Τα 10 καθημερινά λάθη που καταστρέφουν την κουζίνα μας & πώς μπορούμε να τα διορθώσουμε

Τα 10 καθημερινά λάθη που καταστρέφουν τα είδη κουζίνα μας και πώς μπορούμε να τα διορθώσουμε. Λάθη που όλοι και όλες κάνουμε καθημερινά όσων αφορά την κουζίνα μας και σχεδόν κανείς από εμάς δεν γνωρίζει ότι την καταστρέφουν.

Αυτά τα λάθη, μπορούν να γίνουν είτε κατά την διάρκεια του μαγειρέματος είτε κατά την διάρκεια του καθαρισμού της. Σίγουρα δεν θέλουμε να καταστρέψουμε την κουζίνα μας αφού είναι ο χώρος που μαγειρεύουμε και περνάμε οικογενειακές στιγμές, τρώγοντας όλοι μαζί.

Δείτε ακόμα Τρεις εύκολες πατέντες για να κόψετε εύκολα τα ξύλα (βίντεο)

Όμως μερικές φορές φαίνεται πως οι νοικοκυρές και οι νοικοκύρηδες μειώνουν την διάρκεια ζωής της κουζίνας χωρίς να το καταλαβαίνουν. Εμείς αποφασίσαμε να μοιραστούμε μαζί σας τα 10 λάθη που κάνουμε όλοι και όλες και καταστρέφουν την κουζίνα μας καθώς και πως μπορούμε να τα διορθώσουμε. Διαβάστε παρακάτω:

Καθαρίζουμε κάθε επιφάνεια με χαρτί κουζίνας!

Το χαρτί κουζίνας δεν λείπει σχεδόν από κανένα σπίτι. Οι περισσότεροι από εμάς καθαρίζουμε οποιαδήποτε επιφάνεια της κουζίνας μας με χαρτί κουζίνας. Όμως φαίνεται πως το χαρτί κουζίνας δεν είναι το κατάλληλο υλικό για καθαριότητα, κάθε επιφάνειας στην κουζίνα.

Το γυαλί, οι βερνικωμένοι ξύλινοι πάγκοι και τα τραπέζια δεν επιτρέπεται να καθαρίζονται με χαρτί κουζίνας. Αυτό συμβαίνει, διότι το χαρτί κουζίνας είναι τραχύ και υπάρχει κίνδυνος να βλάψουν τις συγκεκριμένες επιφάνειες με το πέρασμα των χρόνων. Αντί για χαρτί κουζίνας λοιπόν, χρησιμοποιήστε ένα μαλακό πανί.

10 λάθη που καταστρέφουν την κουζίνα: καθαρίζουμε τις επιφάνειες με χαρτί κουζίνας

Αποθηκεύουμε τα μαχαίρια με λάθος τρόπο!

Τα μαχαίρια είναι από τα πιο σημαντικά αντικείμενα μέσα σε μια κουζίνα. Οι λεπίδες τους, έχουν συγκεκριμένη διάρκεια ζωής και η λάθος αποθήκευσή τους, μπορεί να την μειώσει ακόμη περισσότερο. Οι περισσότεροι από εμάς, αποθηκεύουμε τα μαχαίρια στο ίδιο συρτάρι.

Όμως αυτό δεν είναι σωστό, διότι καθώς ανοίγουμε και κλείνουμε το συρτάρι, τα μαχαίρια τρίβονται μεταξύ τους και οι λεπίδες τους, φθείρονται. Αντί γι’ αυτό καλό θα ήταν να προμηθευτείτε ειδικές θήκες για μαχαίρια ή αν θέλετε να τα έχετε όλα στο ίδιο συρτάρι, να βρείτε μια ειδική θήκη ή κάποιον άλλον τρόπο να προστατεύεται τις λεπίδες τους.

10 λάθη που καταστρέφουν την κουζίνα: βάζουμε τα μαχαίρια στο ίδιο συρτάρι

Καθαρίζουμε τα πάντα…με ξύδι!

Φυσικά και το ξύδι έχει πολύ σημαντικές απολυμαντικές ιδιότητες και καθαρίζει με επιτυχία πολλά αντικείμενα και επιφάνειες, χωρίς την χρήση χημικών. Αυτό το έχουμε υποστηρίξει πολλές φορές στο παρελθόν και συνεχίζουμε να το υποστηρίζουμε.

Παρόλα αυτά, δεν σημαίνει ότι πρέπει κάθε επιφάνεια ή αντικείμενο της κουζίνας μας να το καθαρίζουμε με ξύδι! Αντικείμενα όπως ο γρανίτης και το μάρμαρο, πλακάκια από πέτρα, μεταλλικές επιφάνειες ή δάπεδα από σκληρό ξύλο δεν πρέπει να τα καθαρίζετε με ξύδι. Αυτό διότι το ξύδι είναι πολύ όξινο και φθείρει τις συγκεκριμένες επιφάνειες.

Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι μπορείτε να καθαρίζετε άφοβα με ξύδι τον φούρνο μικροκυμάτων, το πλυντήριο πιάτων, το ψυγείο, το νεροχύτη και τις βρύσες.

10 λάθη που καταστρέφουν την κουζίνα: καθαρίζουμε τις επιφάνειες με ξύδι

Αναμειγνύουμε ζεστά προϊόντα στο μπλέντερ!

Τα ζεστά υγρά ή τρόφιμα σε ένα μπλέντερ με κλειστό καπάκι μπορεί να γίνουν επικίνδυνα. Το υγρό μπορεί να διογκωθεί και η ζέστη των προϊόντων θα δημιουργήσει ατμό, οδηγώντας σε μεγάλη πίεση μέσα στο μπλέντερ.

