Σημάδια, συμπτώματα και θεραπείες του υποθυρεοειδισμού και του υπερθυρεοειδισμού

Τα προβλήματα του θυρεοειδούς αδένα είναι πολύ κοινά.Υπάρχουν, πολλά ερωτήματα, αμφιβολίες και εικασίες σχετικά με όλες τις πτυχές αυτής της κατάστασης, συμπεριλαμβανομένων των αιτιών, των συμπτωμάτων αλλά και των τρόπων αντιμετώπισης της. Μπορείτε να τα καταλάβετε όλο αυτά καλύτερα αν μάθετε τι ακριβώς είναι ο θυρεοειδής.

Τι είναι ο θυρεοειδής;

Ο θυροειδής είναι μια ορμόνη που είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση του μεταβολισμού του σώματός σας, και  επικεντρώνεται στον τομέα της ενέργειας και την ανάπτυξη του σώματός σας.

Αν η δραστηριότητα του θυρεοειδούς αδένα σας είναι πολύ υψηλή ή χαμηλή, αυτό μπορεί να προκαλέσει ασθένειες όπως ο υποθυρεοειδισμός ή υπερθυρεοειδισμός. Για να προστατεύσετε τον εαυτό σας από τα προβλήματα του θυρεοειδούς, θα πρέπει να γνωρίζετε, να κατανοήσετε και να διαφοροποιήσετε αυτά τα δύο θέματα.

Οι άνθρωποι ακούνε για αυτά τα προβλήματα όταν αυτά διαγνωστούν από τον γιατρό. Σύμφωνα με τα στοιχεία, 1 στους 20 ανθρώπους είναι πιθανό να αναπτύξει ένα πρόβλημα του θυρεοειδούς.

Δείτε ακόμη: Πως να ξαναρυθμίσετε το θυρεοειδή σας, να κάψετε λίπος και να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας;

Θέματα που αφορούν τον θυρεοειδή είναι πιο συχνά στις γυναίκες, οπότε αν είστε γυναίκα θα πρέπει να είστε πιο προσεκτική .

Διαφορά μεταξύ υποθυρεοειδισμού και υπερθυρεοειδισμού

Αυτά τα προβλήματα υγείας προκύπτουν, όταν η έκκριση των ορμονών του θυρεοειδούς δεν είναι φυσιολογική και υπάρχει ανισορροπία.

Εάν ο θυρεοειδής αδένας παράγει υπερβολικά ή ανεπαρκή ποσά ορμονών, αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση της υπογλυκαιμίας και του υπερθυρεοειδισμού.

Πώς να εντοπίσετε τα προβλήματα του θυρεοειδούς;

Ο υποθυρεοειδισμός εμφανίζεται όταν δεν υπάρχουν αρκετές θυρεοειδικές ορμόνες στο σώμα. Τα συμπτώματα είναι: ευαισθησία στο κρύο, έλλειψη συγκέντρωσης, λέπτυνση των μαλλιών, κόπωση, περίσσεια υγρών στους ιστούς, ξηρό δέρμα, πόνο στους μυς και κράμπες.

Δείτε ακόμη: 7 Βήματα για να χάσετε Βάρος, Ενεργοποιώντας τις Ορμόνες σας

Ο υπερθυρεοειδισμός εμφανίζεται όταν υπάρχουν υπερβολικές ποσότητες της θυρεοειδούς ορμόνης στο σώμα. Τα συμπτώματα είναι: διάρροια, απώλεια βάρους, ευαισθησία σε υψηλές θερμοκρασίες, προβλήματα ύπνου, άγχος , ευερεθιστότητα, νευρικότητα και επιτάχυνση του καρδιακού ρυθμού.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η υπερβολική λειτουργία του θυρεοειδούς μπορεί επίσης να οδηγήσει στο σχηματισμό ενός μεγάλου κομματιού στο λαιμό. Αυτό το κομμάτι είναι γνωστό ως βρογχοκήλη, και υποδεικνύει έλλειψη ιωδίου.

