Σπιτικά-λουκάνικα-με-πορτοκάλι-

Πως να φτιάξω Σπιτικά λουκάνικα με πορτοκάλι;  Συνταγή για  Σπιτικά χοιρινά λουκάνικα γεμιστά με ψιλοκομμένο πορτοκάλι, θρούμπι, κύμινο, κόλιανδρο, μαύρο και κόκκινο πιπέρι, πάπρικα και μερικά ακόμη μπαχαρικά.

    Για το περιτύλιγμα του λουκάνικου

  • έντερα 1 1/2 κιλό χοιρινό παστό

Η Πρωτοχρονιά πλησιάζει και επειδή μένουμε Ελλάδα είναι σίγουρο ότι θα παιχτεί φουφού και κάρβουνο. Κι επειδή το φουφού και το κάρβουνο πάνε πλάι πλάι με τα κοψίδια οι μπριζόλες, τα λουκάνικα και τα κοτόπουλα είναι σίγουρο ότι θα ενταχθούν στο Πρωτοχρονιάτικο μενού.

Σήμερα λοιπόν θα σας δείξουμε πως μπορείτε να απολαύσετε σπιτικά λουκάνικα με πορτοκάλι – για να το νιώθεις -, θρούμπι και μερικά ακόμη μυρωδικά. Χωρίς μηχανή για λουκάνικα, χωρίς εξαρτήματα που δε έχουμε. Με έναν εύκολο και οικονομικό τρόπο.

Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τα Σπιτικά λουκάνικα με πορτοκάλι:

Σπιτικά-λουκάνικα-με-πορτοκάλι-

Εκτέλεση για την γέμιση του λουκάνικου

Πηγαίνουμε στον χασάπη και του ζητάμε να μας κόψει χοιρινό κιμά από πανσέτα και χοιρινό μπούτι και να μας το περάσει μία φορά από την χοντρή φόρμα της μηχανής του κιμά. Στην συνέχεια βάζουμε τον κιμά μας σε ένα μπολ. Καθαρίζουμε τα πορτοκάλια από την φλούδα τους και τα ψιλοκόβουμε με ένα μαχαίρι.

Τα πορτοκάλια θέλουμε να είναι ψιλοκομμένα και όχι πολτός. Έπειτα τα βάζουμε και αυτά στο μπολ με τον κιμά. Στο ίδιο μπολ προσθέτουμε το αλάτι, το μαύρο πιπέρι, την πάπρικα, το κόκκινο πιπέρι, το θρούμπι. την ρίγανη, το μπαχάρι, το κύμινο και τον κόλιανδρο.

Ζυμώνουμε πολύ καλά τον κιμά μας και προσθέτουμε λίγο νερό για να γίνει ο κιμάς μας σαν τον κιμά που φτιάχνουμε για τα μπιφτέκια. Αφράτος και μυρωδάτος. Τέλος σκεπάζουμε τον κιμά και τον βάζουμε στο ψυγείο για αρκετές ώρες σκεπασμένο.

Σπιτικά-λουκάνικα-με-πορτοκάλι-

Εκτέλεση για τα Σπιτικά λουκάνικα με πορτοκάλι

Ζητάμε από τον κρεοπώλη μας χοιρινό παστό έντερο. Ο κρεοπώλης το φτιάχνει πλένοντάς το σε χλιαρό αλατισμένο νερό. Μπορούμε να το κάνουμε και μόνοι μας στο σπίτι με τον ίδιο τρόπο που πλένουμε τα αντεράκια για την μαγειρίτσα.

Αφού πλύνουμε τα λουκάνικα χρησιμοποιούμε ένα χωνί. Χώνουμε το στόμιο του χωνιού στο λουκάνικο και λίγο λίγο το γεμίζουμε με την γέμιση που φτιάξαμε. Στην συνέχεια το δένουμε πρόχειρα δένοντας τις άκρες του εντέρου και τα κρεμάμε έξω στο σπίτι να στεγνώσουν για 1 με 2 24ωρα.

Δείτε ακόμα Μενού Πρωτοχρονιάς 2022 : Ιδέες και συνταγές για το Ρεβεγιόν

Τα λουκάνικα είναι έτοιμα όταν το έντερο στεγνώσει και πάρει σκούρο χρώμα. Στην συνέχεια τα χωρίζουμε και τα διατηρούμε στην κατάψυξη για πολύ καιρό.

Tips για τα Σπιτικά λουκάνικα με πορτοκάλι

Το αλάτι για την γέμιση είναι 1,2%-1,5% της ποσότητας τους κρέατος. Όσο το λουκάνικο στεγνώνει γίνεται και πιο αλμυρό. Το κρέας που θα χρησιμοποιήσουμε για τα λουκάνικα έχει περιεκτικότητα σε λίπος 25%. Όμως το πόσο λίπος θα έχει το λουκάνικο είναι θέμα γούστου.

Τα μπαχαρικά για την γέμιση είναι στο δικό μας γούστο. Ανάλογα με την ποσότητα του κρέατος υπολογίζουμε και τις ποσότητες των υπόλοιπων υλικών για την γέμιση. Ο χρόνος για το στέγνωμα διαφέρει ανάλογα τον καιρό που θα κάνει. Τα σπιτικά λουκάνικα με πορτοκάλι δεν πρέπει να αφυδατωθούν οπότε οι 1-2 μέρες είναι αρκετές για να στεγνώσουν.

Σπιτικά-λουκάνικα-με-πορτοκάλι-

Η συνταγή είναι της φίλης μας Souki Simeonidou

και την είδαμε στην αγαπημένη μας ομάδα ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ

Δείτε όλες τις χριστουγεννιάτικες συνταγές μας με ένα κλικ εδώ. 

Επιμέλεια κειμένου συνταγήςdaddy-cool.gr 

Close