Απολαυστική γιορτινή ζαμπονοτυρόπιτα σαν σουφλέ που λιώνει στο στόμα. Μπουκιά και συχώριο, συνοδεύει τέλεια την γαλοπούλα, το κοτόπουλο, τις μπριζόλες και τα κρεατικά σας στον Χριστουγεννιάτικο και στον Πρωτοχρονιάτικο μπουφέ.
- γκούντα 250 γραμμάρια τριμμένη
- γραβιέρα 200 γραμμάρια τριμμένη
- ζαμπόν 200 γραμμάρια καπνιστό (ολόκληρο κομμάτι)
- φέτα 200 γραμμάρια
- θυμάρι 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο
- πιπέρι Κατά βούληση
Υλικά
- φυλλο κρουστας 450 γραμμάρια για πίτες
- αυγα 3
- Γάλα φρέσκο 500 ml
- μοσχοκάρυδο 1/5 κουταλάκι του γλυκού
- αλατι Κατά βούληση
- πιπέρι Κατά βούληση
Για τα φύλλα
- ελαιολαδο 100 γραμμάρια
Για το άλειμμα
Για να απολαύσετε καλύτερα την γαλοπούλα, το κοτόπουλο, τις μπριζόλες ή άλλα κρεατικά στα γιορτινά τραπέζια, πρέπει να είναι σωστά και τα ορεκτικά. Σήμερα λοιπόν φτιάχνουμε μία γιορτινή ζαμπονοτυρόπιτα σαν σουφλέ που θα σας ξετρελάνει.
Είναι μία κολασμένη γιορτινή ζαμπονοτυρόπιτα που λιώνει στο στόμα και ξεχειλίζει! Σκέτη αμαρτία λέμε! Πανεύκολη. αφράτη και ικανή να καλύψει ακόμη και τους πιο απαιτητικούς στο φαγητό. Η τέλεια πρόταση για τον Χριστουγεννιάτικο και τον Πρωτοχρονιάτικο μπουφέ.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για την Γιορτινή ζαμπονοτυρόπιτα σαν σουφλέ:
Εκτέλεση για την Γιορτινή ζαμπονοτυρόπιτα σαν σουφλέ:
Αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου στον αέρα. Σε ένα μπολ προσθέτουμε την τριμμένη γκούντα και την τριμμένη γραβιέρα και κόβουμε το ζαμπόν σε κυβάκια. Το βάζουμε και αυτό μέσα στο μπολ και σπάμε την φέτα με τα χέρια. Την βάζουμε και αυτή στο μπολ.
Έπειτα προσθέτουμε το θυμάρι, το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι. Βάζουμε τα φύλλα κρούστας στον πάγκο εργασίας και τα σκεπάζουμε μία πετσέτα για να μην ξεραθούν. Παίρνουμε ένα φύλλο και το αλείφουμε με το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε λίγη από την γέμιση.
Δείτε ακόμα Χριστουγεννιάτικη πίτα με κιμά και κάστανα
Βάζουμε από πάνω το 2ο φύλλο και το αλείφουμε και αυτό με ελαιόλαδο. Προσθέτουμε και πάλι λίγη από την γέμιση. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τα άλλα φύλλα. Κρατάμε 2 φύλλα για το τέλος. Αφού τελειώσουν τα φύλλα και η γέμιση, τυλίγουμε σε ρολό από την μεγάλη πλευρά.
Με ένα μαχαίρι κόβουμε σε 8 ίσα ρολά. Παίρνουμε μία στρογγυλή φόρμα 25 εκατοστών με αποσπώμενη βάση και την λαδώνουμε στην βάση της. Προσθέτουμε το ένα φύλλο από αυτά που κρατήσαμε και το ραντίζουμε με ελαιόλαδο. Στην συνέχεια προσθέτουμε το 2ο από πάνω και το ραντίζουμε και αυτό με ελαιόλαδο.
Γυρνάμε προς τα μέσα, το μέρος των φύλλων που εξέχουν έτσι ώστε να δημιουργήσουμε μία φωλιά και τοποθετούμε με προσοχή τα ρολάκια μέσα στην φόρμα κάθετα. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γάλα, τα αυγά, το πιπέρι, το αλάτι, το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε καλά.
Δείτε ακόμα Χριστουγεννιάτικη τυρόπιτα
Περιχύνουμε με το μείγμα με το μοσχοκάρυδο τα ρολά και τα πιέζουμε ελαφρώς με τα χέρια. Τα αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά στην άκρη. Στην συνέχεια τα ψήνουμε για 1 ώρα στον φούρνο. Αφαιρούμε από τον φούρνο, κόβουμε σε 6-8 κομμάτια και σερβίρουμε φρέσκο θυμάρι.
Την συνταγή την είδαμε από την φίλη μας Jenny Spyropoulou
στην αγαπημένη μας ομάδα ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ
Δείτε όλες τις χριστουγεννιάτικες συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Αμαλιάδα: Θέμα ημερών η εξιχνίαση της υπόθεσης
- Baba Vanga : Η τρομακτική πρόβλεψη της για το 2025
- Θεσσαλονίκη: Κλείνουν σχολεία λόγω σεισμού
- Η Γη της Ελιάς : Κουράκος και Αριάδνη ξανά μαζί και τίποτα δεν θα είναι ικανό να τους χωρίσει
- Τηλέμαχος Τσιμιρίκας: 12 χρόνια από τον τραγικό θάνατο του 15χρονου ήρωα