Συμπτώματα ενδομητρίωσης και θεραπείες

Η ενδομητρίωση είναι μια κατάσταση που συμβαίνει όταν ο ιστός της μήτρας αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα. Επηρεάζει περισσότερο από το 11% των γυναικών στην Αμερική ηλικίας 15 έως 44 ετών. Η ακριβής αιτία της ενδομητρίωσης είναι άγνωστη, αλλά τα συμπτώματα ενδομητρίωσης μπορεί να είναι οδυνηρά και να προκαλέσουν προβλήματα με τη σύλληψη. Ενώ δεν υπάρχει θεραπεία για την πάθηση, η θεραπεία ενδομητρίωσης επικεντρώνεται σε μια αντιφλεγμονώδη διατροφή και φυσικές μορφές ανακούφισης του πόνου.

Συμπτώματα ενδομητρίωσης

 • Επώδυνη περίοδο
 • Μη κανονική περίοδο
 • Πόνος στη σεξουαλική επαφή
 • Αυξημένος πόνος κατά τις κινήσεις του εντέρου
 • Αυξημένος πόνος κατά την ούρηση
 • Υπερβολική αιμορραγία
 • Σταγόνες αίματος και αιμορραγία μεταξύ των κύκλων
 • Επώδυνη πέψη
 • Δυσκοιλιότητα
 • Ναυτία
 • Χρόνια πόνος στη μέση και κοιλιακό άλγος
 • Πυελικός πόνος
 • Στειρότητα
 • Πόνος στις αρθρώσεις
 • Πόνος στο νεύρο
 • Χρόνια κόπωση
 • Φούσκωμα

Δείτε ακόμη: Γυναίκα και υπογονιμότητα

Συμπτώματα ενδομητρίωσης και θεραπείες

Θεραπεία ενδομητρίωσης

1. Αντιφλεγμονώδη διατροφή

Τα τρόφιμα που προκαλούν φλεγμονή μπορούν να καταλήξουν σε επιδείνωση των συμπτωμάτων της ενδομητρίωσης. Τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται για τη μείωση της φλεγμονής είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα επεξεργασμένα τρόφιμα, η ζάχαρη και η καφεΐνη. Το αλκοόλ, η σόγια και άλλα τρόφιμα που περιέχουν οιστρογόνα πρέπει επίσης να αποφεύγονται. Μια δίαιτα για την αντιμετώπιση της φλεγμονώδους ενδομητρίωσης πρέπει να περιλαμβάνει:

Βιολογικά τρόφιμα : Τα φυτοφάρμακα και άλλες ορμόνες στα επεξεργασμένα τρόφιμα μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα των οιστρογόνων. Επιλέξτε βιολογικά τρόφιμα για να διασφαλίσετε ότι τα τρόφιμά σας δεν είναι γεμάτα από τοξικά συστατικά και προσθέστε ορμόνες που μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα ενδομητρίωσης.

Λίνο σπόροι και σπόροι Τζία : Αυτά τα τρόφιμα μπορούν να βοηθήσουν φυσικά να βελτιώσουν τα επίπεδα των οιστρογόνων στο σώμα. Καταναλώστε 3 κουταλιές της σούπας την ημέρα.

Σταυροειδή λαχανικά : Αυτά αυξάνουν την ινδόλη-3-καρβινόλη στο σώμα, που βοηθά στην υποστήριξη της αποτοξίνωσης του ήπατος για να απαλλαγεί το σώμα από τις υπερβολικές ορμόνες και τις επιβλαβείς τοξίνες.

Η ενδομητρίωση είναι μια κατάσταση που συμβαίνει όταν ο ιστός της μήτρας αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα.

Αβοκάντο : Τα αβοκάντο έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υγιή λίπη, κάλιο και μαγνήσιο, τα οποία είναι θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν την ισορροπία των ορμονών και μειώνουν τη φλεγμονή.

Συμπτώματα ενδομητρίωσης και θεραπείες

2. Συμπληρώματα

Ορισμένα συμπληρώματα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου σε γυναίκες που πάσχουν από ενδομητρίωση. Τα συμπληρώματα φυσικής ενδομητρίωσης είναι :

Pycnogenol ( πυκνογελόνη) : Η Pycnogenol είναι ένα εκχύλισμα φλοιού μαύρου πεύκου. Μια μελέτη έδειξε ότι οι πάσχοντες από ενδομητρίωση που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με pycnogenol έδειξαν μείωση των συμπτωμάτων.

Συμπλήρωμα βιταμίνης Β : Οι βιταμίνες Β βοηθούν στην υποστήριξη της κυτταρικής λειτουργίας, μειώνουν την τοξικότητα στο σώμα και προάγουν την ισορροπία. Λαμβάνοντας 50 χιλιοστόγραμμα σύμπλεγμα βιταμίνης Β κάθε μέρα μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του χρόνιου πόνου, να ενισχύσει τη διάθεση και να αυξήσει τα επίπεδα ενέργειας.

Chasteberry ( Λυγαριά)  : Το Chasteberry μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση των επιπέδων προγεστερόνης και οιστρογόνων στο σώμα. Πάρτε 400 mg δύο φορές την ημέρα ως θεραπεία κατά της ενδομητρίωσης.

Δείτε ακόμη: Αυτό πρέπει να κάνετε αν θέλετε να προφυλαχθείτε από τα ινομυώματα της μήτρας

Milk Thistle (γαϊδουράγκαθο) : Το γαϊδουράγκαθο υποστηρίζει φυσικά το ήπαρ στη διαδικασία αποτοξίνωσης του. Με την προώθηση της αποτοξίνωσης, το γαϊδουράγκαθο  βοηθά φυσικά την ισορροπία των ορμονών. Πάρτε 150 mg δύο φορές την ημέρα

Συμπτώματα ενδομητρίωσης και θεραπείες

3. Αιθέρια Έλαια

Τα αιθέρια έλαια μπορούν να λειτουργήσουν ως θεραπεία της ενδομητρίωσης για να βοηθήσουν στην ενίσχυση της ανοσίας, στη μείωση της φλεγμονής και των φυσιολογικών ισορροπιών των ορμονών.

Δοκιμάστε:

 • Καστορέλαιο : Το καστορέλαιο είναι γνωστό ότι βοηθά στην διαδικασία πέψης και την ενίσχυση της ανοσολογικής λειτουργίας. Χρησιμοποιήστε καστορέλαιο στην κοιλιακή χώρα και στη περιοχή της πυέλου για να μειώσετε τον πόνο και τη φλεγμονή που σχετίζονται με την ενδομητρίωση.
 • Φασκόμηλο : Μελέτες έχουν δείξει ότι το φασκόμηλο είναι μια αποτελεσματική φυσική θεραπεία για τη μείωση του πόνου και των κραμπών.  Εφαρμόστε 2 – 4 σταγόνες τοπικά στην κοιλιά, ακολουθούμενη από μια ζεστή κομπρέσα πάνω από την περιοχή για να βοηθήσετε στην ανακούφιση του πόνου και στην προώθηση της ισορροπίας των ορμονών.

Δείτε ακόμη: Η ζωη στη μητρα 

4. Βελονισμός

Έρευνα έχει δείξει ότι ο βελονισμός είναι ένας ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος για να βοηθήσετε στην ανακούφιση του πόνου που σχετίζεται με την ενδομητρίωση. Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη στο Χάρβαρντ, οι γυναίκες με ενδομητρίωση βίωσαν κατά 62% λιγότερο πόνο μετά από τη θεραπεία με βελονισμό για τέσσερις εβδομάδες.

Πηγή: davidwolfe.com

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close