Στριφτή γιορτινή τυρόπιτα με την πανεύκολη και ξακουστή ζύμη της Γκόλφω Νικολού. Τραγανό βουτυράτο φύλλο με μία λαχταριστή γέμιση από κοτόπουλο, τυρί και πιπεριές Φλωρίνης που μπορείτε να την φτιάξετε τα Χριστούγεννα αλλά και την Πρωτοχρονιά με το κοτόπουλο που σας έχει περισσέψει από τις γιορτινές μέρες
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 550 γραμμάρια
- νερό 300 γραμμάρια σε θερμοκρασία δωματίου
- αλατι 1 κουταλάκι του γλυκού
- βουτυρο 150 γραμμάρια περίπου λιωμένο
Υλικά
- κοτόπουλο Περίπου 1 στήθος βρασμένο
- πιπεριά Φλωρίνης 2-3
- τυρί 150 γραμμάρια περίπου κίτρινο τριμμένο
Για την γέμιση
Η σημερινή μας στριφτή κοτόπιτα αποτελεί μία έμπνευση της Γκόλφω Νικολού. Η φίλη Μαρίνα Βασιλάκη, ανακάλυψε την στριφτή τυρόπιτα της Γκόλφως (που θα μοιραστούμε το σχετικό link μαζί σας παρακάτω), και είπε “γιατί να μην βάλω κοτόπουλο αντί για τυρί;” και βουαλά!
Δείτε ακόμα Χριστουγεννιάτικη τυρόπιτα
Δοκιμάσαμε αυτήν την κοτόπιτα κι επειδή έχουμε μία αδυναμία στις κοτόπιτες είπαμε ότι αυτό το πιάτο δεν μπορεί να λείπει από το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Το κοτόπουλο λιώνει στο στόμα σε συνδυασμό με το τυρί και τις πιπεριές Φλωρίνης και το φύλλο είναι πέρα για πέρα τραγανό.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για την Στριφτή γιορτινή κοτόπιτα
Εκτέλεση για την Στριφτή γιορτινή κοτόπιτα
Ξεκινάμε την συνταγή μας από την γέμιση. Βράζουμε και ψιλοκόβουμε το στήθος κοτόπουλου. Το σοτάρουμε μαζί με τις ψιλοκομμένες και χωρίς τα σπόρια τους πιπεριές Φλωρίνης. Μόλις σοταριστούν, απομακρύνουμε το σκεύος από την φωτιά, προσθέτουμε το κίτρινο τυρί τριμμένο και ανακατεύουμε.
Σε μία λεκάνη προσθέτουμε το νερό σε θερμοκρασία δωματίου, το αλάτι και το αλεύρι για όλες τις χρήσεις σιγά σιγά, ζυμώνοντας. Μόλις η ζύμη είναι έτοιμη την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά και στην συνέχεια τις κόβουμε σε 6 ίσα κομμάτια.
Δείτε ακόμα Χριστουγεννιάτικη πίτα με κιμά και κάστανα
Κάνουμε το κάθε κομμάτι, μπαλάκι και βάζουμε τα μπαλάκια ζύμης μέσα στο λιωμένο βούτυρο. Αφήνουμε τα μπαλάκια μέσα στο βούτυρο για 30 λεπτά, σκεπασμένα. Έπειτα ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι σε φύλλο με το χέρι, διότι ανοίγει πολύ εύκολα.
Βάζουμε την γέμιση του κοτόπουλου, ρολάρουμε και κάνουμε σαλιγκάρια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 190 βαθμούς Κελσίου, για περίπου 45 λεπτά.
Tips για την Στριφτή γιορτινή κοτόπιτα
Αντί για βούτυρο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βιτάμ. Μπορούμε να βάλουμε ό, τυρί τριμμένο μας αρέσει. Αν θέλουμε πριν το ψήσιμο την πασπαλίζουμε με σουσάμι και μαυροσούσαμο.
Δείτε το βίντεο για την στριφτή τυρόπιτα της Γκόλφως παρακάτω:
Η συνταγή είναι της φίλης μας Μαρίνα Βασιλάκη
και την είδαμε στην αγαπημένη μας ομάδα ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Καιρός – Κακοκαιρία Bora : Συνεχίζει να σαρώνει τη χώρα – Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ
- Cyber Monday : Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις διαδικτυακές αγορές σας σήμερα
- Η Γη της Ελιάς: Ο Μιλτιάδης δίνει τελεσίγραφο στην Βασιλική
- Χριστουγεννιάτικη Quiche Lorraine
- Το τεστ της οπτικής ψευδαίσθησης που θα σας αποκαλύψει πώς διαχειρίζεστε την ήττα