Φέτος την Πρωτοχρονιά θα φτιάξουμε βασιλόπιτα τσουρέκι με ζαχαρούχο γάλα, γιατί είναι η πιο αφράτη βασιλόπιτα που μπορούμε να απολαύσουμε. Είναι απλά σκέτος αφρός και ιδιαίτερα πρωτότυπη βασιλόπιτα, αφού είναι μία πολύ ξεχωριστή συνταγή.
- ζαχαρούχο γάλα Μισό κουτάκι (200 γρ)
- ζαχαρη 1 κουτάκι και 1/4 κρυσταλλική (250 γρ)
- βανίλια 1
- μαχλέπι 2 κ.γ
- Κακουλέ 2 κ.γ
- πορτοκαλι ξύσμα από ένα
- πορτοκαλι χυμό από ένα
- σπορέλαιο 1 κουτάκι (220 ml)
- αυγα 3
- νερό 1,5 κουτάκι ζεστό (340 ml)
- μαγιά 3
- αλεύρι για τσουρέκια 1000 γρ με 1100
- αλατι 1/4 κ.γ
- σταφίδες 200 γρ φουσκωμένες
Υλικά
- αυγα Κατά βούληση ασπράδια
Για το άλειμμα
- αμυγδαλα Κατά βούληση φιλέ
Για το γαρνίρισμα
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κούπα
- ζαχαρη 5 κ.σ
- βανίλια 1
- νερό όσο πάρει
Για τα γράμματα
Δείτε ακόμα το Μενού Πρωτοχρονιάς 2020-2021 : Ιδέες και συνταγές για το Ρεβεγιόν
Η συγκεκριμένη βασιλόπιτα είναι απλά πεντανόστιμη και είναι πολύ εύκολη στην παρασκευή της. Τα υλικά της είναι απλά και απευθύνεται ακόμη και στους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους. Είναι απλά υπέροχη και πρέπει να την δοκιμάσετε. Φέτος την Πρωτοχρονιά βρήκαμε την βασιλόπιτα που θα κόψουμε. Δείτε την συνταγή παρακάτω:
Εκτέλεση
Στην αρχή ζεσταίνουμε το ζαχαρούχο γάλα με την ζάχαρη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και βάζουμε σε μία λεκάνη και αναμειγνύουμε με το λάδι και τα αυγά. Στην συνέχεια βάζουμε την μαγιά και την διαλύουμε σε λίγο χλιαρό νερό μαζί με 2 κ.σ αλεύρι και 2 κ.γ ζάχαρη. Αφήνουμε την μαγιά 10 λεπτά να φουσκώσει.
Αφού φουσκώσει η μαγιά την προσθέτουμε στο μείγμα μας μαζί με το ζεστό νερό. Προσθέτουμε επίσης σιγά σιγά το αλεύρι και ανακατεύουμε από μέσα προς τα έξω μέχρι να γίνει η ζύμη μας μαλακή. Στην συνέχεια σκεπάζουμε με μεμβράνη την ζύμη και με μία κουβέρτα και το αφήνουμε 2 ώρες σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 100 βαθμούς Κελσίου για 5 λεπτά και τον σβήνουμε. Βάζουμε την ζύμη μέσα να φουσκώσει. Ζυμώνουμε την ζύμη και προσθέτουμε τις σταφίδες. Προτού βάλουμε τις σταφίδες στην ζύμη τις αφήνουμε σε ζεστό νερό με 2 κ.σ. λικέρ ή χυμό πορτοκαλιού.
Αφού προσθέσουμε τις σταφίδες, αφήνουμε την ζύμη μας να ξαναφουσκώσει. Ανοίγουμε την ζύμη σε λεπτό πάχος και την βάζουμε σε ταψί 30 εκ. Την αφήνουμε να ξανά φουσκώσει.
Εκτέλεση για τα γράμματα
Για τα γράμματα ανακατεύουμε το αλεύρι, το νερό, την ζάχαρη και την βανίλια μέχρι να γίνει ένας χυλός σαν μείγμα για πάνκεικ και βάζουμε το μείγμα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής. Αλείφουμε την βασιλόπιτα με ασπράδι χτυπημένο και με λίγο νερό. Σχηματίζουμε τα γράμματα και πασπαλίζουμε τις άκρες με αμύγδαλο φιλέ.
Ψήνουμε την βασιλόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου για 40-45 λεπτά. Μετά τα 20 λεπτά την σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο για να μην μας μαυρίσει. Το φλουρί το βάζουμε μετά το ψήσιμο από την κάτω πλευρά, τυλιγμένο σε ένα αλουμινόχαρτο. Με αυτήν την ζύμη μπορούμε να φτιάξουμε και τσουρέκια.
Tips
Αντί για 220 ml σπορέλαιου μπορούμε να βάλουμε μισό σπορέλαιο και μισό βούτυρο λιωμένο.
Δείτε εδώ όλες τις συνταγές για βασιλόπιτα
Την συνταγή την βρήκαμε από τον φίλο μας Dimitris Sipidias
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Αμαλιάδα: Θέμα ημερών η εξιχνίαση της υπόθεσης
- Baba Vanga : Η τρομακτική πρόβλεψη της για το 2025
- Θεσσαλονίκη: Κλείνουν σχολεία λόγω σεισμού
- Η Γη της Ελιάς : Κουράκος και Αριάδνη ξανά μαζί και τίποτα δεν θα είναι ικανό να τους χωρίσει
- Τηλέμαχος Τσιμιρίκας: 12 χρόνια από τον τραγικό θάνατο του 15χρονου ήρωα