Συνταγή για Χριστουγεννιάτικη πίτα με φύλλο κρούστας, μοσχάρι και κάστανα για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι και τον Χριστουγεννιάτικο μπουφέ που θα ξετρελάνει τους καλεσμένους σας.

Υλικά:

Για το φύλλο:

Για το άλειμμα:

Η πιο νόστιμη συνταγή για εντυπωσιακή Χριστουγεννιάτικη πίτα με έτοιμο φύλλο κρούστας και γέμιση από μοσχάρι  με κάστανα και διάφορα λαχανικά. Είναι από τις πιο γιορτινές πίτες που μπορείς να φτιάξεις και για να μην αγχωθείς μπορείς να ξεκινήσεις τη συνταγή από το προηγούμενο βράδυ και να την τελειώσεις το επόμενο πρωί!

Δεν μπορούν οι πίτες να λείπουν από το γιορτινό τραπέζι και την συγκεκριμένη πίτα αξίζει να την δοκιμάσεις τα φετινά Χριστούγεννα. Συνδυάζει το μοσχάρι, την μπύρα και τα κάστανα ενώ αντί για μπύρα μπορείς να χρησιμοποιήσεις και καλής ποιότητας κόκκινο κρασί. Εμείς την έχουμε δοκιμάσει και φέτος θα την ξαναφτιάξουμε σίγουρα.

Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για την Χριστουγεννιάτικη πίτα με μοσχάρι και κάστανα:

Χριστουγεννιάτικη-πίτα-με μοσχάρι-και κάστανα-ωμή-

Εκτέλεση βήμα προς βήμα

Αλευρώνουμε τα κομμάτια του κρέατος προσθέτοντας αλατοπίπερο. Σε μαντεμένια κατσαρόλα Lodge, που μπαίνει αργότερα και στο φούρνο, βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει και τσιγαρίζουμε το κρέας μέχρι να πάρει χρώμα απ’ όλες τις πλευρές, συνολικά για περίπου 10 λεπτά. Αφαιρούμε σε ένα μπολ.

Χαμηλώνουμε την ένταση στο μάτι και στην ίδια κατσαρόλα βάζουμε τα κρεμμύδια, το σέλερι και τα καρότα να σοταριστούν στο λάδι, σε χαμηλή ένταση για 10 λεπτά, μαζί με το σκόρδο, τη δάφνη και το θυμάρι. Προσθέτουμε πίσω στην κατσαρόλα το κρέας, το ζωμό, τη μπύρα και τη Γουστερ σος και τη βάζουμε σκεπασμένη στο φούρνο να σιγοβράσουν όλα για 1 ώρα και 30 λεπτά στους 160 βαθμούς Κελσίου με αέρα ή 180 βαθμούς Κελσίου με πάνω-κάτω αντιστάσεις.

Στη 1 ώρα και 30 λεπτά, βγάζουμε την κατσαρόλα, προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα βρασμένα κάστανα και την ξαναβάζουμε χωρίς καπάκι για επιπλέον 30 λεπτά. Στο τέλος του μαγειρέματος το κρέας και τα λαχανικά θα πρέπει να έχουν μελώσει και να υπάρχει λίγο, ελαφρά πηχτό ζουμί.

Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τον φούρνο και βάζουμε το φαγητό σε κεραμικό ταψί, πετώντας τη δάφνη. Πασπαλίζουμε με το τριμμένο μπλε τυρί και σκεπάζουμε το ταψί με φύλλο σφολιάτας, ανοίγοντας τρύπες σε διάφορα σημεία. Μπορούμε επίσης να κάνουμε διάφορα διακοσμητικά σχήματα. Όταν τελειώσουμε, αλείφουμε την πίτα παντού με χτυπημένο αυγό. Στη συνέχεια βάζουμε την πίτα στον φούρνο μέχρι να ψηθεί το φύλλο, για περίπου 40 λεπτά.

Αφήνουμε το ταψί να αναπαυθεί για 20 λεπτά πριν το σερβίρισμα, ώστε να δέσει η σάλτσα και οι γεύσεις και να πέσουν οι θερμοκρασίες για να μπορέσουμε να νιώσουμε όλη τη νοστιμιά. Το φαγητό δεν χρειάζεται απαραίτητα γαρνιτούρα, αλλά αν επιμείνουμε, το συνοδεύουμε με πουρέ πατάτας ή γλυκοπατάτας, ή με κάποιο γκρατέν πατάτας και λίγη δροσερή πράσινη απλή σαλάτα. Σας άρεσε αυτή η συνταγή; Πείτε μας την γνώμη σας στα σχόλια.

Χρήσιμες συμβουλές

Πάντως, εκτός από μπύρα, ταιριάζει και με κάποιο ρωμαλέο κόκκινο κρασί.

Χριστουγεννιάτικη-πίτα-με μοσχάρι-και κάστανα-

Άλλες συνταγές για Χριστουγεννιάτικες πίτες που θα λατρέψεις:

Η συνταγή είναι της φίλης μας Ρούλα Καλιφατίδου

Επιμέλεια κειμένου συνταγήςdaddy-cool.gr