Αιτίες των προβλημάτων του θυρεοειδούς

Τα ακόλουθα πράγματα μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα του θυρεοειδούς:

• Σχηματισμός βαρεών μετάλλων
• Συσσώρευση των τοξινών
• Ανεπάρκεια ιωδίου
• Χρόνιο στρες

Αυτά τα προβλήματα υγείας προκύπτουν, όταν η έκκριση των ορμονών του θυρεοειδούς δεν είναι φυσιολογική και υπάρχει ανισορροπία.

Οι συνθήκες, όπως η Υποξεία θυρεοειδίτιδα: ασθένεια του Graves ή τοξικά αδενώματα μπορούν να προκαλέσουν υπερβολική παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών η οποία οδηγεί σε υπερθυρεοειδισμό. Ο υποθυρεοειδισμός λόγω της μειωμένης παραγωγής της θυρεοειδούς ορμόνης μπορεί να προκληθεί από ορισμένες προϋποθέσεις, όπως είναι η υπερβολική έκθεση στο ιώδιο και λίθιο, η αφαίρεση του θυρεοειδούς και θυρεοειδίτιδα του Hashimoto.

Δείτε ακόμη: Βάλτε φύλλα λάχανου στο στήθος και τα πόδια σας πριν πάτε για ύπνο.Ο λόγος;Θα σας καταπλήξει

Πρόληψη και θεραπεία του προβλήματος

1. Άσκηση

Οι ασκήσεις μπορούν να ανανεώσουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Θα πρέπει να κάνετε ασκήσεις που τονώνουν τον θυρεοειδή, και μπορούν να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση της παραγωγής ορμονών.

2. Ζέστη

Όπως οι τοξίνες μπορεί να είναι οι ωθήσεις των προβλημάτων του θυρεοειδούς, η έκθεση σε θεραπεία θερμότητας ή μια επίσκεψη στη σάουνα είναι οι καλύτεροι τρόποι για να καθαρίσετε τις τοξίνες στο σώμα.

3. Η σωστή διατροφή

Η υγεία του θυρεοειδούς μπορεί να προστατεύεται με τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε ψευδάργυρο, ωμέγα-3 λίπη, ιώδιο και σελήνιο. Όλα τους είναι πολύ ευεργετικά για την υποστήριξη της υγείας του θυρεοειδούς σας. Θα πρέπει επίσης να εξαλείψετε ή να ελαχιστοποιήσετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, σάκχαρα και εξευγενισμένα άλευρα από τη διατροφή σας.

4. Προσδιορίστε τις βασικές αιτίες πίσω από προβλήματα του θυρεοειδούς σας

Προσπαθήστε να αντιμετωπίσετε όλα τα προβλήματα του θυρεοειδούς. Η θεραπεία των βαρέων μετάλλων στο σώμα, των αλλεργιών σε τρόφιμα , των διατροφικές ελλείψεων και του άγχους είναι απαραίτητη, καθώς όλα αυτά τα θέματα υγείας μπορεί να προκαλέσουν υποθυρεοειδισμό . Θα πρέπει επίσης να αποφεύγετε τα τρόφιμα τα οποία είναι ικανά να προκαλέσουν πεπτική δυσπεψία. Αυτό περιλαμβάνει τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τη γλουτένη, τα πιο σημαντικά.

5. Στρες

Εάν πάσχετε από άγχος για μεγάλο χρονικό διάστημα, τα επινεφρίδια σας μπορεί να εξαντληθούν και αυτό μπορεί να προκαλέσει θέματα που σχετίζονται με τον θυρεοειδή. Έτσι, αν θέλετε να χαλαρώσετε το μυαλό σας θα πρέπει να προσπαθήσετε τουλάχιστον μία από αυτές τις τεχνικές διαχείρισης του άγχους, όπως: περιπάτους στη φύση, γιόγκα, ασκήσεις αναπνοής και διαλογισμού. Όλοι αυτοί είναι άριστοι τρόποι μείωσης του άγχους.

6. Ορμόνη του θυρεοειδούς 

Ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει υποκατάστατα της θυρεοειδούς ορμόνης που μπορεί να προστατεύσουν τον θυρεοειδή αδένα σας.

7. Συμπληρώματα διατροφής

Θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για το ποιο είναι το κατάλληλο συμπληρώμα διατροφής το οποίο θα βοηθήσει το μεταβολισμό του θυρεοειδούς σας και θα λύσει τις ελλείψεις των θρεπτικών συστατικών.

 

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close