Συνταγή για τους Κουραμπιέδες της Γκόλφως . Λαχταριστοί κουραμπιέδες από τη Γκόλφω που δεν λασπώνουν αλλά λιώνουν στο στόμα με αλισίβα και ζάχαρη άχνη. Παραδοσιακοί χριστουγεννιάτικοι κουραμπιέδες από την Γκόλφω.
- βουτυρο 500 γρ. γνήσιο χύμα
- ζάχαρη άχνη 40 γρ.
- βανίλια 2
- κονιάκ 40 γρ.
- μπέικιν πάουντερ 1 κουταλάκι
- σταχτόνερο-αλισίβα 3 κουταλιές
- αμυγδαλα 300 γρ. άσπρο
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 650 -700 γρ.
Υλικά
- ζάχαρη άχνη 2 σακουλάκια περίπου
- βανίλια 2
Για την επικάλυψη
Πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και ξεκινήσαμε ήδη να ψάχνουμε νόστιμες συνταγές για κουραμπιέδες, μελομακάρονα κι άλλα χριστουγεννιάτικα γλυκά και χριστουγεννιάτικα φαγητά. Σήμερα λοιπόν θα δοκιμάσουμε μαζί τους παραδοσιακούς, πανεύκολους και πεντανόστιμους κουραμπιέδες.
Θα βάλουμε αλισίβα όπως έκαναν οι γιαγιάδες μας ενώ θα σας εξηγήσουμε και αναλυτικά πως μπορούμε να φτιάξουμε αλισίβα. Στο πασπάλισμα θα βάλουμε μπόλικη ζάχαρη άχνη την οποία θα την ανακατέψουμε με βανίλια για να ξεχειλίζουν γλύκα και άρωμα. Μυρωδάτοι, κουραμπιέδες που μοσχοβολάνε φρέσκο βούτυρο.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τους κουραμπιέδες της Γκόλφως:
Εκτέλεση για την αλισίβα
Βράζουμε την στάχτη από ξύλα σε μισό ποτήρι νερό. Αφήνουμε να κάτσει η στάχτη κάτω και στην συνέχεια σουρώνουμε σε ψιλό σουρωτήρι με βαμβάκι και χαρτί. Βγάζουμε 3 κουταλιές καθαρό νερό από την αλισίβα.
Εκτέλεση για τους κουραμπιέδες
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το χύμα βούτυρο, την ζάχαρη άχνη, την βανίλια και το χτυπάμε στην δυνατή ταχύτητα του μίξερ μέχρι να αφρατέψει. Αφού αφρατέψει το μείγμα και ασπρίσει προσθέτουμε το κονιάκ ενώ το μίξερ ακόμη χτυπάει.
Στο μεταξύ έχουμε ψήσει και έχουμε ασπρίσει τα αμύγδαλα και τα έχουμε κόψει σε όχι ψιλά κομμάτια. Προσθέτουμε στο μείγμα την αλισίβα καθώς χτυπάει το μίξερ. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι.
Όταν η ζύμη ξεκινήσει να θρυμματίζεται στο μίξερ προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ ενώ το μίξερ συνεχίζει να ανακατεύει σε χαμηλή ταχύτητα. Έπειτα προσθέτουμε τα χοντροκομμένα αμύγδαλα και σταματάμε το μίξερ. Θέλουμε μία ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια και να είναι μαλακή.
Δείτε ακόμα Αλεξανδρινό : Κουραμπιέδες με καρύδα από την Γκόλφω
Πλάθουμε τους κουραμπιέδες σε μπαλάκια και τα βάζουμε σε ένα ταψί με σιλικόνη ή με λαδόκολλα. Ψήνουμε τους κουραμπιέδες στους 190 βαθμούς Κελσίου, για περίπου 15 λεπτά. Ο χρόνος ψησίματος διαφέρει ανάλογα τον φούρνο.
Σε ένα πιατάκι ανακατεύουμε την ζάχαρη άχνη και την βανίλια και βουτάμε μέσα τους κουραμπιέδες. Τους τοποθετούμε σε μία πιατέλα και απολαμβάνουμε.
Φωτογραφία από κυρία Σούλα Λεβέντη που έκανες τους Κουραμπιέδες της Γκόλφως.
Tips για τους κουραμπιέδες της Γκόλφως
Μπορούμε να βάλουμε και ροδόνερο. Με το χέρι θα δούμε αν θέλει περισσότερο ή λιγότερο αλεύρι το μείγμα. Αντί για βανίλια μπορούμε να βάλουμε 1 φάκελο βανιλέτα.
Δείτε αναλυτικά την εκτέλεση της συνταγής για τους Κουραμπιέδες της Γκόλφως παρακάτω:
Με ένα κλικ εδώ δείτε όλες τις Χριστουγεννιάτικες συνταγές μας για κουραμπιέδες
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Ζώδια : Ερωτικές Προβλέψεις Εβδομάδας από 16/12/2024 ως 22/12/2024 για όλα τα ζώδια
- 20 πρωτότυπες συνταγές για Χριστουγεννιάτικο κορμό- Το ιδανικό επιδόρπιο για το γιορτινό τραπέζι
- Φως στο Τούνελ- Υπόθεση Αμαλιάδας : Ολη η αλήθεια για το τι έγινε το βράδυ πριν πεθάνει ο Παναγιωτάκης
- Άγιος Έρωτας : Η Χλόη φυλακισμένη σε ένα αγρόκτημα μακριά από τη Στέρνα
- Καιρός: Καταφτάνει η βαρυχειμωνιά – θα «ασπρίσει» και η Πάρνηθα τις επόμενες ημέρες