Βιολάντα: Φόβοι για νέα έκρηξη - Σταματούν οι έρευνες λόγω εκτεταμένης διαρροής

Βιολάντα: Κακουργηματική δίωξη για τη φονική έκρηξη – Η μαρτυρία του υδραυλικού που ρίχνει φως στην υπόθεση

Κακουργηματική δίωξη ασκήθηκε στο εργοστάσιο Βιολάντα για τη φονική έκρηξη με μία μαρτυρία υδραυλικού να ρίχνει φως στην υπόθεση σχετικά με την ανευθυνότητα που υπήρχε.

Σε κακουργηματικό επίπεδο αναβαθμίζεται η υπόθεση της φονικής έκρηξης που σημειώθηκε τα ξημερώματα της 26ης Ιανουαρίου στο εργοστάσιο της εταιρείας «Βιολάντα» στα Τρίκαλα και στοίχισε τη ζωή σε πέντε εργάτριες. Μάλιστα, μία μαρτυρία υδραυλικού “φωτίζει” την υπόθεση, αφού φανερώνει ανευθυνότητα από τη πλευρά της διοίκησης.

Η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) υπέβαλε δικογραφία στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Τρικάλων, περιλαμβάνοντας κακουργηματική δίωξη σε βάρος των τριών εμπλεκομένων – του ιδιοκτήτη, του τεχνικού υπευθύνου και του υπευθύνου βάρδιας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η κατηγορία για έκρηξη και πυρκαγιά από αμέλεια φέρεται να αναβαθμίζεται σε ενδεχόμενο δόλο.

Υπενθυμίζεται ότι λίγες ώρες μετά το τραγικό συμβάν οι τρεις άνδρες είχαν οδηγηθεί ενώπιον της Εισαγγελέως, ωστόσο είχαν αφεθεί ελεύθεροι με πλημμεληματικές κατηγορίες, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης.

Καθώς η έρευνα της ΔΑΕΕ, που διαρκεί ήδη 18 ημέρες, προχωρά και νέα στοιχεία έρχονται στο φως, οι αρχές φέρονται να βασίζουν την αναβάθμιση του κατηγορητηρίου στο γεγονός ότι οι υπεύθυνοι γνώριζαν για την έντονη οσμή αερίου. Επιπλέον, υπήρχε –σύμφωνα με τα στοιχεία– προσφορά μηχανικού για αντικατάσταση σωληνώσεων και δεξαμενών, η οποία δεν υλοποιήθηκε.

Πλέον, η Εισαγγελέας εξετάζει το σύνολο της δικογραφίας και αναμένεται να αποφασίσει τις επόμενες ημέρες εάν θα προχωρήσει στην αναβάθμιση των κατηγοριών και στην εκ νέου κλήση των τριών εμπλεκομένων ενώπιον της ίδιας και της Ανακρίτριας.

Εντοπισμός δύο ακόμη αδήλωτων δεξαμενών

Σύμφωνα με το ereportaz.gr, κατά τις έρευνες στον χώρο του εργοστασίου εντοπίστηκαν δύο επιπλέον αδήλωτες δεξαμενές αερίου, πέραν των δύο αρχικών από τις οποίες προήλθε η διαρροή που οδήγησε στην έκρηξη.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, οι δύο νέες δεξαμενές είναι υπόγειες, χωρητικότητας 5.000 λίτρων η καθεμία, και δεν είχαν αποτυπωθεί στην τελευταία μελέτη πυροπροστασίας. Το ίδιο ισχύει και για τις δύο υπέργειες δεξαμενές, από τις σωληνώσεις των οποίων φέρεται να προκλήθηκε η διαρροή.

Δείτε ακόμα Καιρός το Σαββατοκύριακο 14-15/2/2026: Έντονες βροχοπτώσεις και αφρικανική σκόνη θα πνίξουν την Ελλάδα

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι οι συγκεκριμένες δεξαμενές δεν βρίσκονταν σε λειτουργία. Ωστόσο, σε έγγραφο της Πολεοδομίας του Δήμου Τρικάλων, που επίσης παρουσίασε ο ΑΝΤ1, αναφέρεται ότι κατά την αυτοψία της αρμόδιας υπηρεσίας δεν διαπιστώθηκαν παραβάσεις, παρά το γεγονός ότι ο υπόγειος χώρος όπου εργάζονταν οι εργαζόμενες την ημέρα της έκρηξης δεν εμφανιζόταν στα σχέδια.

Η μαρτυρία του υδραυλικού

Συνεχίζονται παράλληλα οι καταθέσεις από την Πυροσβεστική. Μεταξύ αυτών, ιδιαίτερη βαρύτητα έχει η μαρτυρία 70χρονου υδραυλικού που είχε αναλάβει την εγκατάσταση των υπόγειων σωληνώσεων. Σύμφωνα με την κατάθεσή του, όταν κλήθηκε να τοποθετήσει τις σωληνώσεις διαπίστωσε ότι είχε ήδη ανοιχτεί λάκκος και του ζητήθηκε να τοποθετήσει απευθείας σωλήνα από τη δεξαμενή έως τον τοίχο.

Όπως ανέφερε, επισήμανε ότι απαιτούνταν συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές, μονώσεις και ειδική επεξεργασία, ωστόσο –κατά τα λεγόμενά του– του ζητήθηκε να προχωρήσει όπως του υποδείχθηκε. Η έρευνα των αρμόδιων αρχών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ οι εξελίξεις αναμένονται τις επόμενες ημέρες.

Δημοφιλή άρθρα: