Υλικά:
- ελαιολαδο 200 ml
- καλαμποκέλαιο 400 ml
- ζαχαρη 200 γραμμάρια κρυσταλλική
- Φυσικό χυμό πορτοκάλι 200 ml
- κονιάκ 80 ml
- Ξύσμα πορτοκαλιού 10 γραμμάρια
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1.200 γραμμάρια
- Σιμιγδάλι ψιλό 200 γραμμάρια
- μπέικιν πάουντερ 20 γραμμάρια
- σοδα 10 γραμμάρια μαγειρική
- γαρίφαλο 2-3 γραμμάρια σε σκόνη
- κανελά 8 γραμμάρια σε σκόνη
- αλατι 3 γραμμάρια
Για το πασπάλισμα :
- καρυδια 150 γραμμάρια κοπανισμένα
Για το σιρόπι:
Συνταγή για μελομακάρονα τραγανά απέξω και μελωμένα από μέσα, με όλα τα μυστικά και αναλυτικά τα υλικά σε γραμμάρια για σίγουρη επιτυχία. Ιδανική συνταγή για αρχάριες από τον Γιώργο Ζώλη.
Κάθε Χριστούγεννα ο κόσμος χωρίζεται σε δύο στρατόπεδα; Προτιμάς τα μελομακάρονα ή τους κουραμπιέδες; Εμείς σηκώνουμε λευκή σημαία και δηλώνουμε ότι πέφτουμε με τα μούτρα και στα δύο.
Η καλύτερη συνταγή για μελομακάρονα με σοκολάτα το 2024
Ο αγαπημένος μας μάγειρας Γιώργος Ζώλης μοιράζεται μαζί μας την καλύτερη συνταγή για μελομακάρονα. Και μάλιστα όλα τα υλικά είναι σε γραμμάρια, για να μην υπάρξει περίπτωση να αποτύχουν. Οπότε ακόμη κι αν δεν έχετε ξαναφτιάξει μελομακάρονα, θα πρέπει να τα δοκιμάσετε!
Δείτε παρακάτω την καλύτερη συνταγή για μελομακάρονα από τον Γιώργο Ζώλη:

Recipe ingredients for 70 pieces of 35g
INGREDIENTS For the dough:
200g of olive oil 400g corn oil or sunflower oil 200g of sugar 220g of orange juice 80g cognac 10g of orange zest 1200g flour 200g fine semolina 20g of baking powder 10g of soda 2-3g of cloves 8g of cinnamon 3g of salt 150g of chopped walnuts (if we want to fill them inside our honey macaroons we need 220g) Bake resistances in the middle of the oven for 30-35 minutes
For the syrup: boil for 2 minutes then add the honey
500g of honey 700g of sugar 500g of water juice of half a lemon Peels from an orange 2 cinnamon sticks
Εκτέλεση για το σιρόπι
Ξεκινάμε την συνταγή μας από το σιρόπι. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το νερό, την ζάχαρη, τον χυμό λεμονιού, τα στικ κανέλας και τις φλούδες πορτοκαλιού και ανακατεύουμε. Βάζουμε την κατσαρόλα στην φωτιά και βράζουμε για 2 λεπτά, μετρώντας από το σημείο βρασμού.

Αφού περάσουν τα 2 λεπτά του βρασμού, απομακρύνουμε το κατσαρολάκι από την φωτιά, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί στο σιρόπι. Το αφήνουμε στην άκρη.
Εκτέλεση για τα μελομακάρονα
Σε ένα μπολ βάζουμε την ζάχαρη, το καλαμποκέλαιο, το ελαιόλαδο, το αλάτι και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το κονιάκ, το γαρίφαλο, την κανέλα και ανακατεύουμε και πάλι. Ανακατεύουμε το μπέικιν πάουντερ στο αλεύρι για όλες τις χρήσεις.

Ρίχνουμε στο υγρό μείγμα το ψιλό σιμιγδάλι και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε. Διαλύουμε την μαγειρική σόδα στον φυσικό χυμό πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε για να ενεργοποιηθεί η σόδα και ρίχνουμε το μείγμα με την σόδα στο μείγμα με την ζάχαρη και ανακατεύουμε.
Στο τέλος ρίχνουμε το μείγμα με το αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Ανακατεύουμε στην αρχή το μείγμα με μία σπάτουλα και στη συνέχεια ζυμώνουμε τόσο, ώστε να ενσωματωθούν τα υλικά, όχι πάνω από 2 λεπτά. Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 15-20 λεπτά.
Μελομακάρονα με αλισίβα
Μετά από 20 λεπτά κόβουμε τη ζύμη σε κομμάτια των 35 γραμμαρίων και πλάθουμε τα μελομακάρονα. Βάζουμε τα μελομακάρονα σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Ψήνουμε στους 170 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις για 30-35 λεπτά, στη μέση του φούρνου. Μόλις ψηθούν τα ρίχνουμε αμέσως, καυτά στο κρύο σιρόπι για 10-15 δευτερόλεπτα.

Tips
Αντί για καλαμποκέλαιο μπορούμε να βάλουμε ηλιέλαιο. Αντί για αλεύρι για όλες τις χρήσεις μπορούμε να βάλουμε μαλακό αλεύρι. Καλό είναι το σιρόπι να το έχουμε κάνει 4-5 ώρες πριν φτιάξουμε τα μελομακάρονα. Πετυχημένη ζύμη είναι αυτή που δεν βγαίνει το λάδι.

Δείτε την εκτέλεση της συνταγής αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:
Όλες οι χριστουγεννιάτικες συνταγές μας ΕΔΩ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr