Γιατί φτιάχνουμε μελομακάρονα τα Χριστούγεννα και από πήραν το όνομά τους; Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το αγαπημένο γλυκό των Χριστουγέννων.
Τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες είναι δύο από τα πιο γνωστά, παραδοσιακά γλυκά των Χριστουγέννων στην Ελλάδα. Μπορεί τους κουραμπιέδες να μπορούμε να τους απολαύσουμε όλο τον χρόνο, όμως τα μελομακάρονα τα φτιάχνουμε και τα τρώμε αυστηρά, κατά τη διάρκεια των Γιορτών του δωδεκαήμερου.
Από που προέκυψε όμως αυτή η παράδοση και γιατί τρώμε τα μελομακάρονα τα Χριστούγεννα; Από πού πήραν το όνομά τους; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το αγαπημένο σου γλύκισμα των Χριστουγέννων. Διαβάστε παρακάτω:
Γιατί τρώμε μελομακάρονα τα Χριστούγεννα και από πού πήραν το όνομά τους;
Φυσικά τα μελομακάρονα δεν έχουν καμία σχέση με τα μακαρόνια αν και ετυμολογικά η ρίζα των δύο λέξεων είναι κοινή. Και οι δύο λέξεις προέρχονται από τη μακαρία, που δεν είναι τίποτα άλλο από το φαγητό (παλιότερα ζυμαρικό), που προσφέρεται στις κηδείες για τη ψυχή του εκλιπόν.

Επίσης η λέξη μακαρία χρησιμοποιείται και για ένα είδος άρτου ή πίτας που πρόσφεραν για την ανάπαυση της ψυχής του νεκρού, γνωστό και ως ψυχόπιτα. Στο γλύκισμα αυτό αργότερα προστέθηκε και σιρόπι με βάση το μέλι και κάπως έτσι προέκυψε και το γνωστό μελομακάρονο.
Γιατί τα φτιάχνουμε τα Χριστούγεννα;
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα Χριστούγεννα είναι κάτι σαν συνέχεια της αρχαίας γιορτής του ήλιου, που γιορτάζονταν στην αρχαία Ελλάδα στα τέλη Δεκεμβρίου. Σύμφωνα λοιπόν με μία εκδοχή και τα μελομακάρονα είναι ουσιαστικά μία παραλλαγή των γλυκών που έφτιαχναν οι αρχαία Έλληνες, κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο, δηλαδή τη μεγάλη γιορτή του Ήλιου.

Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι τα γλυκά αυτά είχαν την ίδια μορφή με τα σημερινά μελομακάρονα, όμως είχαν τις ίδιες πρώτες ύλες, δηλαδή αλεύρι, μέλι, καρύδια κλπ. Έτσι το γλυκό αυτό πέρασε και στις μέρες μας και έγινε κατά κάποιον τρόπο συνώνυμο με τα Χριστούγεννα! Και επειδή σίγουρα μετά από όλα αυτά θα σας άνοιξε η όρεξη για μελομακάρονα, ας δούμε πως μπορούμε να τα φτιάξουμε κιόλας. Δες εδώ την καλύτερη συνταγή για μελομακάρονα το 2025.