Σε ένα σημείο, όλα θα μπορούσαν να εκραγούν σε όλη την κουζίνα σας, προκαλώντας ζημιές όχι μόνο στην ίδια την κουζίνα, αλλά αφήνοντας και εγκαύματα.

10 λάθη που καταστρέφουν την κουζίνα: αναμειγνύουμε ζεστά τρόφιμα στο μπλέντερ

Πλένουμε το κρέας προτού το μαγειρέψουμε!

Όλοι όσοι μαγειρεύουν ξέρουν ότι πριν μαγειρέψουμε το κρέας πρέπει να το πλένουμε. Με αυτόν τον τρόπο πιστεύουμε, ότι θα σκοτώσουμε τα βακτήρια που βρίσκονται πάνω σε αυτό. Η πραγματικότητα όμως είναι πως με αυτόν τον τρόπο μεταφέρουμε τα βακτήρια από το κρέας, στον νεροχύτη, τον πάγκο της κουζίνας κοκ.

Η θερμότητα του φούρνου ή του τηγανιού είναι αρκετή για να εξοντωθούν τα βακτήρια. Οπότε δεν χρειάζεται να πλένετε το κρέας από εδώ και στο εξής.

10 λάθη που καταστρέφουν την κουζίνα: πλένουμε το κρέας

Ορισμένα τρόφιμα δεν πρέπει να τα μαγειρεύουμε στο αντικολλητικό τηγάνι!

Τρόφιμα όπως οι ντομάτες και τα  εσπεριδοειδή  δεν πρέπει να μαγειρεύονται σε αντικολλητικό τηγάνι. Είναι πολύ όξινα και φθείρουν την επιφάνεια του τηγανιού. Καλό θα ήταν γι’ αυτές τις τροφές να χρησιμοποιείται ένα κλασικό τηγάνι ή μια κατσαρόλα.

10 λάθη που καταστρέφουν την κουζίνα: μαγειρεύουμε τις ντομάτες και τα εσπεριδοειδή σε αντικολλητικό τηγάνι

Χρησιμοποιούμε γυάλινες επιφάνειες για να κόψουμε τρόφιμα!

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ξύλα κοπής για να κόψουμε τρόφιμα κι άλλα πράγματα μέσα στην κουζίνα. Για εκείνους που έχουν γυάλινες επιφάνειες για την ίδια δουλειά όμως, θα πρέπει να τους πληροφορήσουμε ότι είναι μια πολύ λάθος πράξη!

Οι γυάλινες επιφάνειες κοπής, φθείρονται από το μαχαίρι. Επίσης, είναι πολύ πιθανό να σπάσουν. Κανείς δεν θα ήθελε να βρει γυαλιά μέσα στο φαγητό του.

10 λάθη που καταστρέφουν την κουζίνα: κόβουμε πράγματα σε γυάλινες επιφάνειες

Ρίχνουμε φλούδες στον σκουπιδοφάγο!

Με αυτόν τον τρόπο κινδυνεύουμε να τον φράξουμε. Οι φλούδες περιέχουν πολύ άμυλο που μπορεί να συσσωρευτεί και να μετατραπεί σε παχύ πολτό. Αυτός ο πολτός μπορεί να φράξει τα πάντα.

Επίσης, τα φύλλα αγκινάρας και οι φλούδες καρότου δεν πρέπει να απορρίπτονται εκεί. Έχουν σκληρές ίνες και μπορούν να φράξουν και να καταστρέψουν τις λεπίδες απόρριψης. Είναι καλύτερα να μαζεύουμε τα πάντα και απλά να τα πετάμε στο κάδο απορριμμάτων.

10 λάθη που καταστρέφουν την κουζίνα: ρίχνουμε φλούδες στον σκουπιδοφάγο

Καθαρίζουμε τα έπιπλα της κουζίνας με χλωρίνη!

Η χλωρίνη είναι σίγουρα ένα πολύ ισχυρό απολυμαντικό. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι κάνει για όλες τις επιφάνειες. Οι ξύλινες επιφάνειες δεν επιτρέπεται να καθαρίζονται με χλωρίνη. Είναι ένα πολύ επιθετικό χημικό και υπάρχει κίνδυνος να φθαρεί το ξύλο.

10 λάθη που καταστρέφουν την κουζίνα: καθαρίζουμε όλες τις επιφάνειες με χλωρίνη

Τοποθετούμε ξύλινα σκεύη στο πλυντήριο πιάτων!

Μπορεί να υπάρχουν αντικείμενα που είναι σε θέση να πλυθούν σε πλυντήριο πιάτων ακόμη κι αν είναι ξύλινα, όμως δεν είναι όλα. Πρέπει να αποφύγετε να πλένετε τις ξύλινες κουτάλες, τα πιάτα ή τις σανίδες κοπής. Κατά τη διάρκεια του πλυσίματος, το νερό φτάνει σε εξαιρετικά θερμές θερμοκρασίες.

Αυτό μπορεί να καταστρέψει το υλικό και να προκαλέσει ρωγμές. Επίσης μπορεί τα αντικείμενα να χάσουν το χρώμα τους ή να υποστούν στρεβλώσεις.

10 λάθη που καταστρέφουν την κουζίνα: πλένουμε ξύλινα σκεύη στο πλυντήριο πιάτων 0

All photos via: brightside.me

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο στο Daddy-Cool.gr 

 

 

Close