsbomb.gr

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close